Πώς να αλλάξετε την προτεραιότητα σύνδεσης σε δίκτυο στα Windows 10

Ο υπολογιστής σας, ιδιαίτερα αν είναι laptop, πιθανότατα υποστηρίζει τη σύνδεση στο δίκτυο είτε μέσω καλωδίου (Ethernet) είτε ασύρματα (WiFi). Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι είστε συνδεδεμένοι ασύρματα στο τοπικό δίκτυο και έπειτα για να αποκτήσετε ακόμη πιο γρήγορη πρόσβαση, συνδέετε το καλώδιο ethernet στον υπολογιστή σας.

Ωστόσο, ο υπολογιστής συνεχίζει να παραμένει συνδεδεμένος ασύρματα. Δε χρησιμοποιεί το καλώδιο. Χμ. Εσείς, αυτό που θέλετε είναι μόλις συνδεθεί το καλώδιο να ‘γυρίσει’ η σύνδεση του υπολογιστή σε αυτό. Όταν το αποσυνδέσετε, τότε να επιστρέψει στην ασύρματη σύνδεση.

Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων.

Στο σημερινό άρθρο θα δείτε πώς να ρυθμίσετε την προτεραιότητα σύνδεσης μεταξύ του ενσύρματου και του ασύρματου δικτύου στα Windows 10. Έτσι, ανάλογα με το αν το καλώδιο Ethernet είναι συνδεδεμένο ή όχι, η αλλαγή να γίνεται αυτόματα χωρίς τη δική σας παρέμβαση.

Αλλαγή προτεραιότητας σύνδεσης μεταξύ ενσύρματου και ασύρματου δικτύου στα Windows 10

Αρχικά, πατήστε δεξί κλικ στο εικονίδιο δικτύου που βρίσκεται στην περιοχή ειδοποιήσεων της γραμμής εργασιών και έπειτα στην επιλογή Άνοιγμα κέντρου δικτύου και κοινής χρήσης (Open Network and Sharing Center).

Προτεραιότητα σύνδεσης σε δίκτυο στα Windows 10

Στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πατήστε στην ενότητα Αλλαγή ρυθμίσεων προσαρμογέα (Change adapter settings).

Προτεραιότητα σύνδεσης σε δίκτυο στα Windows 10

Εναλλακτικά, μπορείτε να ανοίξετε το παράθυρο των Ρυθμίσεων (Settings) των Windows 10 και από την ενότητα Δίκτυο και Internet (Network & Internet) να πατήσετε στην επιλογή Αλλαγή επιλογών προσαρμογέα (Change adapter options).

Προτεραιότητα σύνδεσης σε δίκτυο στα Windows 10

Εδώ, θα δείτε όλους τους εγκατεστημένους προσαρμογείς δικτύου του υπολογιστή σας, δηλαδή τις κάρτες δικτύου για ασύρματη και ενσύρματη σύνδεση. Πατώντας το πλήκτρο Alt σε αυτή την οθόνη θα εμφανιστεί το μενού επιλογών. Πατήστε στο μενού Για προχωρημένους (Advanced) και έπειτα στην επιλογή Ρυθμίσεις για προχωρημένους (Advanced Settings).

Προτεραιότητα σύνδεσης σε δίκτυο στα Windows 10

Σε αυτό το παράθυρο θα δείτε τη λίστα με τους τύπους συνδέσεων του υπολογιστή σας. Για να αλλάξετε την προτεραιότητα πχ. της ενσύρματης σύνδεσης (Ethernet), επιλέξτε την και πατήστε στο αντίστοιχο βελάκι έτσι ώστε να την μετακινήσετε προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Προτεραιότητα σύνδεσης σε δίκτυο στα Windows 10

Τέλος, πατήστε στο κουμπί ΟΚ για να αποθηκευτούν οι αλλαγές σας.

Αυτό ήταν!

Πλέον, όταν ο υπολογιστής σας προσπαθεί να συνδεθεί σε ένα δίκτυο θα λαμβάνει υπ’ όψιν του την προτεραιότητα που έχετε ρυθμίσει.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

1 Comment

  1. Πολύ καλό και απόλυτα χρήσιμο το άρθρο σου. θα ήθελα να σε παρακαλέσω να γράψεις κάτι σχετικά με το εάν είναι εφικτό στα windows 10 να διαλέξει κανείς προτεραιότητα μεταξύ δυο καρτών δικτύου Ethernet. Σ ‘ευχαριστώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*