Πώς να χρησιμοποιήσετε την Ανώνυμη Περιήγηση (Incognito mode) στον Google Chrome

Κάθε φορά που ανοίγεται μια σελίδα στον browser σας αποθηκεύεται απευθείας στο Ιστορικό (History), μια λίστα με όλες τις σελίδες που έχετε επισκεφθεί μέχρι τώρα. Σε όλους, σχεδόν, τους browsers θα συναντήσετε τη δυνατότητα “ανώνυμης ή ασφαλούς περιήγησης” και συγκεκριμένα στον Chrome υπάρχει με το όνομα Ανώνυμη περιήγηση (Incognito mode). Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι δεν  καταγράφονται οι κινήσεις σας κατά την διάρκεια πλοήγησης στο internet.

Πιο συγκεκριμένα, για την Ανώνυμη Περιήγηση (Incognito mode) στον Chrome, η Google αναφέρει ότι δεν καταγράφονται στο Ιστορικό (History) οι σελίδες που ανοίγετε καθώς και οι λήψεις (downloads) αρχείων. Όλα τα cookies που έχουν δημιουργηθεί κατά την διάρκεια της περιήγησης διαγράφονται αυτόματα με το κλείσιμο όλων των παραθύρων του Incognito mode.

Αντιθέτως, θα αποθηκευτούν οι Σελιδοδείκτες (Bookmarks) που πιθανόν να προσθέσετε όπως επίσης και οι αλλαγές στις ρυθμίσεις του Chrome. Προφανώς, οποιοδήποτε αρχείο κατεβάσετε στον υπολογιστή σας θα παραμείνει αποθηκευμένο στο δίσκο.

Σημείωση: Αν είστε συνδεδεμένοι στον Google λογαριασμό σας κατά την διάρκεια της ανώνυμης περιήγησης, οι σελίδες που επισκέπτεστε δεν θα αποθηκεύονται τοπικά στον υπολογιστή σας όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αλλά θα αποθηκεύονται στο ιστορικό του λογαριασμού σας (Google Web History). Οπότε, για να είστε σίγουροι ότι έχετε τα νώτα σας καλυμμένα, ίσως θα ήταν καλύτερο να μην συνδεθείτε στον λογαριασμό σας.

Πατήστε στο “κλειδί” (wrench icon) που βρίσκεται πάνω δεξιά του παραθύρου και επιλέξτε Νέο παράθυρο ανώνυμης περιήγησης (New Incognito window).

Θα εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο, χωρίς να επηρεαστεί το ήδη υπάρχον, όπου θα παρατηρήσετε τον μυστικό τύπο πάνω αριστερά. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεστε σε λειτουργία Incognito.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον συνδυασμό των πλήκτρων CtrlShiftN για να ανοίξετε ένα νέο παράθυρο.

Επίσης, ακόμα ένας εναλλακτικός τρόπος είναι πατώντας δεξί κλικ σε ένα σύνδεσμο (link) μέσα σε μια σελίδα που βρίσκεστε και επιλέγοντας Άνοιγμα συνδέσμου σε παράθυρο incognito (Open link in incognito window).

Τέλος, πληκτρολογώντας chrome -incognito στην εντολή Εκτέλεση (Run command) ανοίγετε ένα νέο παράθυρο.

Για να τερματίσετε την λειτουργία Incognito απλά κλείστε το παράθυρο.

Κατά την διάρκεια της ανώνυμης περιήγησης όλες οι Επεκτάσεις (Extensions) που έχετε εγκατεστημένες στον Chrome απενεργοποιούνται αυτόματα. Ο κύριος λόγος είναι ότι μερικές από τα Επεκτάσεις αποθηκεύουν δεδομένα όταν τις χρησιμοποιείτε και όπως είναι λογικό αυτό δεν συνάδει με την “φιλοσοφία” του Incognito mode.

Υπάρχει, όμως, τρόπος να ενεργοποιήσετε τα extensions που επιθυμείτε κατά την λειτουργία Incognito ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Πατήστε στο κλειδί (wrench icon) πάνω δεξιά, μεταβείτε στην επιλογή Εργαλεία (Tools) και επιλέξτε Επεκτάσεις (Extensions).

Εναλλακτικά, πληκτρολογήστε chrome://extensions στην μπάρα διευθύνσεων.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, θα δείτε όλα τα extensions που είναι ήδη εγκατεστημένα. Τικάροντας την επιλογή Να επιτρέπονται ανώνυμες επεκτάσεις (Allow this extension to run in incognito) σε κάποια από τις επεκτάσεις, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εκάστοτε extension την επόμενη φορά που θα ανοίξετε ένα incognito παράθυρο.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

1 Comment

  1. Υπαρχει καποιος δυνατος τροπος να απενεργοποιησει καποιος την δυνατοτητα να περιηγειται ο χρηστης του οικογενειακου Laptop σε παραθυρα ανωνυμης περιηγησης του Chrome; θα ημουν εξαιρετικα ευγνωμων αν με βοηθουσατε στο παραπανω προβλημα που καλουμε να αντιμετωπισω. Σας το θετω αυτο το ζητημα γιατι ενω εχω εγκαταστησει την επεκταση Blocksi Web Filter στο οικογενειακο λαπτοπ η επεκταση αυτη απενεργοποιητε πολυ ευκολα αν ο οποισδηποτε ανατρεξει στο chrome://extensions και απ’ εκει αποεπιλεξει το mode του Blocksi ονοματι “Να επιτρέπονται ανώνυμες επεκτάσεις (Allow this extension to run in incognito”. Ευχαριστω εκ των προτερων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*