Review: Αισθητήρας θερμοκρασίας και υγρασίας της Xiaomi

Ένα θερμόμετρο δωματίου υπάρχει σε κάθε σπίτι, είτε ψηφιακό είτε αναλογικό. Δε θα μπορούσε να λείπει φυσικά και από ένα “έξυπνο” σπίτι όπως αυτό που μπορείτε να δημιουργήσετε με τα προϊόντα της Xiaomi.

Η μέτρηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας σε όλο σπίτι και τα επιμέρους δωμάτια θα σας βοηθήσει να προσαρμόσετε ανάλογα τις πηγές θερμότητας το χειμώνα και τις πηγές ψύχους το καλοκαίρι έτσι ώστε να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σε αυτή τη διαδικασία έρχεται να δώσει τη λύση ο οικονομικός αισθητήρας θερμοκρασίας και υγρασίας (Temperature and Humidity Sensor) της Xiaomi. Εδώ και περίπου ένα μήνα έχω στα χέρια μου το συγκεκριμένο αισθητήρα και παρακάτω θα δείτε τις εντυπώσεις μου αλλά και πώς να το χρησιμοποιήσετε στο δικό σας σπίτι.

Τι περιέχει η συσκευασία

Η συσκευασία είναι αρκετά λιτή. Συγκεκριμένα θα βρείτε:

  • Τον αισθητήρα / συσκευή
  • Ένα επιπλέον ανταλλακτικό αυτοκόλλητο, σε περίπτωση που έχετε χρησιμοποιήσει αυτό που υπάρχει ήδη στον αισθητήρα
  • Μία μπαταρία λιθίου 3V CR2032, ήδη τοποθετημένη στο εσωτερικό του
  • Ένα μικροσκοπικό εγχειρίδιο χρήσης (manual), στα κινέζικα φυσικά

Review: Αισθητήρας θερμοκρασίας και υγρασίας της Xiaomi

Τα χαρακτηριστικά του αισθητήρα

Ο αισθητήρας θερμοκρασίας και υγρασίας της Xiaomi είναι μικροσκοπικός με διαστάσεις 3.6 x 3.6 x 1.15 mm και βάρος μόλις 15 γραμμάρια.

Στο πίσω μέρος υπάρχει ήδη τοποθετημένο ένα αυτοκόλλητο, με αρκετά δυνατή κόλλα, που σας δίνει τη δυνατότητα να το κολλήσετε σε πολλές επιφάνειες χωρίς να ανησυχείτε αν θα πέσει κάποια στιγμή. Μάλιστα, είναι θετικό το γεγονός ότι μέσα στη συσκευασία παρέχεται ακόμη ένα ανταλλακτικό αυτοκόλλητο, σε περίπτωση που θέλετε να το επανατοποθετήσετε. Επίσης, στο ίδιο σημείο θα βρείτε μία εγκοπή όπου με ένα κέρμα (πχ. των 10 cents) μπορείτε να αφαιρέσετε το οπίσθιο καπάκι για να αλλάξετε την CR2032 3V μπαταρία λιθίου που υπάρχει ήδη στη συσκευή.

Review: Αισθητήρας θερμοκρασίας και υγρασίας της Xiaomi

Στο μπροστινό μέρος υπάρχει το γραφικό εικονίδιο ενός θερμομέτρου που υποδηλώνει τη χρήση της συγκεκριμένης συσκευής, ενώ ακριβώς από κάτω υπάρχει μία μικροσκοπική εγκοπή με led φωτάκι που ανάβει όταν το συνδέσετε με το Xiaomi Gateway.

Στο επάνω μέρος υπάρχει ένα μικρό κουμπάκι που θα σας βοηθήσει να συνδέσετε τον αισθητήρα με το Xiaomi Gateway. Επίσης, πατώντας το μία φορά, ακούγεται μία φωνή στο Gateway αλλά λόγω του ότι “μιλάει” κινέζικα δε μπορώ να καταλάβω τι θέλει να μας πει.

Τέλος, στο κάτω μέρος του αισθητήρα υπάρχουν 3 μικρές εγκοπές που χρησιμοποιούνται για τη λήψη των μετρήσεων θερμοκρασίας και υγρασίας του χώρου που βρίσκεται.

