Πώς να αλλάξετε τη θέση αποθήκευσης νέων αρχείων στα Windows 10

Στα Windows 10 έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε την προεπιλεγμένη θέση αποθήκευσης των νέων αρχείων που δημιουργείτε επιλέγοντας ένα διαφορετικό δίσκο από αυτόν που είναι εγκατεστημένα τα Windows. Τέτοια αρχεία αφορούν τις εφαρμογές, τη μουσική, τις φωτογραφίες, τα βίντεο, τους χάρτες, κλπ., που θα δείτε στη συνέχεια.

Είναι αρκετά κοινό στους υπολογιστές σήμερα, να έχετε έναν SSD μικρότερης χωρητικότητας για το λειτουργικό και έναν μηχανικό δίσκο μεγαλύτερης χωρητικότητας για τα αρχεία σας. Έτσι, όταν δημιουργείτε ένα νέο αρχείο δεν έχει νόημα να το αποθηκεύσετε στον SSD αλλά στον μηχανικό δίσκο για να μη ‘γεμίσει’.

Ως προεπιλεγμένη θέση αποθήκευσης είναι ο δίσκος C:\ του υπολογιστή σας, μιας και εκεί είναι εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα. Μπορείτε να επιλέξετε έναν άλλο δίσκο του υπολογιστή σας, είτε εσωτερικό είτε εξωτερικό.

Στο σημερινό άρθρο θα δείτε πώς να αλλάξετε τη θέση αποθήκευσης αυτών των αρχείων αλλά και τι πραγματικά συμβαίνει όταν το κάνετε αυτό.

Αλλαγή θέσης αποθήκευσης νέου περιεχομένου στα Windows 10

Αρχικά, ανοίξτε τις ρυθμίσεις των Windows 10 και μεταβείτε στην κατηγορία Σύστημα (System).

Πώς να αλλάξετε τη θέση αποθήκευσης νέων αρχείων στα Windows 10

Έπειτα, μεταβείτε στην ενότητα Χώρος αποθήκευσης (Storage) και πατήστε στην επιλογή Αλλαγή της θέσης αποθήκευσης νέου περιεχομένου (Change where new content is saved).

Πώς να αλλάξετε τη θέση αποθήκευσης νέων αρχείων στα Windows 10

Εδώ, όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα, μπορείτε να επιλέξετε σε ποιο δίσκο θα αποθηκεύονται αυτόματα όλα τα νέα αρχεία που δημιουργείτε ή αποθηκεύετε στον υπολογιστή σας.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να αλλάξετε τη θέση αποθήκευσης για τα έγγραφα σας τότε επιλέξτε το δίσκο από το αναδυόμενο μενού και πατήστε στο κουμπί Εφαρμογή (Apply).

Πώς να αλλάξετε τη θέση αποθήκευσης νέων αρχείων στα Windows 10

Μπορείτε να αλλάξετε την προεπιλεγμένη θέση αποθήκευσης για τις εφαρμογές (από το Windows Store), τα έγγραφα, τη μουσική, τις φωτογραφίες, τα βίντεο, τις ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα, καθώς επίσης και τους χάρτες που χρησιμοποιείτε χωρίς σύνδεση.

Τι συμβαίνει όταν αλλάζετε τη θέση αποθήκευσης

Ας πάρουμε την περίπτωση αλλαγής της θέσης των εγγράφων. Στο δίσκο που επιλέξατε ως νέα θέση, θα δημιουργηθεί ένας νέος φάκελος με το ίδιο όνομα του προφίλ χρήστη σας και μέσα σε αυτόν θα δημιουργηθεί ο αντίστοιχος φάκελος που επιλέξατε, δηλαδή τα Έγγραφα.

Πώς να αλλάξετε τη θέση αποθήκευσης νέων αρχείων στα Windows 10

Έτσι, όλα τα νέα έγγραφα που δημιουργείτε θα αποθηκεύονται σε αυτό τον φάκελο, εκτός φυσικά αν επιλέξετε κάποιο διαφορετικό κατά τη διαδικασία της αποθήκευσης. Σαν παράδειγμα, όταν πήγα να αποθηκεύσω ένα νέο φύλλο εργασίας του Excel, η προεπιλεγμένη θέση αποθήκευσης ήταν τα Έγγραφα, όπως θα δείτε στην εικόνα.

Πώς να αλλάξετε τη θέση αποθήκευσης νέων αρχείων στα Windows 10

Επίσης, ο νέος φάκελος θα συμπεριληφθεί αυτόματα στην αντίστοιχη Βιβλιοθήκη (Library) χωρίς να χρειάζεται κάποια ενέργεια από μέρους σας.

Σε αυτό το σημείο, να σημειώσω ότι τα αρχεία που βρίσκονται ήδη στην προηγούμενη θέση (πχ. τα Έγγραφα στο δίσκο C:\) δε μετακινούνται αυτόματα όταν αλλάζετε τη θέση τους. Αντίστοιχα, αν αλλάξετε εκ νέου τη θέση (πχ. από το δίσκο D: στο δίσκο C:) τα αρχεία θα παραμείνουν στη θέση που είχαν αποθηκευτεί χωρίς να μετακινηθούν αυτόματα.

Σε περίπτωση που έχετε επιλέξει ως θέση αποθήκευσης έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο και δεν είναι διαθέσιμος για οποιοδήποτε λόγο, τότε η θέση αποθήκευσης θα αλλάξει αυτόματα στην προεπιλεγμένη, δηλαδή στο δίσκο C:\.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*