Γρήγορη μετονομασία αρχείων και φακέλων στα Windows

Δείτε πώς να αλλάξετε μαζικά το όνομα σε αρχεία και φακέλους του υπολογιστή σας εύκολα και γρήγορα χωρίς επιπλέον εφαρμογές σε όλες τις εκδόσεις των Windows.

Η μετονομασία ενός αρχείου ή φακέλου σε όλες τις πρόσφατες εκδόσεις των Windows είναι μία αρκετά εύκολη υπόθεση. Πατώντας δεξί κλικ στο αρχείο/φάκελο και επιλέγοντας Μετονομασία (Rename) μπορείτε άμεσα να αλλάξετε το όνομα του.

Γρήγορη μετονομασία αρχείων και φακέλων στα Windows

Hint: Πατήστε το πλήκτρο F2 σε ένα επιλεγμένο αρχείο/φάκελο για να το μετονομάσετε[/do]

Ωστόσο, τι μπορείτε να κάνετε στην περίπτωση που θέλετε να μετονομάσετε πολλαπλά αρχεία ή φακέλους; Σίγουρα, η παραπάνω διαδικασία δε βοηθάει καθόλου. Ας δούμε παρακάτω πώς να το πετύχετε ανάλογα με την περίπτωση.

Μετονομασία πολλών αρχείων/φακέλων με ίδιο όνομα και αύξουσα αρίθμηση

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε 10 αρχεία με διαφορετικά ονόματα και θέλουμε να τα μετονομάσουμε με ένα κοινό όνομα ενώ παράλληλα να ξεχωρίζουν μεταξύ τους με έναν αύξοντα αριθμό. Προφανώς θα γνωρίζετε ότι δε μπορείτε να έχετε 2 διαφορετικά αρχεία με ακριβώς το ίδιο όνομα και επέκταση σε ένα φάκελο.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα για τη συγκεκριμένη περίπτωση: Έχετε τραβήξει 10 φωτογραφίες με το κινητό/φωτογραφική από μία εκδήλωση και τα ονόματα των αρχείων είναι της μορφής DSC502, DSC503, κ.ο.κ. Για να μπορείτε να τα αναγνωρίζετε πιο εύκολα θα πρέπει να τα μετονομάσετε πχ. σε Εκδήλωση 1, Εκδήλωση 2, κ.ο.κ.

Πώς γίνεται η γρήγορη μετονομασία σε αυτή την περίπτωση;

Επιλέξτε όλα τα αρχεία που πρόκειται να μετονομάσετε και πατήστε το πλήκτρο F2. Εναλλακτικά, πατήστε δεξί κλικ σε ένα αρχείο (ενώ είναι όλα επιλεγμένα) και έπειτα στην επιλογή Μετονομασία (Rename) από το αναδυόμενο μενού.

Γρήγορη μετονομασία αρχείων και φακέλων στα Windows

Πληκτρολογήστε το (κοινό) όνομα που θέλετε να έχουν τα αρχεία και πατήστε Enter για να αποθηκευτεί η μετονομασία των αρχείων. Όπως θα δείτε, τα αρχεία πλέον έχουν το ίδιο όνομα με τη διαφορά ότι στο τέλος του ονόματος ξεχωρίζουν από έναν αύξοντα αριθμό.

Γρήγορη μετονομασία αρχείων και φακέλων στα Windows

Τόσο απλά, γλιτώσατε αρκετό χρόνο μετονομάζοντας κάθε αρχείο ξεχωριστά.

Γρήγορη μετονομασία αρχείων με διαφορετικό όνομα ένα – ένα

Ας υποθέσουμε τώρα ότι έχουμε 10 αρχεία που θέλουμε να μετονομάσουμε αλλά θέλουμε να δώσουμε ξεχωριστό όνομα για κάθε αρχείο ξεχωριστά. Ναι, μπορούμε να κάνουμε δεξί κλικ και μετονομασία του αρχείου για κάθε ένα αρχείο αλλά αυτή η διαδικασία απαιτεί να φεύγει το ένα χέρι στο ποντίκι και γενικώς χρειάζονται περισσότερες ενέργειες.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, το κόλπο βρίσκεται στο πλήκτρο TAB.

Επιλέξτε ένα αρχείο και πατήστε το πλήκτρο F2 για να ενεργοποιήσετε τη μετονομασία. Εναλλακτικά, πατήστε στην αντίστοιχη επιλογή αφού πρώτα κάνετε δεξί κλικ στο αρχείο.

Γρήγορη μετονομασία αρχείων και φακέλων στα Windows

Αφού μετονομάσετε το αρχείο, πατήστε το πλήκτρο TAB. Όπως θα δείτε, πατώντας το TAB σας μεταφέρει απευθείας στο επόμενο αρχείο σε λειτουργία μετονομασίας.

Έτσι, μπορείτε να μετονομάσετε το ένα αρχείο μετά το άλλο χωρίς να κάνετε πρόσθετες ενέργειες με το πληκτρολόγιο ή το ποντίκι. Αν θέλετε να παραλείψετε τη μετονομασία ενός αρχείου χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, απλά πατήστε ξανά το TAB για να μεταφερθείτε στο επόμενο αρχείο.

Hint: Με το συνδυασμό των πλήκτρων Shift + TAB μπορείτε να μετακινηθείτε στο προηγούμενο αρχείο, κοινώς σας “πάει” μια θέση προς τα πίσω.[/do]
About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*