Πώς να εγκαταστήσετε τα Windows 8 (Developer Preview) στο VMware Workstation 8

Σε περιπτώσεις που θέλουμε να δοκιμάσουμε ένα νέο λειτουργικό ο ευκολότερος και ο “χωρίς πολλά-πολλά” τρόπος να γίνει είναι να το τρέξουμε σε εικονικό περιβάλλον. Έτσι, γλιτώνουμε από τη διαδικασία δημιουργίας χώρου στο δίσκο, ρυθμίσεις παράλληλης εγκατάστασης με τα υπόλοιπα λειτουργικά που είναι ήδη εγκατεστημένα, κτλ. Παρ’ όλα αυτά, η virtual εμπειρία των Windows 8 πιθανόν να μην είναι και η καλύτερη, ειδικά σε ότι αφορά το γραφικό μέρος του λειτουργικού. Εξαρτάται πάντα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του host, δηλαδή του υπολογιστή που θα φιλοξενήσει το νέο εικονικό λειτουργικό.

Στο συγκεκριμένο οδηγό, θα δούμε πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε την έκδοση Developer Preview των Windows 8 ως εικονική μηχανή (Virtual Machine) χρησιμοποιώντας το VMware Workstation 8.

Θα υποθέσω ότι έχετε κάποιες βασικές γνώσεις πάνω στις εικονικές μηχανές και πώς λειτουργούν, οπότε θα πάμε κατευθείαν στο “ψητό”. Απλά, φροντίστε να έχει ο υπολογιστής σας παραπάνω πόρους από τις ελάχιστες απαιτήσεις των Windows 8 ώστε να μπορεί να τρέχει απροβλημάτιστα η VM.

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι το αρχείο εγκατάστασης .iso των Windows 8.

Πριν ξεκινήσουμε την εγκατάσταση του νέου λειτουργικού θα χρειαστεί αρχικά να δημιουργήσουμε και να ρυθμίσουμε σωστά την εικονική μηχανή που θα δεχθεί τα Windows 8.

Δημιουργία και ρυθμίσεις της εικονικής μηχανής (VM)

Ανοίξτε το VMware Workstation 8, πατήστε στο File που βρίσκεται στο μενού πάνω αριστερά και επιλέξτε New Virtual Machine ή διαφορετικά πατήστε το συνδυασμό των πλήκτρων CtrlN.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε Typical και πατήστε Next. Για λόγους απλότητας επιλέξαμε αυτό τον τρόπο και όχι Custom. Αν θέλετε να συνεχίσετε πιο διεξοδικά στο στήσιμο ενός VM, επιλέξτε Custom για να μπείτε σε πιο “προχωρημένες” ρυθμίσεις.

Εδώ, θα πρέπει να επιλέξουμε την “πηγή” από την οποία θα ξεκινήσει η εγκατάσταση του λειτουργικού. Λόγω του ότι δεν αναγνωρίζεται αυτόματα η έκδοση που θέλουμε να εγκαταστήσουμε απευθείας από το DVD drive αλλά και για να αποφύγουμε πιθανά προβλήματα κατά την εγκατάσταση, επιλέξτε I will install the operating system later και πατήστε Next.

Σε αυτό το σημείο, επιλέξτε Microsft Windows από την κατηγορία Guest Operating System. Στην ενότητα Version επιλέξτε Windows 7, αν πρόκειται να εγκαταστήσετε την 32-bit έκδοση των Windows 8, ή Windows 7 x64, αν πρόκειται να εγκαταστήσετε την 64-bit έκδοση. Πατήστε Next για να συνεχίσετε.

Δώστε ένα όνομα για την εικονική σας μηχανή και έπειτα πατήστε Browse για να επιλέξετε το μέρος που θα αποθηκευτούν όλα τα δεδομένα. Καλό θα ήταν να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό φάκελο για κάθε εικονική μηχανή που διαθέτετε. Πατήστε Next για να συνεχίσετε.

Εδώ, θα χρειαστεί να επιλέξετε το μέγιστο μέγεθος του δίσκου που θα καταλαμβάνει η εικονική σας μηχανή. Το VMware ενδέχεται να σας προτείνει μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό που είναι απολύτως απαραίτητο αλλά εσείς μπορείτε να το αλλάξετε. Σύμφωνα με τις ελάχιστες απαιτήσεις δώστε από 16 GB και πάνω, για την 32-bit έκδοση και από 20 GB και πάνω, για την έκδοση 64-bit. Ο χώρος που θα επιλέξετε δε σημαίνει ότι θα καταναλωθεί απευθείας, εσείς απλά ορίζετε το μέγιστο μέγεθος που θα μπορεί να έχει.

Επίσης, για λόγους επιδόσεων επιλέξτε Store virtual disk as a single file και πατήστε Next για να συνεχίσετε.

Θα δείτε μια συνοπτική περιγραφή των ρυθμίσεων που έχετε επιλέξει έως τώρα. Αν και μπορεί να γίνει αργότερα, παρ’ όλα αυτά, πριν κλείσετε το παράθυρο πατώντας Finish, θα χρειαστεί να ρυθμίσουμε το εικονικό hardware ώστε να τρέχει απροβλημάτιστα η εικονική μηχανή με τα Windows 8. Πατήστε Customize Hardware για να συνεχίσουμε στις ρυθμίσεις.

Στην κατηγορία Memory μπορείτε να επιλέξετε τη διαθέσιμη μνήμη RAM που θα έχει στη διάθεση της η εικονική μηχανή. Σύμφωνα πάντα με τις ελάχιστες απαιτήσεις, η 32-bit έκδοση χρειάζεται το λιγότερο 1 GB RAM και η 64-bit έκδοση, 2 GB.

Στην κατηγορία Processors επιλέξτε τον αριθμό των πυρήνων που διαθέτει ο υπολογιστής σας ώστε να αξιοποιηθεί καλύτερα από την εικονική μηχανή.

Στην κατηγορία New CD/DVD, πατήστε Browse στην ενότητα Use ISO image file και επιλέξτε το αρχείο εγκατάσταση .iso που έχετε ήδη κατεβάσει. Με αυτό τον τρόπο, όταν θα τρέξετε την VM για πρώτη φορά θα φορτώσει το αρχείο .iso και θα προχωρήσετε στη εγκατάσταση. Το αρχείο αυτό θα φορτώνεται μόνο όταν δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο στο δίσκο της εικονικής μηχανής.

Πατήστε Close για να κλείσετε το παράθυρο των ρυθμίσεων.

Πλέον, αφού έχετε ρυθμίσει σωστά την εικονική σας μηχανή είστε έτοιμοι να αρχίσετε τη διαδικασία εγκατάστασης των Windows 8. Πατήστε Power on this virtual machine ή απλά το πράσινο τριγωνάκι πάνω αριστερά για να αρχίσετε.

Για να μην επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, δείτε εδώ τη συνέχεια της [link id=’2056′ text=’εγκατάστασης με αναλυτική περιγραφή και εικόνες ξεκινώντας από την ενότητα Εγκατάσταση Windows 8 Developer Preview’].

Μην ξεχάσετε, αφού τελειώσετε, να εγκαταστήσετε τα VMware Tools για μεγαλύτερη συμβατότητα και καλύτερη επικοινωνία με τον υπολογιστή σας.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*