Απεγκατάσταση προγραμμάτων στα Windows 8 και 8.1

Δείτε πώς να απεγκαταστήσετε ένα ή περισσότερα προγράμματα του υπολογιστή σας στα Windows 8 και 8.1.

Τόσο η εγκατάσταση όσο και η απεγκατάσταση προγραμμάτων αποτελεί μία από τις πιο απλές διαδικασίες για τους περισσότερους χρήστες των Windows. Η διαδικασία έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με το παρελθόν, ωστόσο δεν έχει αλλάξει ριζικά.

Ο πιο εύκολος και σύντομος τρόπος για να απεγκαταστήσετε τα προγράμματα που δε χρειάζεστε πλέον, όπως παιχνίδια, δωρεάν εφαρμογές, κλπ., είναι μέσω του πίνακα ελέγχου των Windows 8 και 8.1. Στα παρακάτω βήματα θα δείτε πώς να προχωρήσετε στην απεγκατάσταση προγραμμάτων και την οριστική κατάργηση τους από τον υπολογιστή σας.

Σημείωση: Οι παρακάτω οδηγίες αφορούν τα προγράμματα/εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει και «τρέχουν» στην επιφάνεια εργασίας, όχι για τις εφαρμογές και τα παιχνίδια που εγκαταστήσατε από το Windows Store.

Απεγκατάσταση προγραμμάτων στα Windows 8 και 8.1

Αρχικά, ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου (Control Panel) στην επιφάνεια εργασίας των Windows 8 και 8.1, μεταβείτε στην κατηγορία Προγράμματα (Programs) και στη συνέχεια στην ενότητα Προγράμματα και Δυνατότητες (Programs and Features).

Απεγκατάσταση προγραμμάτων στα Windows 8 και 8.1

Εναλλακτικά, για ακόμη πιο γρήγορη πρόσβαση στο ίδιο σημείο, πατήστε δεξί κλικ στην κάτω αριστερή γωνία για να εμφανιστεί το κρυφό μενού επιλογών και στη συνέχεια πατήστε στην επιλογή Προγράμματα και Δυνατότητες (Programs and Features), όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα.

Απεγκατάσταση προγραμμάτων στα Windows 8 και 8.1

Εδώ, θα δείτε όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα του υπολογιστή σας, είτε τα έχετε εγκαταστήσει εσείς είτε ήταν ήδη προ-εγκατεστημένα με την αγορά του νέου σας υπολογιστή.

Βρείτε το πρόγραμμα που θέλετε να απεγκαταστήσετε και αφού το επιλέξετε, παρατηρήστε ότι εμφανίζονται ορισμένες επιλογές/ενέργειες στη μπάρα επιλογών. Για να εκκινήσετε τη διαδικασία απεγκατάστασης, πατήστε στην επιλογή Κατάργηση εγκατάστασης (Uninstall).

Απεγκατάσταση προγραμμάτων στα Windows 8 και 8.1

Εναλλακτικά, πατήστε απευθείας δεξί κλικ στο αντίστοιχο πρόγραμμα και έπειτα στην επιλογή Κατάργηση εγκατάστασης (Uninstall) από το αναδυόμενο μενού που θα εμφανιστεί.

Απεγκατάσταση προγραμμάτων στα Windows 8 και 8.1

Ανάλογα με το είδος του προγράμματος που πρόκειται να καταργήσετε από τον υπολογιστή σας, εμφανίζονται διαφορετικές επιλογές απεγκατάστασης. Η πιο συνηθισμένη διαδικασία είναι η εμφάνιση ενός σύντομου οδηγού απεγκατάστασης, του τύπου Επόμενο – Επόμενο – Τέλος (Next – Next – Finish), ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι συμβαίνει πάντα.

Απεγκατάσταση προγραμμάτων στα Windows 8 και 8.1

Ενδεχομένως, πριν από την επιβεβαίωση απεγκατάστασης να σας ζητηθεί να διατηρηθούν οι προσωπικές σας ρυθμίσεις ή δεδομένα που αφορούν το πρόγραμμα έτσι ώστε να είναι και πάλι διαθέσιμα σε περίπτωση επανεγκατάστασης στο μέλλον.

Για παράδειγμα, αν καταργείτε ένα εγκατεστημένο παιχνίδι από τον υπολογιστή σας μπορείτε να διατηρήσετε τα αποθηκευμένα δεδομένα σας ώστε να είναι διαθέσιμα όταν το εγκαταστήσετε ξανά και έτσι να μη χρειαστεί να ξεκινήσετε το παιχνίδι από την αρχή. Μην ανησυχείτε, τέτοιου είδους αρχεία δε καταλαμβάνουν αξιοσημείωτο χώρο στον σκληρό σας δίσκο.

Απεγκατάσταση προγραμμάτων στα Windows 8 και 8.1

Αυτή ήταν μία από τις πιο βασικές μεθόδους απεγκατάστασης προγραμμάτων στα Windows 8 και 8.1. Φυσικά, υπάρχουν ακόμη περισσότεροι τρόποι για να καταργήσετε ολοκληρωτικά ένα πρόγραμμα από τον υπολογιστή σας, όπως για παράδειγμα με τη δωρεάν έκδοση του Revo Uninstaller, τους οποίους θα δούμε εκτενέστερα σε επόμενο άρθρο.

Απεγκατάσταση προγραμμάτων στα Windows 8 και 8.1

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*