4 τρόποι για το κλείσιμο εφαρμογών στα Windows 8

Οι εφαρμογές που εγκαθιστάτε στα Windows 8 από το Windows Store, ή αλλιώς οι Metro εφαρμογές, συμπεριφέρονται διαφορετικά σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εφαρμογές που χρησιμοποιεί κανείς στο κλασικό desktop των Windows. Αυτές οι εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να ανοίγουν πάντα σε πλήρη οθόνη (fullscreen) χωρίς να κρίνεται απαραίτητο το κλείσιμο της εκάστοτε εφαρμογής από το χρήστη αφού με τη μετάβαση σε μία διαφορετική εφαρμογή, η προηγούμενη εισέρχεται σε αναστολή λειτουργίας και είναι έτοιμη να λειτουργήσει ξανά μόλις την ανοίξετε ξανά από το σημείο που σταματήσατε.

Οι metro εφαρμογές «απενεργοποιούνται» μόλις ανοίξετε μία διαφορετική εφαρμογή, το desktop ή επιστρέψετε στην οθόνη Έναρξης (Start screen) χωρίς να χρησιμοποιούν πόρους του συστήματος. Εξαίρεση αποτελούν οι εφαρμογές που επιτρέπουν το τρέξιμο εργασιών στο παρασκήνιο όπως για παράδειγμα οι εφαρμογές που αναπαράγουν μουσική και ραδιόφωνο.

4 τρόποι για το κλείσιμο εφαρμογών στα Windows 8

Ενώ οι κλασικές εφαρμογές που τρέχουν στην επιφάνεια εργασίας μπορούν να κλείσουν άμεσα από το κουμπί X στην πάνω δεξιά γωνία του παραθύρου, δεν ισχύει το ίδιο για τις εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει από το Windows Store των Windows 8.

Δείτε παρακάτω 4 διαφορετικούς τρόπους για να κλείσετε τις metro εφαρμογές στα Windows 8 χρησιμοποιώντας το ποντίκι, το πληκτρολόγιο και το δάκτυλο σε οθόνες αφής.

Σύρσιμο στο κάτω μέρος της οθόνης

4 τρόποι για το κλείσιμο εφαρμογών στα Windows 8

Ένας από τους πιο εύκολους και γρήγορους τρόπους για να κλείσει μία metro εφαρμογή είναι με το σύρσιμο από το πάνω προς το κάτω μέρος της οθόνης. Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε με το ποντίκι στους κλασικούς υπολογιστές είτε με το δάκτυλο σε οθόνες αφής.

Συνδυασμός Alt + F4

Αν ο υπολογιστής/tablet σας διαθέτει πληκτρολόγιο μπορείτε να κλείσετε απευθείας μία ανοικτή metro εφαρμογή και να επιστρέψετε πίσω στην οθόνη Έναρξης (Start screen) χρησιμοποιώντας το συνδυασμό των πλήκτρων Alt + F4. Ο ίδιος συνδυασμός ισχύει ήδη και για τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε στο desktop των Windows 8.

Κλείσιμο από το Task Switcher

Μεταφέροντας το ποντίκι στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης εμφανίζεται η μικρογραφία της προηγούμενης ανοικτής εφαρμογής. Επίσης, σέρνοντας το ποντίκι προς τα κάτω εμφανίζεται η λίστα όλων των ανοικτών metro εφαρμογών τη δεδομένη στιγμή. Για να κλείσετε μία ανοικτή εφαρμογή, πατήστε δεξί κλικ στη μικρογραφία και επιλέξτε Κλείσιμο (Close) για να τερματίσετε τη λειτουργία της.

4 τρόποι για το κλείσιμο εφαρμογών στα Windows 8

Μάλιστα, μπορείτε να κλείσετε μία εφαρμογή από τη λίστα σέρνοντας τη μικρογραφία στην κάτω πλευρά της οθόνης όπως είδατε στην προηγούμενη μέθοδο.

Κλείσιμο από τη Διαχείριση Εργασιών

Το κλείσιμο εφαρμογών μέσω της Διαχείρισης εργασιών (Task Manager) αποτελεί μία από τις παραδοσιακές μεθόδους για τις προηγούμενες εκδόσεις των Windows και προτείνεται σε περιπτώσεις που μία εφαρμογή έχει «κολλήσει» ή δεν αποκρίνεται στις ενέργειες του χρήστη.

Ανοίξτε τη Διαχείριση εργασιών (Task Manager) χρησιμοποιώντας το συνδυασμό των πλήκτρων Ctrl + Shift + Esc ή πατώντας δεξί κλικ στη γραμμή εργασιών (taskbar) της κλασικής επιφάνειας εργασίας των Windows 8.

4 τρόποι για το κλείσιμο εφαρμογών στα Windows 8

Στη συνέχεια, επιλέξτε την εφαρμογή που επιθυμείτε να κλείσετε και πατήστε στο κουμπί Τέλος εργασίας (End task), ή διαφορετικά στην ίδια επιλογή πατώντας δεξί κλικ.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*