Οι διαθέσιμες εκδόσεις των Windows 8

Με τα νέα Windows 8 η Microsoft επαναφέρει μία απλoύστερη διάκριση των διαφορετικών εκδόσεων του λειτουργικού, όπως στην περίπτωση των Windows XP, σχεδιασμένες τόσο για τους οικιακούς χρήστες όσο και τους επαγγελματίες.

Δύο είναι οι βασικές εκδόσεις, Windows 8 και Windows 8 Pro, που μπορεί να αγοράσει κανείς στα καταστήματα ή online για τον προσωπικό του υπολογιστή είτε ως νέο λειτουργικό είτε ως αναβάθμιση από προηγούμενη έκδοση των Windows. Παράλληλα, διατίθεται η έκδοση Windows RT μόνο ως προ-εγκατεστημένο λειτουργικό σε Windows RT tablets και αποτελεί μία διαφορετική έκδοση των Windows 8 σχεδιασμένη για tablets με ARM επεξεργαστή.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τις διαφορετικές εκδόσεις των Windows 8.

Windows 8

Η «απλή» έκδοση των Windows 8 προορίζεται για τους “απλούς” χρήστες προσφέροντας όλα τα νέα χαρακτηριστικά του λειτουργικού όπως το νέο γραφικό περιβάλλον, το Windows Store, την κλασική επιφάνεια εργασίας, κλπ., καλύπτοντας παράλληλα όλες τις απαιτήσεις ενός μέσου χρήστη. Τα Windows 8 είναι διαθέσιμα σε δύο εκδόσεις 32-bit και 64-bit ανάλογα με τον επεξεργαστή που διαθέτει ο υπολογιστής σας. Επίσης, τόσο η απλή όσο και η Pro έκδοση διατίθενται σε διαφορετικές γλώσσες συμπεριλαμβανομένου και της ελληνικής με δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ τους δωρεάν χωρίς την επανεγκατάσταση του λειτουργικού.

Windows 8 Pro

Η έκδοση Windows 8 Pro προορίζεται περισσότερο σε επαγγελματίες και power users που χρειάζονται όλα τα χαρακτηριστικά των Windows 8. Αυτό σημαίνει ότι στην έκδοση Pro θα βρείτε επιπλέον χαρακτηριστικά σε σύγκριση με την απλή έκδοση, όπως BitLocker, BitLocker To Go, Hyper-V client, εκκίνηση από VHD, Domain υποστήριξη, EFS (Encrypting File System), Group Policy, Remote Desktop. Επίσης, το Windows Media Center θα είναι διαθέσιμο μόνο για τους χρήστες των Windows 8 Pro που μπορούν να προσθέσουν στο λειτουργικό έναντι μιας μικρής εφ’ άπαξ πληρωμής (9,99 ευρώ), μετά τη λήξη της δωρεάν προσφοράς για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Windows RT

Τα Windows RT είναι η νέα πλατφόρμα της Microsoft, γνωστή και ως Windows on ARM (WOA), είναι διαθέσιμη μόνο ως προ-εγκατεστημένο λειτουργικό σε tablets και υπολογιστές που διαθέτουν ARM επεξεργαστή και δεν υπάρχει η δυνατότητα μεμονωμένης αγοράς του λειτουργικού. Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες με την απλή έκδοση των Windows 8 ωστόσο υπάρχει μία σημαντική διαφορά: αν και διαθέτει την κλασική επιφάνεια εργασίας δεν υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης και χρήσης των desktop εφαρμογών που είναι διαθέσιμες για όλους τους x86 και x64 υπολογιστές. Αντιθέτως, οι εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς στα Windows RT είναι αυτές που διατίθενται μόνο μέσω του Windows Store, με εξαίρεση της έκδοσης Home and Student RT του Office 2013 που περιλαμβάνει τις εφαρμογές Word, Excel, PowerPoint και OneNote και είναι προ-εγκατεστημένη δωρεάν σε όλα τα Windows RT tablets.


Αυτές είναι οι 3 βασικές εκδόσεις των Windows 8 που είναι διαθέσιμες για το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περισσότερες εκδόσεις που, όμως, είναι διαθέσιμες σε μικρότερη μερίδα χρηστών υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Windows 8 Starter

Η έκδοση Starter υπήρχε και στα Windows 7 με αρκετά περιορισμένες δυνατότητες και προοριζόταν για υπολογιστές με περιορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως τα netbooks. Η έκδοση Windows 8 Starter συνεχίζει στο νέο λειτουργικό ωστόσο θα είναι διαθέσιμη μόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες και αγορές, κάτι που δεν ισχύει για τη χώρα μας.

Windows 8 Enterprise

Η έκδοση Enterprise προορίζεται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς και όχι σε καταναλωτές, όπως συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια με τις προηγούμενες εκδόσεις των Windows. Πιο συγκεκριμένα, για να αποκτήσει κανείς τα Windows 8 Enterprise θα χρειαστεί να εγγραφεί στο πρόγραμμα Software Assurance της Microsoft, δυνατότητα που παρέχεται μόνο σε εταιρικές άδειες χρήσης. Η έκδοση Enterprise συμπεριλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά των Windows 8 Pro καθώς επίσης ακόμη περισσότερες δυνατότητες και χαρακτηριστικά μεταξύ των οποίων είναι το Windows To Go, DirectAccess, BranchCache, AppLocker, υποστήριξη VDI και metro-style app deployment.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*