Πόσο ασφαλής είναι ο κωδικός πρόσβασης που χρησιμοποιείτε;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο ασφαλής μπορεί να είναι ο κωδικός πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε για τη σύνδεση σας στις διάφορες ιστοσελίδες που επισκέπτεστε; Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα ερευνών που διεξάγονται κατά καιρούς, η απάντηση τις περισσότερες φορές είναι αρνητική.

Καθημερινά, χρησιμοποιούμε έναν ή και περισσότερους κωδικούς πρόσβασης για τη σύνδεση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το Facebook, το web-banking και σε άλλους προσωπικούς λογαριασμούς, και όπως είναι λογικό, κανείς μας δε θα επιθυμούσε την πρόσβαση τρίτων σε αυτούς τους λογαριασμούς. Η ανάγκη για πιο ασφαλή passwords μεγαλώνει συνεχώς, αφού χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, κωδικοί που πριν μερικά χρόνια θα τους χαρακτηρίζαμε “απαραβίαστους”, σήμερα ο χρόνος που θα χρειαστεί για να “σπάσει” είναι μόνο λίγες μέρες ή ακόμα και ώρες.

Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί ένας υπολογιστής για να “σπάσει” το δικό σας κωδικό πρόσβασης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το online εργαλείο How secure is my password.

Όπως θα δείτε στην εικόνα, η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Καθώς πληκτρολογείτε το password σας στο ανάλογο πεδίο, παρατηρείστε πόσο μεγαλώνει το χρονικό διάστημα ανάλογα βέβαια με την πολυπλοκότητα του κωδικού σας. Επίσης, εμφανίζονται ορισμένα μηνύματα-προτάσεις σε περίπτωση που ο κωδικός σας δεν περιέχει σύμβολα, αριθμούς, κτλ.

Φυσικά, ακόμα και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, μην επαναπαύεστε, αφού το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να “σπάσει” ο κωδικός σας αφορά ένα μόνο υπολογιστή, σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο εργαλείο. Προφανώς, αν χρησιμοποιηθεί ένα cluster υπολογιστών, ο χρόνος αυτός μειώνεται δραματικά.

Αν, από την άλλη μεριά, το χρονικό διάστημα είναι μικρό, μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξετε το password σας. Μια καλή αρχή είναι ο συνδυασμός γραμμάτων (πεζών – κεφαλαίων), αριθμών και συμβόλων με μήκος από 12 έως 16 χαρακτήρες.

Σε έναν από τους δικούς μου κωδικούς που δοκίμασα απ’ ότι φαίνεται θα χρειαστούν εκατομμύρια χρόνια για να “σπάσει”. Πόσο θα χρειαστεί σε εσάς;

How Secure Is My Password

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*