Windows 8, οι τύποι υπολογιστών που θα βρείτε στην ελληνική αγορά

Η Microsoft με τα Windows 8 κατάφερε να φέρει αλλαγές τόσο στο software όσο και στο hardware κομμάτι των υπολογιστών. Εκτός από τους κλασικούς σταθερούς υπολογιστές και τα laptop, νέοι τύποι υπολογιστών κάνουν την εμφάνιση τους με αφορμή τα Windows 8 και τις δυνατότητες που προσφέρουν στον τομέα της διασκέδασης και της εργασίας.

Windows 8, οι τύποι υπολογιστών που θα βρείτε στην ελληνική αγορά

Αν σκοπεύετε να αγοράσετε ένα νέο Windows 8 υπολογιστή τους επόμενους μήνες καλό θα είναι να γνωρίζετε τους διαφορετικούς τύπους υπολογιστών που θα συναντήσετε στα καταστήματα. Η ποικιλία είναι πλέον μεγάλη και ταιριάζει απόλυτα ανάλογα με τις προτιμήσεις, τις ανάγκες και την τσέπη του καθενός.

Desktop PC (Σταθεροί υπολογιστές)

Windows 8, οι τύποι υπολογιστών που θα βρείτε στην ελληνική αγορά

Αναμφισβήτητα αποτελεί τον πιο διάσημο τύπο υπολογιστή των προηγούμενων ετών που κοσμούσε το γραφείο του δωματίου, του σχολείου, της δουλειάς, του internet café, κλπ. Αποτελείται από το κουτί που στο εσωτερικό του υπάρχουν η motherboard, ο επεξεργαστής, οι σκληροί δίσκοι, η κάρτα γραφικών, οι μνήμες RAM, οι συσκευές εγγραφής δίσκων, κλπ., και τα απαραίτητα περιφερειακά όπως η οθόνη, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των desktop υπολογιστών είναι η δυνατότητα αναβάθμισης των εσωτερικών μερών του κουτιού όπως η αύξηση της μνήμης RAM, η τοποθέτηση περισσότερων σκληρών δίσκων, η αλλαγή του επεξεργαστή, η προσθήκη καλύτερης κάρτας γραφικών, κλπ. Αν και η πωλήσεις αυτού του είδους υπολογιστών έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο συνεχίζουν να είναι στις πρώτες προτιμήσεις των power users και των gamers.

All-in-One PC (Όλα-σε-ένα)

Windows 8, οι τύποι υπολογιστών που θα βρείτε στην ελληνική αγορά

Η Apple με τα iMacs κατάφερε να κάνει γνωστούς τους all-in-one υπολογιστές, μία ειδική κατηγορία υπολογιστών που θα συναντήσουμε ακόμη πιο έντονα με τα νέα Windows 8. Όπως καταλαβαίνει κανείς από τον τίτλο, οι όλα-σε-ένα υπολογιστές συμπεριλαμβάνουν όλα τα τεχνικά μέρη του υπολογιστή όπως ο επεξεργαστής, η μνήμη RAM, ο σκληρός δίσκος, η web camera, κλπ., στο εσωτερικό της οθόνης. Έτσι, μειώνουν σημαντικά το χώρο που καταλαμβάνουν στο γραφείο δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να εφαρμοστεί διαφορετική κλίση στην οθόνη για πιο άνετη χρήση, ιδιαίτερα στα μοντέλα που διαθέτουν οθόνη αφής.

Laptop

Windows 8, οι τύποι υπολογιστών που θα βρείτε στην ελληνική αγορά

Τα laptop αποτελούν έναν από τους πιο διαδεδομένους τύπους υπολογιστών αυτή τη στιγμή και δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να αγοράσουν ένα laptop υπολογιστή για τη διασκέδαση, την εργασία, κλπ. Τα πλεονεκτήματα των laptops είναι αρκετά όπως η φορητότητα, το εύρος τιμής για όλες τις τσέπες, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η αφθονία διαφορετικών μοντέλων και σχεδίων που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών. Με αφορμή την κυκλοφορία των Windows 8, οι κατασκευαστές πλέον διαθέτουν αρκετά laptop με οθόνες αφής και touchpad με πλήρη υποστήριξη στα gestures του νέου λειτουργικού, χαρακτηριστικά που συμβάλλουν θετικά στην εμπειρία χρήσης του υπολογιστή.

Netbook

Windows 8, οι τύποι υπολογιστών που θα βρείτε στην ελληνική αγορά

Τα netbooks εμφανίστηκαν πριν αρκετά χρόνια με σκοπό να ανταγωνιστούν τους κλασικούς laptop υπολογιστές σαν μια φθηνή εναλλακτική λύση, ωστόσο σήμερα βρίσκονται πλέον στο απόγειο της καριέρας τους. Τα πλεονεκτήματα των netbooks έναντι των άλλων τύπων υπολογιστών είναι η χαμηλή τιμή, η διάρκεια της μπαταρίας και το μικρό τους μέγεθος και βάρος. Αν και τα χαμηλά τεχνικά χαρακτηριστικά των netbooks επαρκούν για να τρέξουν τα Windows 8, από την άλλη μεριά η μικρή ανάλυση της οθόνης, που συνήθως είναι 1024×600 pixels, δεν είναι αρκετή για τις ελάχιστες απαιτήσεις του νέου λειτουργικού και για την εγκατάσταση εφαρμογών από το Windows Store. Οι «ένδοξες» ημέρες των netbooks αποτελούν πλέον παρελθόν και σε συνδυασμό με την άνοδο των tablets, δε θα βρείτε στην αγορά νέα Windows 8 netbooks.

