Microsoft, τα σημαντικότερα γεγονότα και εξελίξεις του 2013

Η Microsoft κατάφερε να μας απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τους προηγούμενους μήνες και αυτές είναι οι σημαντικότερες εξελίξεις που συνέβησαν μέσα στο 2013.

Το 2013 ήταν μία ιδιαίτερα ενεργή χρονιά για τη Microsoft με αρκετά νέα προϊόντα και υπηρεσίες, αλλαγή στρατηγικής, εξαγορά της Nokia, αποχώρηση του Steve Ballmer από CEO της εταιρείας, κλπ. Ο «γίγαντας» φαίνεται ότι ξύπνησε για τα καλά και συνεχίζει να εξελίσσεται διαρκώς, γεγονός που δε θυμίζει σε τίποτα την Microsoft των προηγούμενων ετών.

Microsoft, τα σημαντικότερα γεγονότα και εξελίξεις του 2013

Οι εξελίξεις τους προηγούμενους μήνες στον χώρο της τεχνολογίας ήταν αμέτρητες και αυτά είναι τα σημαντικότερα γεγονότα για τη Microsoft το 2013.

Το τέλος του Messenger, ζήτω το Skype

Το MSN Messenger ή Windows Live Messenger αποτελούσε επί σειρά ετών μία από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων και βίντεο-κλήσεων με την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες. Πλέον, το Messenger της Microsoft αποτελεί μια γλυκιά ανάμνηση για όλους παραχωρώντας τη θέση του στο Skype που προσφέρει παρόμοια χαρακτηριστικά επεκτείνοντας την επικοινωνία πέρα από τα όρια των Windows υπολογιστών. Το Skype είναι παντού, στα Windows, Windows Phones, Xbox One, Android και iOS.

Office 2013 και Office 365

Η #1 σουίτα εφαρμογών γραφείου κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2013 και εκτός από τα νέα χαρακτηριστικά στις δυνατότητες των Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, η Microsoft προσφέρει για πρώτη φορά το συνδρομητικό μοντέλο απόκτησης του Office 365 για οικιακούς χρήστες προς 99 ευρώ/χρόνο ή 10 ευρώ/μήνα. Με περισσότερους από 2 εκ. συνδρομητές στο Office 365 τον Σεπτέμβριο του 2013 με ιδιαίτερα θετική αύξηση κατά τη διάρκεια του έτους, το 2014 φαίνεται ότι θα φέρει ακόμη περισσότερα χαμόγελα και κέρδη στην Microsoft.

Surface 2 και Surface Pro 2

Η δεύτερη γενιά των Surface tablets με Windows 8.1 και Windows RT 8.1 είναι ακόμη πιο ώριμη και εκτός των νέων χαρακτηριστικών τα νέα tablets προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις και μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας. Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα οι πωλήσεις των Surface tablets, η ανταπόκριση του κόσμου φαίνεται ότι είναι πιο θερμή σε σύγκριση με την πρώτη γενιά. Το 2014 αναμένονται να κυκλοφορήσουν νέα μοντέλα με υποστήριξη σε LTE δίκτυα καθώς επίσης το φημολογούμενο Surface tablet με οθόνη 8 ιντσών.

Windows 8.1

Ένα χρόνο μετά από την επίσημη κυκλοφορία των Windows 8, η Microsoft κυκλοφορεί την επόμενη έκδοση του λειτουργικού δωρεάν για όλους τους κατόχους. Τα Windows 8.1 έφεραν αρκετές αλλαγές, νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες και κατ’ επέκταση ακόμη πιο ώριμες προτάσεις σε νέους υπολογιστές και tablets από τη μεριά των κατασκευαστών. Τα ποσοστά του λειτουργικού είναι ακόμη χαμηλά, αν και αρκετά υψηλότερα από κάθε ανταγωνιστική πλατφόρμα, ωστόσο το 2014 αναμένεται να αυξηθούν κυρίως λόγω της διακοπής υποστήριξης των Windows XP SP3 από την Microsoft.

Nokia = Microsoft

Για τους περισσότερους ήταν απλά αναμενόμενο. Η Nokia, που στήριξε όσο κανέναν άλλον τη Microsoft και τα Windows Phones, εξαγοράστηκε με περίπου $7 δις από τη Microsoft που πλέον θα έχει τον έλεγχο για το τμήμα του hardware. Αν και η εξαγορά θα γίνει επίσημα στις αρχές του 2014, το νέο έτος αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον για να δούμε πώς θα κινηθεί η Microsoft από εδώ και στο εξής για την εξάπλωση των Windows Phones παγκοσμίως.

Xbox One

To 2013 ήταν η χρονιά των gamers. Η νέα γενιά της δημοφιλούς κονσόλας ανακοινώθηκε στις αρχές του έτους και κυκλοφόρησε λίγες εβδομάδες πριν ξεπερνώντας τις 2 εκ. πωλήσεις στις πρώτες 18 ημέρες. Το Xbox One συνδυάζει τόσο το gaming όσο και την ευρύτερη διασκέδαση στο σαλόνι του σπιτιού με στόχο να προσφέρει την απόλυτη εμπειρία χρήσης σε όλη την οικογένεια. Το Kinect 2.0, τα αποκλειστικά games και οι νέες δυνατότητες του Xbox One θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα το 2014 αλλά και τα επόμενα χρόνια.

One Microsoft

Οι εποχές αλλάζουν, το ίδιο κάνει και η Microsoft. Με μία αρκετά μεγάλη αναδιάρθρωση στα τμήματα και τους ανθρώπους που τα στελεχώνουν, η Microsoft πλέον έχει αποκτήσει νέα στρατηγική για τα επόμενα χρόνια. Με τον τίτλο One Microsoft, ο γίγαντας του Redmond προσδιορίζεται πλέον ως εταιρεία υπηρεσιών και συσκευών με το όραμα να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις για καταναλωτές και επιχειρήσεις γύρω από το οικοσύστημα των Windows. Αυτό το δύσκολο έργο θα κληθεί να αναλάβει ο νέος CEO της Microsoft.

Steve Ballmer

Ο «φωνακλάς» CEO της Microsoft αποσύρεται από το ρόλο του γενικού διευθυντή της εταιρείας έπειτα από 13 συνεχόμενα έτη που κατείχε την ηγετική θέση. Ο Steve Ballmer είναι μία σημαντική και ιδιαίτερη φυσιογνωμία για την Microsoft, ωστόσο κατά τη θητεία του ως CEO μετά τη διαδοχή του Bill Gates κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να αυξήσει τη δύναμη της Microsoft τα προηγούμενα χρόνια. Στις αρχές του 2014 αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος CEO που θα διαδεχθεί τον Steve Ballmer.

Αυτές ήταν ορισμένες μόνο σημαντικές εξελίξεις στη διαδρομή της Microsoft για το 2013. Φυσικά, τα γεγονότα δε σταματούν εδώ. Ακόμη περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες ανανεώθηκαν ή λανσαρίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως η R2 έκδοση του Windows Server 2012 και το Windows Azure, νέες εξαγορές, εφαρμογές, κλπ., που θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και το 2014.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*