Πώς να εγκαταστήσετε τα Windows 8 (Developer Preview) [clean install]

Στο συγκεκριμένο οδηγό εγκατάστασης θα δείτε πώς μπορείτε να εγκαταστήσετε την έκδοση Developer Preview των Windows 8 στον υπολογιστή σας. Όπως αναφέρει ο τίτλος του άρθρου, θα πραγματοποιήσουμε clean install, δηλαδή εγκατάσταση σε υπολογιστή που δεν υπάρχει ήδη άλλο λειτουργικό διαθέσιμο.

Θα αναφερθούμε αναλυτικότερα σε επόμενους οδηγούς (tutorials) για περιπτώσεις όπως εγκατάσταση dual boot μεταξύ Windows 8 και Windows 7, εγκατάσταση σε Εικονική Μηχανή (Virtual Machine) καθώς και εγκατάσταση μέσω USB Flash drive.

Το συγκεκριμένο άρθρο θα χρησιμοποιηθεί και ως αναφορά (reference) για μελλοντικούς οδηγούς εγκατάστασης των Windows 8, αφού τα βήματα που ακολουθείτε είναι τα ίδια.

Δείτε τον ανανεωμένο οδηγό: Αγορά, αναβάθμιση και εγκατάσταση των Windows 8 στον υπολογιστή σας[/do]

Πριν την εγκατάσταση

  • Μεταβείτε στην επίσημη σελίδα και κατεβάστε την έκδοση του λειτουργικού που επιθυμείτε να εγκαταστήσετε.
  • Θα χρειαστεί να “κάψετε” το αρχείο εγκατάστασης .iso ως bootable DVD με το πρόγραμμα εγγραφής CD/DVD που χρησιμοποιείτε.
  • Επιλέξτε ως πρώτη συσκευή εκκίνησης (First boot device) το DVD drive που έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας, μέσα από τις ρυθμίσεις του BIOS.

Εγκατάσταση Windows 8 Developer Preview

Εισάγετε το DVD εγκατάστασης των Windows 8 στο DVD drive και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας.

Κατά την αρχική διαδικασία της εκκίνησης, πατήστε ένα οποιοδήποτε κουμπί από το πληκτρολόγιο όταν εμφανιστεί το μήνυμα Press any key to boot from CD or DVD. Το μήνυμα εμφανίζεται μόνο για λίγα δευτερόλεπτα, οπότε να είστε γρήγοροι.

Μόλις πατήσετε το κουμπί, θα αρχίσει η διαδικασία φόρτωσης των αρχείων από το DVD για να προχωρήσετε στην εγκατάσταση.

Αφού ολοκληρωθεί, θα εμφανιστεί το παράθυρο της παρακάτω εικόνας, όπου μπορείτε να επιλέξετε τη γλώσσα εγκατάστασης, την ώρα και τη γλώσσα του πληκτρολογίου σας. Πατήστε Next για να συνεχίσετε.

Πατήστε Install now για να προχωρήσετε.

Θα χρειαστεί να αποδεχθείτε τους όρους χρήσης τικάροντας την επιλογή I accept the licence terms. Πατήστε Next για να συνεχίσετε.

Στο σημείο αυτό, επιλέξτε Custom (advanced) ώστε έπειτα να επιλέξετε το δίσκο που θέλετε να εγκατασταθεί το νέο λειτουργικό.

Επιλέξτε το δίσκο που έχετε προετοιμάσει πριν αρχίσετε τη διαδικασία εγκατάστασης και πατήστε Next. Αν θέλετε, μπορείτε σε αυτό το σημείο να επέμβετε στη χωρητικότητα του δίσκου αυξομειώνοντας το μέγεθος του.

Σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί να περιμένετε μερικά λεπτά μέχρι να αντιγραφούν και να εγκατασταθούν αυτόματα τα κατάλληλα αρχεία των Windows, όπως θα δείτε και στις παρακάτω εικόνες.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα γίνει επανεκκίνηση του υπολογιστή σας αυτόματα.

Λόγω του ότι το DVD εγκατάστασης βρίσκεται ακόμα στο drive, θα εμφανιστεί ξανά το μήνυμα εκκίνησης από το DVD. Μην κάνετε απολύτως τίποτα και περιμένετε έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο εξατομίκευσης των Windows που θα δούμε αμέσως μετά.

Εξατομίκευση ρυθμίσεων των Windows 8

Αφού έχει γίνει η επανεκκίνηση του υπολογιστή σας, θα εμφανιστεί το παρακάτω παράθυρο εξατομίκευσης των Windows. Πληκτρολογήστε ένα όνομα για τον υπολογιστή σας και πατήστε Next.

Σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί να επιλέξετε κάποιες ρυθμίσεις για τα Windows.

Επιλέγοντας Use express settings τα Windows θα ρυθμίσουν αυτόματα κάποιες από τις βασικές ρυθμίσεις ώστε να σας βοηθήσουν να γλυτώσετε κόπο και χρόνο. Εννοείται πως όλες οι ρυθμίσεις που έγιναν αυτόματα μπορούν να αλλάξουν μετά την εγκατάσταση ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Αν δε σας αρέσουν οι αυτόματες διαδικασίες και προτιμάτε να ρυθμίσετε αυτή τη στιγμή μερικά από τα χαρακτηριστικά των Windows, επιλέξτε Customize. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις φαίνονται στις παρακάτω εικόνες. Δεν θα τις δούμε αναλυτικά σε αυτό το σημείο, λόγω του ότι μπορούν να γίνουν οι αλλαγές μετά την εγκατάσταση των Windows 8 Developer Preview.

Στο επομενο βήμα θα σας ζητηθεί να πληκτρολογήσετε το Windows Live e-mail σας και έπειτα τον κωδικό πρόσβασης (password) ώστε να συνδέεστε κάθε φορά με τον Windows Live λογαριασμό σας για να συγχρονίζετε αρχεία και e-mail αυτόματα. Χωρίς να είμαι απόλυτα βέβαιος, ο συγχρονισμός δεν βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ακόμα για τη συγκεκριμένη έκδοση Developer Preview των Windows 8.

Αν δεν επιθυμείτε την παραπάνω λύση, πατήστε στην επιλογή Don’t want to log on with a Windows Live ID για να δημιουργήσετε ένα νέο τοπικό λογαριασμό στον υπολογιστή σας. Δηλαδή, ακριβώς όπως ίσχυε μέχρι και τα Windows 7.

Πληκτρολογήστε το όνομα χρήστη του λογαριασμού σας, τον κωδικό πρόσβασης καθώς και ένα συνθηματικό (hint) ώστε να σας βοηθήσει να θυμηθείτε τον κωδικό σας σε περίπτωση που τον ξεχάσετε. Πατήστε Next για να συνεχίσετε.

Αμέσως μετά θα γίνει η προετοιμασία για να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας.

Αυτό ήταν!

Μόλις δείτε την παρακάτω εικόνα με τις Metro style εφαρμογές σημαίνει ότι η εγκατάσταση έχει ολοκληρωθεί και μπορείτε πλέον να δοκιμάσετε την Developer Preview έκδοση των Windows 8.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*