Απενεργοποίηση εφαρμογών κατά την εκκίνηση των Windows 8

Δεν είναι μυστικό, ο χρόνος εκκίνησης των Windows 8 έχει μειωθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ιδιαίτερα σε υπολογιστές που διαθέτουν SSD η εκκίνηση του λειτουργικού ολοκληρώνεται σε ελάχιστα μόλις δευτερόλεπτα.

Ωστόσο, με τον καιρό και την εγκατάσταση περισσότερων εφαρμογών οι επιδόσεις του υπολογιστή μειώνονται. Σημαντικό παράγοντα σε αυτό αποτελεί η αύξηση του αριθμού εφαρμογών που εκκινούν μαζί με τα Windows 8 που τις περισσότερες φορές δε κρίνεται αναγκαία αυτή η ενέργεια. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη με τους κατασκευαστές υπολογιστών να φορτώνουν την εκκίνηση των Windows 8 με ακόμη πιο πολλές εφαρμογές που ενσωματώνουν στο λειτουργικό.

Στις προηγούμενες εκδόσεις των Windows η απενεργοποίηση της εκκίνησης εφαρμογών μπορούσε να γίνει μέσω του εργαλείου System Configuration (msconfig) που όμως δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό. Στα Windows 8 συνεχίζει να υπάρχει η συγκεκριμένη καρτέλα με τη διαφορά ότι προτρέπει τον χρήστη να ανοίξει τη Διαχείριση Εργασιών (Task Manager).

Windows 8, απενεργοποίηση εφαρμογών από την εκκίνηση του υπολογιστή

Πλέον, η διαδικασία έχει γίνει ακόμη πιο εύκολη και γρήγορη ώστε να μπορεί καθένας να ρυθμίζεις ποιες εφαρμογές θα ξεκινούν και ποιες θα παραμένουν απενεργοποιημένες κατά την εκκίνηση των Windows 8, χάρη στις νέες δυνατότητες που προσφέρει ο Task Manager.

Δείτε παρακάτω πώς να απενεργοποιήσετε την αυτόματη εκκίνηση εφαρμογών στα Windows 8 μέσω του Task Manager.

Απενεργοποίηση εφαρμογών από την εκκίνηση στα Windows 8

Αρχικά, ανοίξτε το παράθυρο του Task Manager στην κλασική επιφάνεια εργασίας και μεταβείτε στην καρτέλα Εκκίνηση (Startup). Όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα, εδώ θα βρείτε όλες τις εφαρμογές που εκκινούν αυτόματα με τον υπολογιστή σας καθώς και αυτές που έχετε απενεργοποιήσει.

Windows 8, απενεργοποίηση εφαρμογών από την εκκίνηση του υπολογιστή

Για να απενεργοποιήσετε την αυτόματη εκκίνηση μιας εφαρμογής πατήστε δεξί κλικ στην εκάστοτε εφαρμογή και επιλέξτε Απενεργοποίηση (Disable). Αντίστοιχα, αν θέλετε να ενεργοποιήσετε μία εφαρμογή ακολουθήστε την ίδια διαδικασία επιλέγοντας ενεργοποίηση.

Windows 8, απενεργοποίηση εφαρμογών από την εκκίνηση του υπολογιστή

Τα Windows 8 από τη φύση τους έχουν σχεδιαστεί ώστε να πετυχαίνουν γρήγορη εκκίνηση του υπολογιστή από κάθε άλλη φορά, για το λόγο αυτό δε χρειάζεται απαραίτητα να απενεργοποιήσετε όλες τις εφαρμογές που θα βρείτε στον Task Manager του υπολογιστή σας, παρά μόνο αυτές που δε χρησιμοποιείτε καθόλου.

Επιπλέον, αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη δυνατότητα των Windows 8 στο παρελθόν, το Κέντρο Ενεργειών (Action Center) είναι πλέον αρκετά έξυπνο ώστε να σας ενημερώσει ότι μπορείτε να απενεργοποιήσετε ορισμένες εφαρμογές από την εκκίνηση για να μειώσετε στο ελάχιστο τον χρόνο που απαιτείται.

Windows 8, απενεργοποίηση εφαρμογών από την εκκίνηση του υπολογιστή

Η συγκεκριμένη αναφορά λαμβάνει ως δεδομένα τη χρήση της CPU και του δίσκου σε κάθε εκκίνηση για κάθε εφαρμογή και τις χαρακτηρίζει ως Χαμηλή, Μέτρια ή Υψηλή στη στήλη Επίδραση εκκίνησης του Task Manager.

[ via ]

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*