Οι εφαρμογές τρέχουν στο παρασκήνιο, πώς να τις σταματήσετε στα Windows 10

Στα Windows 10, οι εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει από το Store ‘τρέχουν’ στο παρασκήνιο ακόμη και όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Έτσι, μπορούν να ανανεώνουν το περιεχόμενο τους κατεβάζοντας δεδομένα για να μπορούν να σας εμφανίσουν ειδοποιήσεις, να ανανεώνουν τα live tiles και να είναι έτοιμες να σας δώσουν το πιο φρέσκο περιεχόμενο μόλις τις ανοίξετε.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα τόσο καλό. Για παράδειγμα, σε ένα laptop που λειτουργεί με την μπαταρία, αυτό σημαίνει ότι αυτές οι εφαρμογές θα συνεχίσουν να καταναλώνουν μπαταρία, τη σύνδεση στο internet και τους πόρους του συστήματος.

Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να απενεργοποιήσετε αυτές τις εφαρμογές να εκτελούνται στο παρασκήνιο, είτε αυτές που θα επιλέξετε είτε όλες συνολικά. Ας δούμε πώς γίνεται αυτό.

Απενεργοποίηση εφαρμογών που τρέχουν στο παρασκήνιο στα Windows 10

Αρχικά, ανοίξτε τις ρυθμίσεις (settings) των Windows 10 και μεταβείτε στην κατηγορία Προστασία προσωπικών δεδομένων (Privacy).

Οι εφαρμογές τρέχουν στο παρασκήνιο, πώς να τις σταματήσετε στα Windows 10

Έπειτα, πηγαίνετε στην κατηγορία Εφαρμογές παρασκηνίου (Background apps). Εδώ, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την εκτέλεση όλων εφαρμογών στο παρασκήνιο μαζικά θέτοντας το διακόπτη Να επιτρέπεται σε εφαρμογές να εκτελούνται στο παρασκήνιο (Let apps run in the background) στη θέση Ανενεργό (Off).

Οι εφαρμογές τρέχουν στο παρασκήνιο, πώς να τις σταματήσετε στα Windows 10

Διαφορετικά, μπορείτε να επιλέξετε εσείς ποιες εφαρμογές θα συνεχίσουν να τρέχουν αλλάζοντας το διακόπτη δίπλα από το όνομα κάθε εφαρμογής της λίστας.

Οι εφαρμογές τρέχουν στο παρασκήνιο, πώς να τις σταματήσετε στα Windows 10

Αυτό ήταν! Πλέον, μπορείτε να αυξήσετε λιγάκι τη διάρκεια της μπαταρίας του laptop σας απενεργοποιώντας τις εφαρμογές που δε χρειάζεται να ενημερώνονται αυτόματα.

Προφανώς, αναφέρομαι στις εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει από το Store των Windows 10. Για τις κλασικές desktop (Win32) εφαρμογές, μπορείτε να ρυθμίσετε να μην εκκινούν παράλληλα με την εκκίνηση των Windows 10.

Τέλος, να σημειώσω ότι ένας άλλος τρόπος για να σταματήσετε την εκτέλεση εφαρμογών στο παρασκήνιο είναι με την ενεργοποίηση της Εξοικονόμησης Μπαταρίας (Battery Saver), διαδικασία που θα δούμε αναλυτικότερα σε επόμενο άρθρο.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

6 Comments

  1. Η διατήρηση των εφαρμογών του παρασκηνίου επιβαρύνουν και την κατανάλωση των Gbytes ή μόνο την μπαταρία;
    Σημειώνω έχω σύνδεση ασύρματη (καρτα σιμ)λόγω άθλιας ενσύρματης ταχύτητας και τα μηνιαία bytes που μου παρέχουν τελειώνουν γρήγορα.

  2. βοηθησε με, εχω φαει ξενερωμα με τα windows 10, εχω ενα λαπτοπ asus καρτα γραφικων Intel HD Graphics 620 αναλυση 1920 1080 αλλα η οθονη δεν ειναι καθαρη οπως περιμενα. τα γραμματα φαινονται θολα και στο ιντερνετ πολλα στοιχεια φαινονται και αυτα θολα οπως και το utorrent το προγραμμα.. εκανα εγκατασταση τα windows 7 να δω αν ειναι και εκει θολα και ειναι πιο καθαρα, αλλα λογο μη συμβατοτητας των windows 7 με το λαποτοπ μου δεν τα κρατησα.. τι γινεται με τα windows 10 γιατι υπαρχει αυτη η θολουρα;

    • Αρχικά κάνε εγκατάσταση τους drivers της κάρτας γραφικών (κατέβασέ τους από τη σελίδα της Asus) και μετά εγκατέστησε όλες τις διαθέσιμες ενημερώσεις από το Windows Update. Μετά, κάνε έναν έλεγχο στις ρυθμίσεις οθόνης είτε μέσα από το παράθυρο ρυθμίσεων των Windows 10 είτε από το control panel της Intel. Ενδεχομένως να χρειάζεται να ρυθμίσεις κάποια παράμετρο με το DPI και το Scaling.

  3. οταν μεγαλωνω λιγο το DPI στο 125% και πιο πανω φαινονται θολα, ενω στα windows 7 δεν γινοταν αυτο το προβλημα θημαμαι ειχε την κουκιδα να κλικαρεις για να ειναι σαν τα windows xp

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*