Σύνδεση με το Xiaomi Gateway

Για να χρησιμοποιήσετε τον αισθητήρα θερμοκρασίας και υγρασίας της Xiaomi θα χρειαστεί αρχικά να τον συνδέσετε με το κεντρικό Xiaomi Gateway χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Mi Home που είναι διαθέσιμη για iPhone, iPad και Android smartphones / tablets.

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Από το Mi Home app, πατήστε στο + για να προσθέσετε μία νέα συσκευή, επιλέξτε τον αισθητήρα από τη λίστα και ακολουθήστε τις οδηγίες. Στην ουσία θα σας ζητηθεί να πατήσετε παρατεταμένα για ορισμένα δευτερόλεπτα το κουμπί που βρίσκεται στο επάνω μέρος και μόλις ανάψει το φωτάκι στο μπροστινό μέρος, τότε η σύνδεση του αισθητήρα με το Gateway θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Review: Αισθητήρας θερμοκρασίας και υγρασίας της Xiaomi

Απλά να θυμάστε ότι θα πρέπει να δηλώσετε στο Mi Home ως περιοχή χρήσης την Κίνα (China Mainland) για να εμφανιστεί ο αισθητήρας στη λίστα.

Χρήση του αισθητήρα και αυτοματισμός

Μιας και η συσκευή δεν έχει κάποια οθόνη για να απεικονίζει τη θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου, όλες οι σχετικές πληροφορίες εμφανίζονται μέσα από το Mi Home app.

Όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα από το iPad μου, με μια απλή ματιά μπορείτε να δείτε την τρέχουσα θερμοκρασία και υγρασία που λαμβάνει ο αισθητήρας. Μάλιστα, αυτές οι τιμές αυτές μπορούν να εμφανιστούν τόσο στην αρχική οθόνη του Mi Home app καθώς επίσης και στα αντίστοιχα widget για να μη χρειαστεί να ανοίξετε καν την εφαρμογή.

Review: Αισθητήρας θερμοκρασίας και υγρασίας της Xiaomi

Πατώντας σε μία από τις δύο τιμές της προηγούμενης εικόνας, εμφανίζεται το ιστορικό καταγραφής του αισθητήρα το οποίο μπορείτε να διαχωρίσετε με βάση την ημέρα, την εβδομάδα και το μήνα. Αρκετά χρήσιμο χαρακτηριστικό για να παρατηρείτε τις μεταβολές θερμοκρασίας και υγρασίας του χώρου που σας ενδιαφέρει.

Review: Αισθητήρας θερμοκρασίας και υγρασίας της Xiaomi

Επιπλέον, μέσω του Mi Home app μπορείτε να ρυθμίσετε ορισμένους αυτοματισμούς με τη χρήση των Scenes. Για να σας βοηθήσω, σας παραθέτω τις διαθέσιμες επιλογές παρακάτω που αφορούν στο πεδίο “if”. Δυστυχώς, η ρύθμιση των Scenes είναι, προς το παρόν, μόνο στα κινέζικα και καλό θα ήταν να μεταφράσετε τις επιλογές σας χρησιμοποιώντας το Google Translate.

  • Υψηλότερη από την καθορισμένη θερμοκρασία
  • Χαμηλότερη από την καθορισμένη θερμοκρασία
  • Υψηλότερη από την καθορισμένη υγρασία
  • Χαμηλότερη από την καθορισμένη υγρασία

Έτσι, για παράδειγμα, μπορείτε να ρυθμίσετε να δέχεστε μία ειδοποίηση στο κινητό, στο tablet ή το Gateway όταν η θερμοκρασία ή η υγρασία έχει μία τιμή που θα καθορίσετε. Μάλιστα, αν χρησιμοποιείτε κάποιο third party Home Automation software όπως το Home Assistant ή το Domoticz, μπορείτε να επεκτείνετε ακόμη περισσότερο τον αυτοματισμό στο σπίτι σας. Για την ώρα, δεν το έχω χρησιμοποιήσει ακόμη κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Μετρήσεις θερμοκρασίας και υγρασίας

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του αισθητήρα, η Xiaomi υποστηρίζει ότι λειτουργεί για θερμοκρασίες από -20 έως 60 βαθμών Κελσίου και υγρασία από 0 έως 100%. Επίσης, αναφέρει ότι υπάρχει μία απόκλιση 0,3 βαθμών για τη θερμοκρασία και 3% για την υγρασία. Είναι όμως τόσο μικρή η απόκλιση;

Μετά από αρκετές εβδομάδες μετρήσεων στο σπίτι μου, αυτό που θα έλεγα είναι ότι όντως ισχύει. Στη δική μου περίπτωση και σε σύγκριση με ένα αναλογικό θερμόμετρο, διαπίστωσα ότι έχει μία απόκλιση του ενός βαθμού Κελσίου στη θερμοκρασία και 3-4% στην υγρασία.

