Το Store των Windows 10 μεγαλώνει μέρα με τη μέρα αργά και βασανιστικά. Εντάξει, υπάρχει πλέον ένα μεγάλο μέρος των δημοφιλών εφαρμογών που καλύπτουν τους περισσότερους από εσάς. Αν και δεν ανανεώνονται τόσο συχνά όπως συμβαίνει στο Android και το iOS. Αυτό όμως είναι συζήτηση για άλλη μέρα.
Σήμερα, θα σας πω τι κάνω στον δικό μου υπολογιστή όταν κάποια εφαρμογή που χρησιμοποιώ δεν είναι διαθέσιμη στο Store των Windows 10. Ευτυχώς, υπάρχει ο Chrome.
Όταν το Windows 10 Store δεν είναι αρκετό, ψάχνεις για εναλλακτικές
Για να σας δώσω ένα ‘context’, στον υπολογιστή μου χρησιμοποιώ δεκάδες εφαρμογές καθημερινά. Για παράδειγμα, το Feedly, το TweetDeck και το Pocket.
Το κοινό αυτών των εφαρμογών είναι ότι έχουν ένα πολύ καλό περιβάλλον στον browser αλλά δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες εφαρμογές στο Store από τις ίδιες τις εταιρείες. Υπάρχουν ανεπίσημες εφαρμογές αλλά συνήθως δεν είναι τόσο καλές και δεν υποστηρίζουν όλα τις δυνατότητες που προσφέρει η native εφαρμογή.
Στον Chrome, που χρησιμοποιώ ως κύριο browser, μπορώ να ανοίξω αυτές τις εφαρμογές σε μία νέα καρτέλα αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού ανοικτών καρτελών, δε με βοηθάει ιδιαίτερα τελικά. Το έχω δοκιμάσει.
Επίσης, λόγω του ότι έχω δύο οθόνες, θέλω να μπορώ να ανοίγω για παράδειγμα το Feedly στη δεύτερη οθόνη και να το χρησιμοποιώ ως εφαρμογή παρά ως μια ακόμη ανοικτή καρτέλα στον Chrome με όλα τα μενού, τα κουμπιά, κλπ.
Και εδώ έρχεται ο Chrome να δώσει τη λύση.
Τα Chrome Apps δίνουν τη λύση στην έλλειψη εφαρμογών του Store
Στον Chrome, υπάρχει μία επιλογή στο μενού που λέει Προσθήκη στην επιφάνεια εργασίας (Add to Desktop). Τη συγκεκριμένη επιλογή θα τη βρείτε στο μενού Περισσότερα εργαλεία (More tools), όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.
Πληκτρολογείτε ένα όνομα, ενεργοποιείτε την επιλογή Άνοιγμα σε παράθυρο (Open in window) και έπειτα στο κουμπί Προσθήκη (Add).
Τι κάνει αυτή η επιλογή; Πολύ απλά, προσθέτει μια συντόμευση της τρέχουσας ιστοσελίδας στην επιφάνεια εργασίας των Windows.
Και γιατί είναι τόσο χρήσιμη; Γιατί όταν πατήσετε διπλό κλικ για να ανοίξετε τη εφαρμογή από τη συντόμευση, τότε αυτή ανοίγει λες και είναι εφαρμογή. Κάπως έτσι δηλαδή.
Χωρίς μενού, χωρίς κουμπιά, χωρίς μπάρα αναζήτησης, τίποτα. Ανοίγει απλά σαν να είναι εγκατεστημένη εφαρμογή στον υπολογιστή σας.
Αυτή τη συντόμευση μπορείτε μετά να την καρφιτσώσετε στην Έναρξη ή στη γραμμή εργασιών (taskbar) για ακόμη πιο εύκολη πρόσβαση, όπως σας βολεύει καλύτερα. Εγώ, προτιμώ να τις καρφιτσώνω στην taskbar.
Αυτή η δυνατότητα υπάρχει εδώ και χρόνια στον Chrome και πραγματικά μου έχει κάνει τη ζωή ευκολότερη. Μπορείτε να το κάνετε για οποιαδήποτε ιστοσελίδα αλλά θεωρώ ότι έχει νόημα να το κάνετε για κάποια web εφαρμογή, όπως το Feedly και το Pocket.
Οι εφαρμογές που δημιουργείτε κατ’ αυτό τον τρόπο, οι λεγόμενες Chrome Apps, βρίσκονται στον αντίστοιχο φάκελο στην Έναρξη, σε περίπτωση που έχετε ξε-καρφιτσώσει κάποια και θέλετε να τη βρείτε.
Επίσης, αν πατήσετε chrome://apps στη γραμμή διευθύνσεων του Chrome θα δείτε και εκεί αυτές τις εφαρμογές που έχετε δημιουργήσει.
Αυτό είναι το ‘τρικ’ που χρησιμοποιώ στον υπολογιστή μου για να βελτιώσω λίγο την κατάσταση με την έλλειψη εφαρμογών του Store των Windows 10. Η αλήθεια είναι ότι με εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό.
Ελπίζω να σας έδωσα μια ιδέα για το πώς μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας Chrome Apps για να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας.
Be the first to comment