Βρείτε πόση RAM υποστηρίζει το PC σας

Με αφορμή την πρόσφατη ερώτηση ενός μέλους στο Winuser.gr σχετικά με το συνολικό ποσό της μνήμης RAM που υποστηρίζει, στην προκειμένη περίπτωση, το Turbo-X laptop έτσι ώστε να την αυξήσει για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης του υπολογιστή του.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βρείτε πόση μνήμη RAM μπορεί να υποστηρίξει ο υπολογιστής σας είτε πρόκειται για desktop είτε για laptop, τους οποίους θα δούμε παρακάτω.

Σημείωση: Οι 32-bit εκδόσεις των Windows υποστηρίζουν έως 4 GB μνήμης RAM ενώ ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για τις 64-bit εκδόσεις. Καλό θα είναι να γνωρίζετε ποια έκδοση των Windows έχει ο δικός σας υπολογιστής πριν προχωρήσετε στην αγορά επιπλέον μνήμης RAM για τον υπολογιστή σας.

Που θα βρείτε τη συνολική μνήμη RAM που υποστηρίζει το PC σας

Αρχικά, θα χρειαστεί να γνωρίζετε το μοντέλο της μητρικής κάρτας (motherboard) του υπολογιστή σας. Για τους desktop υπολογιστές αυτό είναι πιο εύκολο να το βρείτε καθώς υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση στο εσωτερικό του υπολογιστή (ιδιαίτερα αν το έχετε συνθέσει μόνοι σας) σε αντίθεση με τα laptop. Αν δε γνωρίζετε ποιο είναι το μοντέλο της μητρικής κάρτας, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν εργαλείο Speccy της εταιρείας Piriform ή οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο εργαλείο.

Συγκεκριμένα για το Speccy, το μοντέλο της μητρικής κάρτας εμφανίζεται στην καρτέλα Motherboard όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα.

Βρείτε πόση RAM υποστηρίζει το PC σας

Αφού, λοιπόν, γνωρίζετε πλέον τη μάρκα και το μοντέλο της μητρικής κάρτας, μπείτε στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή και αναζητήστε το ίδιο μοντέλο για να δείτε τις πληροφορίες του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αναζήτηση ή τα αντίστοιχα μενού στην εκάστοτε σελίδα. Αφού βρείτε τη μητρική σας, ρίξτε μια ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά της όπου πολύ πιθανόν να αναφέρει το συνολικό μέγεθος της μνήμης RAM που υποστηρίζει. Αν δε το γράφει εκεί, τότε κατεβάστε το εγχειρίδιο (manual) της μητρικής που εκεί θα το αναφέρει σίγουρα.

Για παράδειγμα, στη δική μου περίπτωση, τα στοιχεία που βρήκα στην ιστοσελίδα της Asus για τη μητρική μου είναι τα παρακάτω που μου δείχνουν πόση RAM υποστηρίζει ο υπολογιστής μου καθώς και τα επιπλέον στοιχεία που χρειάζεται να γνωρίζω πριν προχωρήσω σε αγορά πρόσθετης μνήμης RAM.

Βρείτε πόση RAM υποστηρίζει το PC σας

Βρείτε τη συνολική μνήμη RAM με το Crucial System Scanner

Εναλλακτικά, αν δε μπορείτε να βρείτε περισσότερα στοιχεία για τη μητρική κάρτα του υπολογιστή σας, όπως πιθανόν να συμβαίνει στα laptop, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δωρεάν και portable εργαλείο της εταιρείας Crucial που θα σας δώσει αυτή την πληροφορία εύκολα και γρήγορα.

Μεταβείτε σε αυτό το σύνδεσμο και κατεβάστε στον υπολογιστή σας το Crucial System Scanner. Αφού το τρέξετε, θα ανοίξει ο προεπιλεγμένος σας browser και μετά από τον έλεγχο του συστήματος θα σας εμφανίσει την ιστοσελίδα με τα στοιχεία που αναζητάτε.

Βρείτε πόση RAM υποστηρίζει το PC σας

Στη δική μου περίπτωση, αναφέρει ότι η μέγιστη χωρητικότητα της μνήμης RAM είναι τα 64 GB και ακριβώς από κάτω μου αναφέρει τα ελεύθερα slots της μητρικής που μπορώ, για παράδειγμα, να προσθέσω επιπλέον dimm μνήμης των 8 GB.

Βρείτε πόση RAM υποστηρίζει το PC σας

Όπως είναι φυσικό λόγω του ότι το εργαλείο είναι της Crucial, σας προτείνει να αγοράσετε μνήμες RAM της εταιρείας, ωστόσο μπορείτε να το παραβλέψετε.

Αυτό ήταν! Ελπίζω να σας βοήθησα να βρείτε τη συνολική χωρητικότητα μνήμης RAM που υποστηρίζει ο υπολογιστής σας για να είστε σίγουροι πριν προχωρήσετε στην αναβάθμιση του.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

9 Comments

 1. Δημήτρη καλησπέρα,

  Σ’ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες. Είσαι αητός. Λίγα, όσα χρειάζονται, περιληπτικά, λιτά και απλά πράγματα. Χωρίς πολλά πολλά. Άλλωστε, δεν είμαστε όλοι softwarάδες, είμαστε κι εμείς οι άσχετοι με πολύ λίγες γνώσεις (εγώ για τον εαυτό μου βέβαια μιλάω).

  Ευχαριστώ.
  Νάσαι πάντα καλά.

  Κώστας

   • Εγώ είχα Windows 7 32 bit και το έκανα windows 10 64 bit χωρίς να αλλάξω τίποτα απ’ το υλικό μέρος του υπολογιστή ,άρα τι μετράει; Τα 32 bit ή 64 bit; Τι έχω στην πραγματικότητα; επίσης σκέφτομαι να αγοράσω μια κάρτα γραφικών Nvidia geforce 8gb για 1080p gaming θα κάνει στο δικό μου σύστημα;έχω intel i3 4gb ram, συγχαρητήρια για την καλή δουλειά!

 2. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ! ΕΧΩ ΜΙΑ ΜΗΤΡΙΚΗ ΤΗΣ GIGABYTE ΠΑΛΙΑ DDR2 775 SOCKET, ΑΠΟ 2 GB RAM ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΤΗΣ ΕΒΓΑΛΑ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑ 2Χ2,4 GB ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕ 2Χ2 ΙΔΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 8 GB.OTA EBALA STO ΣΟΨΚΕΤ ΚΑΙ ΤΙς ΑΛΛΕΣ 2 ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΕΝΩ ΜΕ ΤΙΣ 2 ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ. ΜΙΟΑΩ ΓΙΑΤΙΣ ΙΔΙΕΣ RAM OMVS IDIA VOLT MGH TA PANTA ΜΕ 2 ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ 4 ΟΧΙ.MHPVS MPOREITE NA MOY PEITE ΓΙΑΤΙ;

 3. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν τα Mhz στη μνήμη ram είναι απαραίτητα να είναι όσα διαβάζει η motherboarb. Δηλαδή, το λαπτοπ μου ενδείκνυται για ram με 2400mhz. Αν εγώ βάλω ram με περισσότερα Mhz, (π.χ. 3200mhz) θα υπάρχει θέμα συμβατότητας και δεν θα την βλέπει καν ή απλα θα την τρέχει μέχρι τα 2400mhz; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*