Review: Το ασύρματο έξυπνο “κουμπί” της Xiaomi

Συνεχίζουμε την αξιολόγηση των έξυπνων συσκευών της Xiaomi που υπόσχονται να μετατρέψουν το σπίτι σας και την αλληλεπίδραση σας μαζί του με ένα πιο έξυπνο τρόπο.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε αναλυτικότερα το έξυπνο “κουμπί” της Xiaomi. Πώς μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί μία τέτοια συσκευή σε ένα έξυπνο σπίτι;

Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή ήμουν λιγάκι σκεπτικός στο πώς θα το ενσωματώσω στην καθημερινότητά μου, ωστόσο μετά από ένα μήνα που το χρησιμοποιώ παρατηρώ ότι παίζει και αυτό το δικό του ρόλο σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες συσκευές του Xiaomi Smart Home.

Review Το ασύρματο έξυπνο κουμπί της Xiaomi

Η πιο απλή εφαρμογή είναι για το άναμμα και σβήσιμο μιας λάμπας ή φωτιστικού. Ωστόσο, η χρησιμότητά του δε σταματά εκεί. Ας τα δούμε όμως καλύτερα ένα – ένα για να διαπιστώσετε και εσείς αν όντως αξίζει η αγορά του. Ευτυχώς, εκτός από χρήσιμο, είναι και αρκετά οικονομικό.

Τι περιέχει η συσκευασία

Όπως όλες οι υπόλοιπες συσκευές Smart Home της Xiaomi, η συσκευασία είναι αρκετά λιτή και περιέχει τα απολύτως απαραίτητα.

  • Τη συσκευή
  • Ένα επιπλέον ανταλλακτικό αυτοκόλλητο, σε περίπτωση που έχετε χρησιμοποιήσει αυτό που υπάρχει ήδη στον αισθητήρα
  • Μία μπαταρία λιθίου 3V CR2032, ήδη τοποθετημένη στο εσωτερικό του
  • Ένα μικροσκοπικό εγχειρίδιο χρήσης (manual), στα κινέζικα φυσικά

Review Το ασύρματο έξυπνο κουμπί της Xiaomi

Τα χαρακτηριστικά του

Το μέγεθος του Xiaomi Mi Smart Home Wireless Switch είναι αρκετά μικρό με διαστάσεις 0.5 x 0.5 x 0.1 cm και βάρος μόλις 19 γραμμάρια.

Στο μπροστινό μέρος υπάρχει ανάγλυφο το λογότυπο της Xiaomi ενώ στο οπίσθιο μέρος υπάρχει ήδη τοποθετημένο το πολύ γερό αυτοκόλλητο διπλής όψης που σας δίνει τη δυνατότητα να το τοποθετήσετε σε οποιαδήποτε λεία επιφάνεια. Από το ίδιο σημείο μπορείτε να ανοίξετε το καπάκι για να αλλάξετε την μπαταρία γυρνώντας κυκλικά προς τα αριστερά.

Review Το ασύρματο έξυπνο κουμπί της Xiaomi

Επίσης, αν είστε λιγάκι παρατηρητικοί, στο πίσω μέρος υπάρχει και μία μικρή εγκοπή που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε για να συγχρονίσετε τη συσκευή με το κεντρικό ελεγκτή της Xiaomi, το Gateway. Το μικρό εργαλείο για αυτή τη δουλειά περιέχεται στη συσκευασία του Gateway και μοιάζει με αυτό που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση της κάρτας SIM στα smartphones.

Σύνδεση με το Xiaomi Gateway

Για να χρησιμοποιήσετε το Smart Wireless Switch της Xiaomi θα χρειαστεί αρχικά να το συνδέσετε στον κεντρικό ελεγκτή, δηλαδή το Gateway, μέσω της εφαρμογής Mi Home που είναι διαθέσιμη για iPhone, iPad και Android συσκευές. Να σημειώσω ότι δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αυτόνομη συσκευή.

Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή. Από το Mi Home, πατήστε στο + για να προσθέσετε μία νέα συσκευή και επιλέξτε το Smart Wireless Switch από τη λίστα. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το μικρό εργαλείο, που περιλαμβάνεται στη συσκευασία του Xiaomi Gateway, πατώντας παρατεταμένα για μερικά δευτερόλεπτα στην εγκοπή που υπάρχει στο πίσω μέρος της συσκευής.

Review Το ασύρματο έξυπνο κουμπί της Xiaomi

Απλά να θυμάστε ότι θα πρέπει να δηλώσετε στο Mi Home ως περιοχή χρήσης την Κίνα (China Mainland) για να εμφανιστεί ο αισθητήρας στη λίστα.

Χρήση του Smart Wireless Switch και αυτοματισμός στο σπίτι

Με το Smart Wireless Switch, που στην ουσία είναι ένα κουμπί, μπορείτε να ρυθμίσετε 3 βασικές ενέργειες που θα εκτελούνται με βάση τις δικές σας προτιμήσεις. Αυτές είναι:

  • Ένα απλό πάτημα
  • Ένα διπλό πάτημα
  • Ένα παρατεταμένο πάτημα

Για να τις ρυθμίσετε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Mi Home, ωστόσο θα χρειαστεί να μεταφράσετε τις ενέργειες από τα κινέζικα καθώς οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν έχουν μεταφραστεί ακόμη στα αγγλικά.

