Τα πρώτα επίσημα νέα χαρακτηριστικά στα Windows 8.1

Η Microsoft μιλάει επίσημα για τις αλλαγές και τα νέα χαρακτηριστικά που πρόκειται να έρθουν στα Windows 8.1 δίνοντας μια πρώτη γεύση την αναμενόμενης αναβάθμισης.

Τα Windows 8.1 θα είναι η πρώτη αναβάθμιση για το νέο λειτουργικό, κάτι σαν service/feature pack με αρκετές βελτιώσεις που θα κάνουν την εμπειρία χρήσης ακόμη καλύτερη. Οι αλλαγές, όπως ήταν αναμενόμενο, αφορούν κυρίως το νέο “metro” περιβάλλον των Windows 8.1 όπως η εξατομίκευση, η αναζήτηση, οι προ-εγκατεστημένες εφαρμογές, το SkyDrive και το Windows Store. Προφανώς, οι αλλαγές δε σταματούν εκεί.

Windows 8.1, τα πρώτα επίσημα νέα χαρακτηριστικά

Αν είστε τακτικοί αναγνώστες του Techster.gr και έχετε διαβάσει τα άρθρα με τα προηγούμενα leaks των Windows 8.1 (Blue) θα γνωρίζετε ήδη τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που θα δείτε παρακάτω.

Οθόνη Έναρξης (Start Screen(

Windows 8.1, τα πρώτα επίσημα νέα χαρακτηριστικά

Η οθόνη έναρξης των Windows 8.1 μπορεί πλέον να παραμετροποιηθεί ακόμη περισσότερο δίνοντας τη δυνατότητα αλλαγής του φόντου είτε με μία εικόνα της επιθυμίας σας είτε με ένα κινούμενο φόντο. Μάλιστα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο φόντο τόσο για την οθόνη Έναρξης όσο και για το desktop των Windows 8.1 και έτσι η μετάβαση από το ένα γραφικό περιβάλλον στο άλλο είναι πιο «φυσική». Προστέθηκαν επίσης δύο νέα μεγέθη για τα tiles της Έναρξης και ακόμη περισσότερες επιλογές για την μετακίνηση, την πολλαπλή επιλογή, την μετονομασία των ομάδων και γενικότερα για την καλύτερη οργάνωση τους στην οθόνη Έναρξης.

Όλες οι εφαρμογές (All apps)

Η εμφάνιση όλων των εγκατεστημένων εφαρμογών στα Windows 8.1 είναι ακόμη πιο απλή υπόθεση, σε σύγκριση με πριν, και έτσι πατώντας στο αντίστοιχο βελάκι ή με ένα σύρσιμο της οθόνης Έναρξης προς τα πάνω μπορείτε να δείτε όλες τις εφαρμογές φιλτραρισμένες παράλληλα με βάση το όνομα, την ημερομηνία εγκατάστασης, την κατηγορία και αυτών που χρησιμοποιείτε πιο συχνά. Επιπλέον, κάθε νέα εφαρμογή που εγκαθιστάτε στα Windows 8.1 εμφανίζεται σε αυτή τη λίστα με την ένδειξη «νέα» χωρίς να καρφιτσώνεται αυτόματα στην οθόνη Έναρξης όπως πριν.

Κορνίζα εικόνων (Picture Frame)

Η οθόνη κλειδώματος (Lock screen) αποκτά χαρακτηριστικά «ψηφιακής κορνίζας» εμφανίζοντας ένα slideshow των αγαπημένων σας φωτογραφιών που θα ορίσετε εσείς και βρίσκονται αποθηκευμένες είτε τοπικά στον υπολογιστή/tablet είτε στο SkyDrive.

Αλληλεπίδραση με Skype

Προστέθηκε η δυνατότητα λήψης κλήσεων από το Skype και φωτογραφιών απευθείας από την οθόνη κλειδώματος των Windows 8 χρησιμοποιώντας την μπροστινή ενσωματωμένη κάμερα χωρίς να απαιτείται αρχικά η σύνδεση από τον χρήστη.

Αναζήτηση (Search)

Windows 8.1, τα πρώτα επίσημα νέα χαρακτηριστικά

Όπως είδαμε στα προηγούμενα leaks των Windows Blue, η αναζήτηση αναβαθμίζεται σε σημαντικό βαθμό και πλέον θα προσφέρει τη δυνατότητα εύρεσης των αποτελεσμάτων μέσω του Bing, εκτός των υπολοίπων. Με αυτό τον τρόπο η αναζήτηση ξεφεύγει από τα στενά όρια του PC/tablet αλλάζοντας τον τρόπο αλληλεπίδρασης του web και των Windows 8.1. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Leblond, «είναι η μοντέρνα έκδοση της γραμμής εντολών».

Προεγκατεστημένες εφαρμογές

Οι προεγκατεστημένες εφαρμογές των Windows 8 προφανώς θα συνεχίσουν την πορεία τους και στα Windows 8.1 στις οποίες θα προστεθούν αρκετά νέα χαρακτηριστικά. Αν και η Microsoft φροντίζει να αναβαθμίζει τις εφαρμογές ανά διαστήματα, οι αλλαγές θα είναι ακόμη πιο εμφανείς όσο πλησιάζουμε στην επίσημη κυκλοφορία των Windows 8.1. Μάλιστα, σύμφωνα με τα προηγούμενα leaks, νέες εφαρμογές θα κάνουν την εμφάνιση τους την ίδια εποχή.

