Πώς να εγκαταστήσετε τα Windows 8 (Developer Preview) στο VirtualBox

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο οδηγό, ο ευκολότερος τρόπος για να δοκιμάσουμε ένα λειτουργικό είναι μέσω εικονικού περιβάλλοντος και στη συγκεκριμένη περίπτωση μέσω του VirtualBox.

Για να προχωρήσετε στην εγκατάσταση χρησιμοποιώντας το VirtualBox, βεβαιωθείτε ότι ο επεξεργαστής του υπολογιστή σας υποστηρίζει την Virtualization Technology, ρίχνοντας μια ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του επεξεργαστή σας ή μέσω του ενός εργαλείου της Microsoft, Hardware-Assisted Virtualization Detection Tool.

Αφού δείτε αρχικά τις [link id=’2053′ text=’απαιτήσεις του συστήματος’] και [link id=’2091′ text=’κατεβάσετε την έκδοση των Windows 8′] που θέλετε να δοκιμάσετε, βρείτε το VirtualBox μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα, το οποίο προσφέρεται δωρεάν για να το εγκαταστήσετε.

Πριν ξεκινήσουμε την εγκατάσταση, θα χρειαστεί να ρυθμίσουμε την εικονική μηχανή που θα τρέξει το νέο λειτουργικό μέσω του VirtualBox. Αφού γίνει αυτό, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση των Windows 8 Developer Preview.

Δημιουργία και ρυθμίσεις της Εικονικής Μηχανής (Virtual Machine)

Αφού ανοίξετε το VirtualBox, πατήστε στο κουμπί New για να ξεκινήσει ο οδηγός δημιουργίας της νέας εικονικής μηχανής.

Πατήστε Next για να συνεχίσετε.

Πληκτρολογήστε ένα όνομα για την εικονική μηχανή, π.χ. Windows 8. Στην ενότητα OS Type επιλέξτε Microsoft Windows στην κατηγορία Operating System και Windows 7 στην κατηγορία Version. Πατήστε Next για να συνεχίσετε.Έχει αναφερθεί ότι αν επιλέξετε Windows 7 x64 στην κατηγορία Version, το VirtualBox crash-άρει. Δυστυχώς, δεν είμαι σε θέση να το εξακριβώσω προς το παρόν. Αν το δοκιμάσετε, αφήστε ένα σχόλιο για να αναφέρετε τυχόν προβλήματα.

Επιλέξτε τη διαθέσιμη μνήμη RAM για την εικονική μηχανή. Σύμφωνα με τις ελάχιστες απαιτήσεις των Windows 8, επιλέξτε τουλάχιστον 1 GB για την 32-bit έκδοση και τουλάχιστον 2 GB για την 64-bit έκδοση. Πατήστε Next για να συνεχίσετε.

Σε αυτό το σημείο, θα χρειαστεί να επιλέξετε αν θα δημιουργήσετε ένα νέο δίσκο εκκίνησης (Start-up Disk) ή θα χρησιμοποιήσετε έναν ήδη υπάρχον. Δεδομένου ότι δεν έχετε δημιουργήσει ένα εικονικό δίσκο στο παρελθόν, επιλέξτε Create new hard disk και πατήστε Next για να συνεχίσετε.

Αν δε γνωρίζετε τις διαφορές μεταξύ VDI, VMDK, VHD και Parallels, επιλέξτε την επιλογή VDI (Virtual Disk Image) και πατήστε Next για συνεχίσετε. Θα αναφερθούμε αναλυτικότερα σε μελλοντικό άρθρο.

Εδώ, επιλέξτε Fixed size ώστε να δηλώσετε στη συνέχεια το συνολικό μέγεθος δίσκου της εικονικής μηχανής. Πατήστε Next για να συνεχίσετε.

Πατήστε στο φάκελο της ενότητας Locations και επιλέξτε την τοποθεσία που θα αποθηκευτεί η εικονική σας μηχανή. Έπειτα, επιλέξτε το μέγιστο διαθέσιμο χώρο που θα καταλαμβάνει στο σκληρό σας δίσκο. Για την έκδοση 32-bit θα χρειαστείτε τουλάχιστον 16 GB και 20 GB για την 64-bit έκδοση των Windows 8. Πατήστε Next για να συνεχίσετε.

Εδώ, θα δείτε μια συνοπτική περιγραφή των ρυθμίσεων που μόλις πραγματοποιήσατε. Πατήστε Create για να συνεχίσετε τη διαδικασία.

Αμέσως μετά θα αρχίσει η διαδικασία δημιουργίας του εικονικού δίσκου. Ανάλογα με το μέγεθος του δίσκου που δηλώσατε, ενδέχεται να χρειαστούν αρκετά λεπτά έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Αφού ολοκληρωθεί, πατήστε Create για να μεταφερθείτε στην κεντρική οθόνη του VirtualBox στην οποία θα δείτε τη νέα εικονική μηχανή που δημιουργήσατε.

Είναι απαραίτητο να γίνουν κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις για τη σωστή λειτουργία και τις καλύτερες επιδόσεις  της εικονικής μηχανής, τις οποίες θα δούμε αμέσως τώρα.

Πατήστε στο εικονίδιο Settings για να μεταφερθείτε στις ρυθμίσεις της VM.

Στο παράθυρο των ρυθμίσεων μεταφερθείτε στην καρτέλα Motherboard της κατηγορίας System και τικάρετε την επιλογή Enable IO APIC.

Στην ίδια κατηγορία, μεταφερθείτε στην καρτέλα Processor και ενεργοποιήστε την επιλογή Enable PAE/NX τικάροντάς την.

Έπειτα, μεταφερθείτε στην καρτέλα Acceleration και τικάρετε τις επιλογές Enable VT-x/AMD-V και Enable Nested Paging.

Στη συνέχεια, μεταφερθείτε στην κατηγορία Storage και επιλέξτε την επιλογή Empty της ενότητας IDE Controller. Πατήστε το εικονίδιο του CD της ενότητας Attributes και από το μενού που θα εμφανιστεί επιλέξτε Choose a virtual CD/DVD disk file. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί βρείτε και επιλέξτε το αρχείο εγκατάστασης .iso που έχετε ήδη κατεβάσει.

Αφού τελειώσετε, πατήστε ΟΚ για να κλείσετε το παράθυρο των ρυθμίσεων.

Πλέον, αφού έχετε ρυθμίσει σωστά την εικονική σας μηχανή είστε έτοιμοι να αρχίσετε τη διαδικασία εγκατάστασης των Windows 8.

Για να μην επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, δείτε εδώ τη συνέχεια της [link id=’2056′ text=’εγκατάστασης με αναλυτική περιγραφή και εικόνες ξεκινώντας από την ενότητα Εγκατάσταση Windows 8 Developer Preview’].

Αυτό ήταν!

Τον συγκεκριμένο τρόπο εγκατάστασης δεν τον έχω δοκιμάσει προσωπικά, λόγω του ότι ο επεξεργαστής του laptop που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή δεν υποστηρίζει Virtualization Technology, που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία της εικονικής μηχανής.

Αν τυχόν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη διαδικασία, εδώ είμαστε!

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*