8 χαρακτηριστικά των Windows 7 που αφαιρέθηκαν στα Windows 8

Τα Windows 8 βρίσκονται μόλις μια ανάσα πριν από την επίσημη κυκλοφορία στις 26 Οκτωβρίου και όπως συμβαίνει με κάθε νέα έκδοση του λειτουργικού της Microsoft το ενδιαφέρον των χρηστών επικεντρώνεται περισσότερο στα νέα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που θα προσφέρει. Φυσικά, μία πιο αναλυτική ματιά θα σας πείσει ότι το νέο λειτουργικό δεν είναι διαφορετικό μόνο στην εμφάνιση.

Αρκετά από τα χαρακτηριστικά των Windows 7 έχουν βελτιωθεί και συνεχίζουν την πορεία τους στο νέο λειτουργικό, ωστόσο η Microsoft επέλεξε να αφαιρέσει ή να αντικαταστήσει ορισμένα από αυτά στα Windows 8 όπως το Start, το Media Center, κλπ. Αν και για την πλειονότητα των χρηστών αυτή η επιλογή δε αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, είναι προφανές ότι η κίνηση αυτή ενδεχομένως να προκαλέσει αντιδράσεις σε μια μερίδα χρηστών των Windows 8.

Δείτε παρακάτω τα 8 χαρακτηριστικά των Windows 7 που δε θα συναντήσετε στα νέα Windows 8.

Έναρξη (Start Menu)

Η Έναρξη δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η διάρκεια ζωής της αριθμεί αρκετά χρόνια από τα Windows 95 έως τα Windows 7 και πλέον θα αποτελεί μια γλυκιά ανάμνηση για τις επόμενες εκδόσεις των Windows. Η Microsoft επέλεξε να την αφαιρέσει από τα Windows 8 και να την αντικαταστήσει με την οθόνη Έναρξης (Start screen) χωρίς ωστόσο να αφαιρέσει τις λειτουργίες που ήταν έως τώρα διαθέσιμες. Αυτή η επιλογή έχει θορυβήσει αρκετά τους χρήστες των Windows που ήδη ψάχνουν τρόπους να επαναφέρουν τη Έναρξη στο νέο λειτουργικό.

Μικροεφαρμογές (Desktop Gadgets)

Αν και τα Desktop Gadgets ήταν διαθέσιμα έως την έκδοση Release Preview, τελικά οι φήμες επιβεβαιώθηκαν και πλέον έχουν αφαιρεθεί από την τελική έκδοση των Windows 8. Τα Live Tiles θα αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητα των μικροεφαρμογών προβάλλοντας συνεχώς ενημερώσεις και πληροφορίες ανάλογα με την εκάστοτε εφαρμογή στη νέα οθόνη της Έναρξης.

Δημιουργία DVD των Windows

Η δημιουργία DVD των Windows δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες των Windows 7 να δημιουργήσουν ένα DVD εικόνων και βίντεο ώστε να μπορούν να προβληθούν στην τηλεόραση χρησιμοποιώντας μία συσκευή αναπαραγωγής DVD. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αφαιρέθηκε από τα Windows 8 μιας και τόσο η χρήση του όσο και οι δυνατότητες που προσέφερε ήταν αρκετά περιορισμένες.

Aero Glass

Η γνωστή διάφανη Aero εμφάνιση που γνωρίσαμε αρχικά στα Windows Vista και συνεχίστηκε έως την έκδοση Release Preview των Windows 8 αποτελεί πλέον παρελθόν. Χωρίς να αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, τα παράθυρα πλέον διαθέτουν αμιγή χρώματα τα οποία μπορούν να αλλάξουν αυτόματα ανάλογα με τους χρωματισμούς του φόντου της επιφάνειας εργασίας. Ωστόσο, μία «ελαφριά» έκδοση του Aero συνεχίζει να υπάρχει μόνο στη γραμμή εργασιών (taskbar) στο κάτω μέρος της οθόνης.

Φάκελος Παιχνίδια (Games folder)

Ο φάκελος Παιχνίδια (Games) αποτελούσε το κεντρικό σημείο αποθήκευσης δεδομένων των παιχνιδιών στα Windows 7, όπως στατιστικά στοιχεία, σκορ, ενημερώσεις, κλπ. Πλέον, η εφαρμογή Xbox Games που βρίσκεται προ-εγκατεστημένη στα Windows 8 αναλαμβάνει να παίξει τον ίδιο ρόλο προσφέροντας ακόμη περισσότερες επιλογές στα παιχνίδια του υπολογιστή σας.

Windows Cardspace

Το CardSpace των Windows παρέχει τη δυνατότητα πιστοποίησης ενός χρήστη για εύκολη πρόσβαση και κοινή χρήση πληροφοριών στο internet. Όπως φαίνεται το CardSpace δε θα λείψει σε αρκετούς καθώς η χρήση του ήταν αρκετά περιορισμένη από τους χρήστες των Windows.

Windows Media Center

Το Windows Media Center δε βρίσκεται πλέον στη λίστα των προ-εγκατεστημένων εφαρμογών των Windows 8 και θα διατίθεται έναντι πληρωμής στα Windows 8 Pro. Σε μια προσπάθεια της Microsoft να μειώσει το κόστος του λειτουργικού αλλά και λόγω της περιορισμένης χρήσης από το σύνολο των χρηστών, αποφασίστηκε η ξεχωριστή διάθεση και εγκατάσταση του Windows Media Center για όσους το επιθυμούν.

Βασικά και Κλασικά θέματα

Τα θέματα Windows Basic και Windows Classic που ήταν διαθέσιμα στα Windows 7 και προσέφεραν τη δυνατότητα απενεργοποίησης της γυαλιστερής επιφάνειας του Aero Glass πλέον έχουν αντικατασταθεί από τα νέα θέματα των Windows 8 που απεικονίζουν με αμιγή χρώματα τα πλαίσια των παραθύρων.

Ποιο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα προτιμούσατε να συνεχίσει την πορεία του και στα Windows 8;

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Pestaola.gr

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*