Snap – Multitasking

Windows 8.1, τα πρώτα επίσημα νέα χαρακτηριστικά

Το χαρακτηριστικό Snap ή αλλιώς η εμφάνιση δύο εφαρμογών ταυτόχρονα είναι κάτι που προσφέρει προς το παρόν μόνο τα Windows 8 και πλέον στα νέα Windows 8.1 το multitasking περνάει στο επόμενο επίπεδο. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να «καρφιτσώσουν» περισσότερες από δύο εφαρμογές στην ίδια οθόνη προσαρμόζοντας το μέγεθος κάθε εφαρμογής ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός. Μάλιστα, στην περίπτωση που κάποιος διαθέτει περισσότερες οθόνες στον υπολογιστή θα υπάρχει η δυνατότητα εμφάνισης έως 3 εφαρμογών ταυτόχρονα σε κάθε οθόνη ενώ παράλληλα να έχει ανοιχτή και την οθόνη Έναρξης των Windows 8.1.

Windows Store

Αρκετές αλλαγές αναμένονται και για το Windows Store, το ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών των Windows 8.1 που πλέον θα είναι ακόμη πιο εύκολη η διαδικασία εύρεσης νέων εφαρμογών με πιο πλούσιο περιεχόμενο, λίστες νέων, δωρεάν, και κορυφαίων εφαρμογών. Η εγκατάσταση των ενημερώσεων των εφαρμογών θα μπορεί να γίνεται στο παρασκήνιο χωρίς την επιβεβαίωση του χρήστη και τέλος, ένα νέο πεδίο αναζήτησης έχει προστεθεί στο δεξί πάνω μέρος του Windows Store για ακόμη πιο γρήγορη αναζήτηση.

SkyDrive – Cloud

Windows 8.1, τα πρώτα επίσημα νέα χαρακτηριστικά

Στα Windows 8.1 το SkyDrive ενσωματώνεται ακόμη περισσότερο στο λειτουργικό, χαρακτηριστικό ιδιαίτερα χρήσιμο για τους κατόχους Windows RT tablets που δεν έχουν τη δυνατότητα εγκατάστασης της desktop εφαρμογής. Μέσω της εφαρμογής θα έχετε πρόσβαση στα συγχρονισμένα δεδομένα του λογαριασμού σας online αλλά και offline.

PC Settings

Μεγάλες αλλαγές και σε αυτό το κομμάτι των ρυθμίσεων των Windows 8.1 μέσα από το νέο γραφικό περιβάλλον. Πλέον, οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι ρυθμίσεις του κλασικού Πίνακα Ελέγχου των Windows 8 έχουν μεταφερθεί στα PC Settings μέσω των οποίων θα μπορείτε να αλλάζετε την ανάλυση της οθόνης, τις επιλογές ενέργειας, τον κωδικό προϊόντος, το Windows Update καθώς επίσης να δείτε τον διαθέσιμο χώρο στο SkyDrive και να αγοράσετε περισσότερο, αν το επιθυμείτε.

Internet Explorer 11

Τα Windows 8.1 θα διαθέτουν τον Internet Explorer 11 με αρκετές βελτιώσεις για ακόμη πιο γρήγορη περιήγηση, καλύτερη υποστήριξη σε οθόνες αφής και υποστήριξη σε web standards. Ανάμεσα στα νέα χαρακτηριστικά είναι ο συγχρονισμός των tabs μεταξύ διαφορετικών Windows 8.1 υπολογιστών και tablets, η επιλογή μόνιμης εμφάνισης της γραμμής διευθύνσεων και το άνοιγμα όσων tabs επιθυμείτε.

Καλύτερη υποστήριξη για ποντίκι και πληκτρολόγιο

Για το τέλος, η Microsoft υπόσχεται ακόμη καλύτερη υποστήριξη για τη χρήση των Windows 8.1 με πληκτρολόγιο και ποντίκι, ίσως ένα από τα πιο «καυτά» θέματα γύρω από το νέο λειτουργικό.

Το κουμπί Start επιστρέφει, χωρίς το μενού, στη γνώριμη κάτω αριστερή γωνία της οθόνης το οποίο θα βρίσκεται μόνιμα στην ίδια θέση όταν χρησιμοποιείτε το desktop και θα διατηρήσει την ίδια λειτουργία όταν είναι ανοικτή μία “metro” εφαρμογή. Επίσης, αλλαγές έρχονται και στις γωνίες «hot corners» της οθόνης και όπως υποστηρίζει η Microsoft θα υπάρχουν περισσότερες επιλογές για το boot σε διαφορετικές οθόνες. Ναι, το boot to desktop είναι γεγονός στα Windows 8.1. Περισσότερα για το Start button και το boot to desktop θα δούμε πιο αναλυτικά σε επόμενο άρθρο.

Αυτές είναι λίγες από τις αναμενόμενες αλλαγές που πρόκειται να έρθουν με τα Windows 8.1. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από την αναβάθμιση του λειτουργικού και φυσικά στις 26 Ιουνίου θα μπορούμε να έχουμε μία ακόμη καλύτερη εικόνα των Windows 8.1 με την κυκλοφορία της δοκιμαστικής έκδοσης, Public Preview.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*