Ultrabook

Windows 8, οι τύποι υπολογιστών που θα βρείτε στην ελληνική αγορά

Τα Ultrabooks αποτελούν μία νέα υποκατηγορία των laptops που γνωρίζει άνοδο τα τελευταία χρόνια χάρη στα πρώτα MacBook Air που λάνσαρε η Apple. Για να διαφοροποιηθούν από τα laptops, τα Ultrabooks υπόκεινται σε ένα σετ κανόνων που πρέπει να πληρούν. Αρχικά, τα Ultrabooks διαθέτουν τους πιο πρόσφατους Intel επεξεργαστές και chipsets και έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρουν ικανοποιητικές επιδόσεις και μεγάλη διάρκεια μπαταρίας. Είναι πολύ πιο ελαφριά και λεπτά από τα κοινά laptop, πάχους μόλις λίγων χιλιοστών, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο τη φορητότητα του υπολογιστή. Επίσης, ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης τα Ultrabooks θα πρέπει να προσφέρουν τουλάχιστον 5 ώρες συνεχούς λειτουργίας με τη μπαταρία και να διαθέτουν μία θύρα USB 3.0.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι κυρίως λόγω του λεπτού σχεδιασμού των Ultrabooks, δεν υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης των τεχνικών τους χαρακτηριστικών. Στην αγορά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από νέα Ultrabooks με Windows 8, ορισμένα από τα οποία διαθέτουν οθόνη αφής για ακόμη καλύτερη εμπειρία χρήσης.

Tablet

Windows 8, οι τύποι υπολογιστών που θα βρείτε στην ελληνική αγορά

Τα tablets αποτελούν ένα από τα πιο hot form factors της εποχής, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε την επιτυχία του iPad και των Android tablets. Αρκετοί κατασκευαστές αλλά και η ίδια η Microsoft ποντάρουν αρκετά στο συγκεκριμένο τύπο υπολογιστών και ρίχνουν στην αγορά μία αρκετά μεγάλη ποικιλία tablets με οθόνες αφής που διαθέτουν Windows 8 και Windows RT. Τα Windows RT tablets διαθέτουν ARM επεξεργαστή όπως το Microsoft Surface RT εκμεταλλεύονται πλήρως το νέο γραφικό περιβάλλον των Windows 8 που είναι σχεδιασμένο για οθόνες αφής διατηρώντας παράλληλα το παραδοσιακό desktop που διαθέτει το Office 2013 RT δωρεάν για όλους.

Επιπλέον, μπορεί να βρει κανείς Windows 8 Pro υπολογιστές με Intel επεξεργαστές, όπως το Microsoft Surface Pro, στο μέγεθος των tablets που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι έχετε στη διάθεση σας ένα κανονικό υπολογιστή, αρκετά δυνατό να τρέξει όλες τις αγαπημένες σας εφαρμογές συνδέοντας παράλληλα διαφορετικά περιφερειακά, στο μέγεθος ενός κοινού tablet.

Υβριδικά / Convertible / Hybrid

Windows 8, οι τύποι υπολογιστών που θα βρείτε στην ελληνική αγορά

Οι υβριδικοί και οι convertible υπολογιστές συνδυάζουν χαρακτηριστικά που συναντούμε στα ultrabooks και τα tablets και γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ των δύο τύπων υπολογιστών. Μία από τις πιο γνωστές υλοποιήσεις είναι η δυνατότητα πλήρους περιστροφής της οθόνης έτσι ώστε να είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί ως tablet με λίγο μεγαλύτερο πάχος. Για αυτό το λόγο, η πλειονότητα των υβριδικών laptops στην αγορά διαθέτουν οθόνη αφής για τη χρήση του σε tablet mode. Ανάλογα με τον εκάστοτε κατασκευαστή, αρκετά νέα μοντέλα υβριδικών και convertible υπολογιστών μπορεί να βρει κανείς στην αγορά με περιστρεφόμενες οθόνες αφής, αποσπώμενες οθόνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως tablet, κλπ.

Η ποικιλία υπολογιστών και tablets με τα νέα Windows 8 είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με το παρελθόν και έτσι κάθε καταναλωτής μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικά μοντέλα και τύπους υπολογιστών για να ικανοποιήσει τις ανάγκες ψυχαγωγίας, εργασίας ή το συνδυασμό και των δύο, ανάλογα την τσέπη και τις προσωπικές του προτιμήσεις.

[ via ]

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

2 Comments

  1. Πολύ μου άρεσαν τα netbook γι’ αυτό και πήραν ένα. Συνδυάζουν μικρό μέγεθος με αρκετές δυνατότητες και συνδυάζονται υπέροχα με ένα desktop!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*