Τώρα, το πώς θα χρησιμοποιήσετε τη συσκευή είναι καθαρά στην ευχέρεια και τις ανάγκες του καθενός. Επίσης, οι επιλογές σας αυξάνονται αν έχετε ήδη στη διάθεσή σας ακόμη περισσότερες συσκευές του Xiaomi Smart Home.

Για παράδειγμα, μπορείτε να ρυθμίσετε τη συσκευή να ανάβει ή να σβήνει το φως μία έξυπνης λάμπας, να ενεργοποιεί το συναγερμό του Gateway, να ανοίγει ή να κλείνει μία έξυπνη πρίζα, να χρησιμοποιηθεί ως κουδούνι για την πόρτα, κλπ.

Review Το ασύρματο έξυπνο κουμπί της Xiaomi

Εκτός από αυτές τις κλασικές περιπτώσεις, η συγκεκριμένη συσκευή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για εσάς που συγκατοικείτε με γηραιότερα άτομα όπως ο παππούς και η γιαγιά. Σκεφτείτε το εξής. Το άτομο αυτό βρίσκεται στο κρεββάτι ενώ εσείς είστε σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού. Έχετε ρυθμίσει τη συσκευή να στέλνει μία ειδοποίηση (push notification) στο κινητό σας σε κάθε πάτημα. Έτσι, μπορεί να σας ειδοποιήσει απευθείας όταν σας χρειάζεται με ένα απλό πάτημα του κουμπιού για να του παράσχετε οποιαδήποτε βοήθεια.

Στη δική μου περίπτωση, προς το παρόν, έχω ρυθμίσει το άνοιγμα και κλείσιμο μιας λάμπας δωματίου (που με τη σειρά της συνδέεται στο Xiaomi Smart Socket Plug) ενώ με το παρατεταμένο πάτημα ενεργοποιείται και απενεργοποιείται ο συναγερμός στο Gateway.

Συμπεράσματα

Από θέμα εμφάνισης και design, η συσκευή μου αρέσει. Είναι αρκετά λιτή, μικρή και έχει μία ωραία αίσθηση του πλαστικού στο επάνω μέρος της. Γενικότερα, μου αρέσει η αισθητική των προϊόντων της Xiaomi και φαντάζομαι αυτό ισχύει για πολλούς.

Στο λειτουργικό κομμάτι, το Smart Wireless Switch κάνει αυτό που πρέπει να κάνει χωρίς προβλήματα. Σε περίπου ένα μήνα που το χρησιμοποιώ, δεν έχω αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσλειτουργία. Το αστείο είναι ότι στην αρχή το είχα παρακάνει με το να το πατάω συνεχώς και λειτουργούσε κατά κάποιο τρόπο ως αγχολυτικό, αναβοσβήνοντας παράλληλα το φως της λάμπας.

Review Το ασύρματο έξυπνο κουμπί της Xiaomi

Όπως και με τα υπόλοιπα προϊόντα της σειράς Smart Home της Xiaomi, το μόνο αρνητικό που μπορώ να αναφέρω αφορά την εφαρμογή Mi Home που ακόμη δεν έχει μεταφραστεί πλήρως στα αγγλικά. Τουλάχιστον, με τη βοήθεια του Google Translate, η μετάφραση από τα κινέζικα είναι εφικτή.

Τιμή και αγορά του Xiaomi Smart Wireless Switch

Η τιμή του Xiaomi Smart Wireless Switch κυμαίνεται συνήθως στα 10 ευρώ. Βέβαια, μπορείτε να το βρείτε σε ακόμη χαμηλότερη τιμή ανάλογα με τις προσφορές των καταστημάτων που το πωλούν.

Σχετικά με την αγορά του. Τόσο το Switch όσο και όλη η σειρά συσκευών του έξυπνου σπιτιού της Xiaomi απευθύνεται προς το παρόν μόνο στους Κινέζους καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι επίσημα δεν έχει έρθει στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, γι’ αυτό και δε θα τα βρείτε στα καταστήματα του Skroutz για παράδειγμα. Οπότε, για να τα αποκτήσετε θα χρειαστεί να τα παραγγείλετε από κάποιο κινέζικο κατάστημα.

Προσωπικά, προτιμώ το Gearbest.com για αγορές από την Κίνα. Άσχετα με τη συνεργασία μου μαζί τους, δε θα μπορούσα να προτείνω κάποια συσκευή ή κατάστημα που δε θα χρησιμοποιούσα ο ίδιος. Μετά από αρκετές αγορές από το Gearbest τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα σε κάποια παραγγελία και μάλιστα θεωρώ ότι είναι ένα από τα καταστήματα με τις χαμηλότερες τιμές, ιδιαίτερα στα προϊόντα της Xiaomi.

Πατήστε εδώ για να αγοράσετε το έξυπνο κουμπί Smart Wireless Switch της Xiaomi από το Gearbest.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*