Επιλέξτε πού θα γίνεται εγκατάσταση νέων εφαρμογών στα Windows 10

Όταν πραγματοποιείτε μια νέα εγκατάσταση εφαρμογής μέσα από το Microsoft Store των Windows 10, τότε η εφαρμογή αποθηκεύεται αυτόματα στον δίσκο Αυτός ο υπολογιστής (This PC), δηλαδή στο δίσκο C:\.

Ωστόσο, αν ο υπολογιστής ή το tablet σας διαθέτει κάποιον επιπλέον δίσκο (ή κάρτα SD), μπορείτε να τον δηλώσετε έτσι ώστε όλες οι νέες εφαρμογές να αποθηκεύονται αυτόματα εκεί. Ο δίσκος αυτός μπορεί να είναι εσωτερικός, εξωτερικός, ένα usb flash drive ή μία κάρτα SD.

Πριν προχωρήσουμε στη διαδικασία αλλαγής της θέση αποθήκευσης νέων εφαρμογών, καλό θα ήταν να γνωρίζετε τι συμβαίνει όταν αλλάζετε τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

  • Η θέση αποθήκευσης που πρόκειται να αλλάξετε αφορά αποκλειστικά τις εφαρμογές που υπάρχουν στο Microsoft Store.
  • Όταν αλλάξετε τη θέση αποθήκευσης δε σημαίνει ότι αυτόματα όλες οι ήδη εγκατεστημένες εφαρμογές θα μετακινηθούν στη νέα τοποθεσία. Για να το κάνετε αυτό θα χρειαστεί να τις μετακινήσετε χειροκίνητα.
  • Αν έχετε επιλέξει ένα δίσκο (πχ. εξωτερικό μέσω USB) και ο δίσκος αποσυνδεθεί και δεν είναι διαθέσιμος τότε οι εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες σε αυτόν θα σταματήσουν να λειτουργούν έως ότου τον συνδέσετε ξανά.
  • Επίσης, στην παραπάνω περίπτωση, η ρύθμιση της προεπιλεγμένης θέσης αλλάζει αυτόματα στην αρχική, δηλαδή στο δίσκο C:\.
  • Δε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία αντιστοιχισμένη θέση δικτύου (mapped network drive) ως θέση αποθήκευσης.
  • Το σύστημα αρχείων του δίσκου που θα επιλέξετε θα πρέπει να έχει ‘φορμαριστεί’ με το σύστημα NTFS.
  • Στο δίσκο που θα επιλέξετε θα δημιουργηθεί ένας νέος φάκελος με το όνομα WindowsApps μέσα στον οποίο θα αποθηκεύονται οι νέες εφαρμογές. Ο φάκελος είναι κρυπτογραφημένος οπότε ακόμη και αποσυνδέσετε το δίσκο δε θα είναι δυνατό να αναγνωσθεί από τρίτους.

Αφού ξεκαθαρίσαμε ορισμένες από τις βασικές συνθήκες για τη συγκεκριμένη δυνατότητα, ας δούμε πώς να αλλάξετε τη θέση αποθήκευσης νέων εφαρμογών στα Windows 10.

Αλλαγή θέσης αποθήκευσης νέων εφαρμογών στα Windows 10

Ανοίξτε τις ρυθμίσεις υπολογιστή και μεταβείτε στην κατηγορία Σύστημα (System).

Επιλέξτε πού θα γίνεται εγκατάσταση νέων εφαρμογών στα Windows 10

Έπειτα, μεταβείτε στην ενότητα Χώρος αποθήκευσης (Storage) και πατήστε στην επιλογή Αλλαγή της θέσης αποθήκευσης νέου περιεχομένου (Change where new content is saved).

Επιλέξτε πού θα γίνεται εγκατάσταση νέων εφαρμογών στα Windows 10

Εδώ, επιλέξτε το δίσκο που θέλετε από το αναδυόμενο μενού της ρύθμισης Οι νέες εφαρμογές θα αποθηκεύονται στη θέση (New apps will save to) και πατήστε στο κουμπί Εφαρμογή (Apply) για να αποθηκευτεί η ρύθμιση.

Επιλέξτε πού θα γίνεται εγκατάσταση νέων εφαρμογών στα Windows 10

Αυτό ήταν! Πλέον όλες οι εφαρμογές που πρόκειται να εγκαταστήσετε μέσα από το Microsoft Store των Windows 10 θα αποθηκευτούν αυτόματα στο δίσκο που επιλέξατε. Το επόμενο βήμα, αν θέλετε, είναι να προχωρήσετε στη μετακίνηση των ήδη εγκατεστημένων εφαρμογών στο νέο δίσκο που επιλέξατε.

Τέλος, να σημειώσω ότι ορισμένες εφαρμογές δεν είναι δυνατό να εγκατασταθούν σε μία διαφορετική μονάδα δίσκου, ακόμη και έχετε αλλάξει τη ρύθμιση. Σε αυτή την περίπτωση θα σας εμφανιστεί το αντίστοιχο μήνυμα κατά την εγκατάσταση της εφαρμογής από το Microsoft Store, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Επιλέξτε πού θα γίνεται εγκατάσταση νέων εφαρμογών στα Windows 10

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*