Βέβαια, το αν θα έχετε ακριβείς μετρήσεις εξαρτάται άμεσα από το μέρος που θα τοποθετήσετε τον αισθητήρα. Θα χρειαστεί να αποφύγετε την τοποθέτησή του σε μεταλλικές επιφάνειες, κοντά σε κάποιο καλοριφέρ ή σε σημείο που φυσάει ο αέρας ενός κλιματιστικού. Επίσης, στις μετρήσεις παίζει ρόλο ακόμη και το ύψος που θα τοποθετηθεί ο αισθητήρας.

Συμπεράσματα

Σε γενικές γραμμές ευχαριστημένος από τον αισθητήρα της Xiaomi. Μου αρέσει που είναι μικρός και με λιτό design, όπως άλλωστε οι περισσότερες συσκευές της Xiaomi, και έτσι μου επιτρέπει να τον τοποθετήσω ακόμη και σε εμφανές σημείο μέσα στο σπίτι χωρίς να ‘προκαλεί’ τα βλέμματα.

Οι μετρήσεις του με άφησαν ικανοποιημένο καθώς η απόκλιση του όπως ανέφερα παραπάνω είναι πολύ μικρή. Από θέμα μπαταρίας δε μπορώ να εκφέρω άποψη καθώς το χρησιμοποιώ περίπου ένα μήνα, ωστόσο θεωρώ ότι θα διαρκέσει περισσότερο από 1 χρόνο. Το κόστος αλλαγής της μπαταρίας είναι πολύ μικρό που και αυτό είναι αρκετά θετικό στη γενική εικόνα του αισθητήρα.

Review: Αισθητήρας θερμοκρασίας και υγρασίας της Xiaomi

Αυτό που δε μου άρεσε τόσο δεν αφορά την ίδια τη συσκευή αλλά την εφαρμογή Mi Home. Το να χρειάζεται να μεταφράσω τα κινέζικα που εμφανίζονται στις ρυθμίσεις του Mi Home είναι κάτι που θα ήθελα να αποφύγω. Αν και το μεγαλύτερο μέρος είναι στα αγγλικά, που είναι ΟΚ για τους περισσότερους, θεωρώ ότι η εμφάνιση των κινέζικων είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο δυνατό από την Xiaomi.

Τιμή και αγορά του Xiaomi Temperature and Humidity Sensor

Η τιμή του Xiaomi Temperature and Humidity Sensor κυμαίνεται συνήθως σε κάτι λιγότερο από τα 10 ευρώ, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Βέβαια, μπορείτε να το βρείτε σε ακόμη χαμηλότερη τιμή ανάλογα με τις προσφορές των καταστημάτων που το πωλούν.

Σχετικά με την αγορά του. Τόσο ο αισθητήρας όσο και όλη η σειρά συσκευών του έξυπνου σπιτιού της Xiaomi απευθύνεται προς το παρόν μόνο στους Κινέζους καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι επίσημα δεν έχει έρθει στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, γι’ αυτό και δε θα τα βρείτε στα καταστήματα του Skroutz για παράδειγμα. Οπότε, για να τα αποκτήσετε θα χρειαστεί να τα παραγγείλετε από κάποιο κινέζικο κατάστημα.

Προσωπικά, προτιμώ το Gearbest.com για αγορές από την Κίνα. Άσχετα με τη συνεργασία μου μαζί τους, δε θα μπορούσα να προτείνω κάποια συσκευή ή κατάστημα που δε θα χρησιμοποιούσα ο ίδιος. Μετά από αρκετές αγορές από το Gearbest τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα σε κάποια παραγγελία και μάλιστα θεωρώ ότι είναι ένα από τα καταστήματα με τις χαμηλότερες τιμές, ιδιαίτερα στα προϊόντα της Xiaomi.

Πατήστε εδώ για να αγοράσετε τον αισθητήρα θερμοκρασίας και υγρασίας της Xiaomi από το Gearbest.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*