Διαχείριση επεκτάσεων (extensions) στον Chrome

Ένα από τα “δυνατά” χαρακτηριστικά του Chrome είναι η πληθώρα των Επεκτάσεων (Extensions) που μπορεί να βρει κανείς μέσα από το Chrome Web Store, απογειώνοντας έτσι τη χρησιμότητα του browser στο μέγιστο. Σε αυτό το άρθρο θα δείτε πώς μπορείτε να εγκαταστήσετε, να καταργήσετε, και γενικότερα πώς να διαχειριστείτε τις επεκτάσεις στον Chrome.

Εγκατάσταση επεκτάσεων (extensions)

Αφού βρείτε την επέκταση που θέλετε να εγκαταστήσετε μέσα από το Chrome Web Store πατήστε στο κουμπί Προσθήκη στο Chrome (Add to Chrome).

Έπειτα, επιβεβαιώστε την ενέργεια σας πατώντας στο κουμπί Εγκατάσταση (Install).

Για να δείτε όλες τις εγκατεστημένες επεκτάσεις πατήστε στο κλειδί (wrench) που βρίσκεται πάνω δεξιά, μεταφερθείτε στην επιλογή Εργαλεία (Tools) και επιλέξτε Επεκτάσεις (Extensions). Διαφορετικά, πληκτρολογήστε chrome://extensions/ στη μπάρα διευθύνσεων.

Μπορείτε να δείτε ένα τυπικό παράθυρο των επεκτάσεων στην παρακάτω εικόνα.

Κατάργηση επεκτάσεων (extensions)

Για να καταργήσετε μία επέκταση από τον Chrome, είτε είναι ενεργοποιημένη είτε απενεργοποιημένη, πατήστε στο κουμπί Κατάργηση (Remove) δίπλα από το όνομα της επέκτασης.

Στη συνέχεια, επιβεβαιώστε την οριστική διαγραφή της πατώντας το κουμπί Κατάργηση εγκατάστασης (Uninstall).

Ενεργοποίηση / Απενεργοποίηση επεκτάσεων (extensions)

Το μόνο που χρειάζεται για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε μία επέκταση, είναι να τικάρετε την εκάστοτε επιλογή που εμφανίζεται στα δεξιά της επέκτασης.

Ρύθμιση επιλογών των επεκτάσεων (extensions)

Αν και τις περισσότερες φορές οι επεκτάσεις δε διαθέτουν επιπλέον ρυθμίσεις, ωστόσο μπορείτε να αλλάξετε ορισμένες από τις παραμέτρους μιας επέκτασης πατώντας στις Επιλογές (Options), σε περίπτωση που τις υποστηρίζει.

Επεκτάσεις κατά την Ανώνυμη περιήγηση (Incognito mode)

Όπως είδατε στο αναλυτικό άρθρο για την Ανώνυμη περιήγηση (Incognito mode) στον Chrome, οι επεκτάσεις απενεργοποιούνται αυτόματα, ως προεπιλογή. Αυτό συμβαίνει για λόγους ιδιωτικότητας, αφού ορισμένες από τις επεκτάσεις αποθηκεύουν δεδομένα κατά τη χρήση τους, που ενδεχομένως να μην επιθυμείτε κατά τη διάρκεια της ανώνυμης περιήγησης.

Αν, παρ’ όλα αυτά, επιθυμείτε μία επέκταση να είναι διαθέσιμη όταν “σερφάρετε” ανώνυμα, μπορείτε να την ενεργοποιήσετε πατώντας το βελάκι στα αριστερά της επέκτασης και τικάροντας την επιλογή Να επιτρέπονται ανώνυμες επεκτάσεις (Allow in incognito).

Λειτουργία για προγραμματιστές (Developer mode)

Προφανώς, η λειτουργία αυτή αφορά τους προγραμματιστές εφαρμογών/επεκτάσεων για τον Chrome, και όχι τους τυπικούς χρήστες, με την οποία μπορούν να φορτώσουν και να δοκιμάσουν τις επεκτάσεις που αναπτύσσουν. Για να την ενεργοποιήσετε τικάρετε την επιλογή Λειτουργία για προγραμματιστές (Developer mode) που βρίσκεται στο πάνω μέρος της καρτέλας.

Επίσης, υπάρχει και η επιλογή Ενημέρωση επεκτάσεων τώρα (Update extensions now), με την οποία μπορείτε να “εξαναγκάσετε” τον Chrome να ενημερώσει τις επεκτάσεις. Δε χρειάζεται, ωστόσο, να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία αφού όλες οι ενημερώσεις των επεκτάσεων γίνονται αυτόματα χωρίς τη δική σας παρέμβαση.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

3 Comments

  1. Καλησπέρα έχω ένα πρόβλημα με μια επέκταση από το google chrome ονόματι YTBooKMArk 1.1 πάω την σβήσω και δεν γίνεται τίποτα όταν ξανά ανοίγω το chrome και πάω επέκταση να σου πάλι εκεί τι γίνεται πως μπορώ να την σβήσω οριστικά? Να πω πως μόνοι της εγκατασταθηκε δεν έκανα τίποτα.

  2. Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση έκανα απεγκατασταση του chrome έβαλα mozilla και ξαναεβαλα το chrome και μέχρι στιγμής δεν έχει ξαναεμφανιστει.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*