Πώς να αλλάξετε την ανάλυση οθόνης στα Windows 10

Μία από τις πρώτες ρυθμίσεις που εφαρμόζουμε σε έναν υπολογιστή είναι η ανάλυση της οθόνης, εφ’ όσον έχει προηγηθεί η αυτόματη, ή μη, εγκατάσταση των drivers της κάρτας γραφικών.

Η μέγιστη ανάλυση που μπορείτε να ρυθμίσετε εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της οθόνης, της κάρτας γραφικών αλλά και του καλωδίου που συνδέει τον υπολογιστή με την οθόνη. Μία τυπική ανάλυση οθόνης για τη σημερινή εποχή είναι η 1920 x 1080 px (το λεγόμενο Full HD) που θα συναντήσετε στην πλειονότητα των οθονών εκεί έξω, είτε σε desktop υπολογιστές είτε σε laptop. Φυσικά, στα Windows 10 υποστηρίζονται αναλύσεις των 4K και 8K για εσάς του πιο exteme του είδους.

Από την πρώτη στιγμή, τα Windows 10 ρυθμίζουν αυτόματα την ανάλυση της οθόνης βασισμένα στις δυνατότητες της κάρτας γραφικών (και των αντίστοιχων drivers) αλλά και της οθόνης. Ωστόσο, όπως θα δείτε παρακάτω, μπορείτε να αλλάξετε την ανάλυση της οθόνης ανά πάσα στιγμή.

Αλλαγή ανάλυσης οθόνης στα Windows 10

Ο πιο εύκολος τρόπος για να ανοίξετε τις ρυθμίσεις οθόνης είναι να πατήσετε δεξί κλικ στον κενό χώρο της επιφάνειας εργασίας και έπειτα στην επιλογή Ρυθμίσεις οθόνης (Display settings).

Πώς να αλλάξετε την ανάλυση οθόνης στα Windows 10

Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε στο ίδιο σημείο αφού ανοίξετε τις ρυθμίσεις υπολογιστή, πηγαίνοντας στην κατηγορία Σύστημα (System) και έπειτα στην ενότητα Οθόνη (Display).

Πώς να αλλάξετε την ανάλυση οθόνης στα Windows 10

Εδώ, από το dropdown μενού μπορείτε να αλλάξετε την ανάλυση της οθόνης σε αυτή που επιθυμείτε.

Πώς να αλλάξετε την ανάλυση οθόνης στα Windows 10

Αν δεν εμφανίζεται η ανάλυση της οθόνης που υποστηρίζει η δική σας οθόνη, τότε ενδεχομένως δεν έχετε εγκαταστήσει τους drivers της κάρτας γραφικών ή δεν έχετε τη πιο πρόσφατη έκδοση τους.

Πώς να αλλάξετε την ανάλυση οθόνης στα Windows 10

Αμέσως μόλις αλλάξετε την ανάλυση της οθόνης, θα εμφανιστεί ένα μήνυμα που σας ζητά να επιβεβαιώσετε την αλλαγή ώστε να διατηρηθεί. Διαφορετικά, αν δεν την επιβεβαιώσετε, η ανάλυση της οθόνης θα επιστρέψει στην προηγούμενη ρύθμιση.

Πώς να αλλάξετε την ανάλυση οθόνης στα Windows 10

Πατήστε στην επιλογή Διατήρηση αλλαγών (Keep changes) για να αλλάξει η ανάλυση της οθόνης ή Επαναφορά (Revert) για να επαναφέρετε την αρχική ρύθμιση.

Αυτό ήταν!

Αυτός είναι ο βασικός τρόπος για να αλλάξετε την ανάλυση της οθόνης στην πλειονότητα των υπολογιστών με Windows 10 εκεί έξω. Ωστόσο, παρόμοιες ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν και μέσα από τις ρυθμίσεις της κάρτας γραφικών του υπολογιστή σας, εφ’ όσον το υποστηρίζει.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

6 Comments

    • Θα πρέπει και η κάρτα γραφικών του υπολογιστή σου να υποστηρίζει αυτή την ανάλυση. Επίσης, θα χρειαστεί να έχεις εγκαταστήσει τους drivers για την κάρτα γραφικών για να εμφανιστεί η αντίστοιχη επιλογή της ανάλυσης.

  1. εμενα δεν με αφηνει καν να το αλαξω μπορεις να βοηθησεις? μου λεει 1920 χ 1080 προτεινετε και δεν πατιεται τι κανω;

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*