Review: Αυτή είναι η έξυπνη πρίζα της Xiaomi

Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχουν έξυπνες λάμπες, φωτιστικά, μέχρι και καφετιέρες που μπορούμε να ρυθμίσουμε μέσα από το smartphone σε ένα έξυπνο σπίτι. Τι γίνεται όμως με τις συσκευές που δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες;

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η έξυπνη πρίζα έρχεται να δώσει τη λύση. Εν προκειμένω, σήμερα θα δούμε τις λειτουργίες της έξυπνης πρίζας της Xiaomi που θα τη βρείτε στα κινέζικα (κυρίως) καταστήματα με το όνομα Xiaomi Mi Home Smart WiFi Socket ή απλά Xiaomi Smart Plug.

Μία τέτοια πρίζα μας δίνει τη δυνατότητα να κλείνουμε ή να ανοίγουμε απομακρυσμένα την εκάστοτε συσκευή που είναι συνδεδεμένη πάνω της, όπως ένα φωτιστικό, έναν ανεμιστήρα, κλπ. Επιπλέον, η έξυπνη πρίζα της Xiaomi μας ενημερώνει παράλληλα και για την κατανάλωση του ρεύματος και σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή της, την καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική για να συμμετέχει στο δικό σας Xiaomi Smart Home.

Ας τα δούμε, όμως, πιο αναλυτικά.

Τι περιέχει η συσκευασία

Μέσα στο κουτί της συσκευασίας θα βρείτε τα εξής:

  • Την έξυπνη πρίζα
  • Ένα μικρό εγχειρίδιο χρήσης (manual) στα κινέζικα

Review Η έξυπνη πρίζα της Xiaomi

Τα χαρακτηριστικά της έξυπνης πρίζας

Στο μπροστινό μέρος της συσκευής βρίσκεται η υποδοχή για την τοποθέτηση της πρίζας μιας άλλης συσκευής ή ενός πολύπριζου. Ευτυχώς, μπορείτε να τοποθετήσετε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή / ελληνική πρίζα χωρίς κάποιο αντάπτορα. Επίσης, στο ίδιο μέρος υπάρχει ένα μπλε led φωτάκι που ενημερώνει αν η πρίζα είναι σε λειτουργία ή όχι.

Στο πίσω μέρος της έξυπνης πρίζας θα βρείτε τρία ακροφύσια αντί για δύο. Ναι, δυστυχώς πρόκειται για κινέζικη έκδοση της έξυπνης πρίζας και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει κυκλοφορήσει η αντίστοιχη ευρωπαϊκή έκδοση. Δε χρειάζεται να πτοήστε όμως, με έναν απλό αντάπτορα (που κοστίζει 2-5 ευρώ ακόμη και στα ελληνικά καταστήματα), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την έξυπνη πρίζα της Xiaomi σε οποιαδήποτε πρίζα του σπιτιού ή του γραφείου.

Review Η έξυπνη πρίζα της Xiaomi

Τέλος, στο κάτω μέρος της πρίζας βρίσκεται ένας on/off διακόπτης που χρησιμοποιείται για το άνοιγμα και κλείσιμο της πρίζας, ιδιαίτερα χρήσιμο αν δεν έχετε το κινητό μαζί σας, καθώς επίσης και για τη σύνδεση της πρίζας με το Xiaomi Gateway.

Σύνδεση με το Xiaomi Gateway

Για να χρησιμοποιήσετε την έξυπνη πρίζα της Xiaomi θα χρειαστεί αρχικά να τη συνδέσετε με το κεντρικό Xiaomi Gateway χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Mi Home που είναι διαθέσιμη για iPhone, iPad και Android smartphones / tablets.

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Από το Mi Home app, πατήστε στο + για να προσθέσετε μία νέα συσκευή, επιλέξτε την πρίζα από τη λίστα και ακολουθήστε τις οδηγίες. Στην ουσία θα σας ζητηθεί να πατήσετε παρατεταμένα για ορισμένα δευτερόλεπτα το κουμπί που βρίσκεται στο κάτω μέρος και μόλις ανάψει το φωτάκι στο μπροστινό μέρος, τότε η σύνδεση της πρίζας με το Gateway θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Review Η έξυπνη πρίζα της Xiaomi

Απλά να θυμάστε ότι θα πρέπει να δηλώσετε στο Mi Home ως περιοχή χρήσης την Κίνα (China Mainland) για να εμφανιστεί ο αισθητήρας στη λίστα.

Χρήση της έξυπνης πρίζας και αυτοματισμός

Η χρήση μιας τέτοιας συσκευής μπορεί να βρει πολλές εφαρμογές σε ένα σπίτι ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες συσκευές του Xiaomi Smart Home. Ο χειρισμός της γίνεται κυρίως από την εφαρμογή Mi Home και οι διαθέσιμες επιλογές είναι οι εξής:

  • Άνοιγμα
  • Κλείσιμο
  • Άνοιμα / Κλείσιμο

Ας τα δούμε όμως καλύτερα με παραδείγματα. Αρχικά, με την έξυπνη πρίζα μπορείτε να μετατρέψετε μια απλή συσκευή όπως ένα φωτιστικό, έναν ανεμιστήρα, κλπ., σε μία συσκευή που μπορείτε να ρυθμίσετε τη λειτουργία της είτε άμεσα με χειροκίνητη ενέργεια μέσα από την εφαρμογή, είτε έμμεσα με τη δημιουργία αυτοματισμού με βάση τις συνθήκες που θα επιλέξετε.

Review Η έξυπνη πρίζα της Xiaomi

Για παράδειγμα, έχω συνδέσει το φωτιστικό του δωματίου στην έξυπνη πρίζα της Xiaomi και τόσο μέσω του Mi Home όσο και με το Xiaomi Switch μπορώ να ανοίγω και να κλείνω το φως χωρίς να χρειαστεί να σηκωθώ από την καρέκλα ή τον καναπέ. Φυσικά, μπορώ να αυτοματοποιήσω αυτή τη διαδικασία και να ορίσω να ανοίγει το φως αυτόματα όταν σουρουπώνει και να σβήνει την ώρα που πηγαίνω για ύπνο.

Μία ακόμη πολύ χρήσιμη δυνατότητα της έξυπνης πρίζας είναι η μέτρηση της κατανάλωσης του ρεύματος. Μέσα από την εφαρμογή Mi Home, μπορείτε να δείτε τόσο την τρέχουσα όσο και τη συνολική κατανάλωση ρεύματος των συσκευών που έχουν συνδεθεί στην πρίζα με βάση την ημέρα και το μήνα. Να σημειώσειω ότι η συγκεκριμένη δυνατότητα διατίθεται μόνο στη Zigbee έκδοση της πρίζας.

Συμπεράσματα

Εδώ και ένα μήνα περίπου που χρησιμοποιώ την έξυπνη πρίζα της Xiaomi έχω μείνει αρκετά ευχαριστημένος χωρίς να έχω αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Η συσκευή ανταποκρίνεται σε όλες τις λειτουργίες που έχω δοκιμάσει και πλέον αποτελεί μέρος του σπιτιού μου.

Μάλιστα, σκοπεύω να αγοράσω ακόμη μία τουλάχιστον έξυπνη πρίζα της Xiaomi καθώς θέλω να χειρίζομαι ορισμένες συσκευές από το κινητό καθώς επίσης να έχω μία εικόνα της κατανάλωσης του ρεύματος.

Review Η έξυπνη πρίζα της Xiaomi

Από την άλλη μεριά, ένα αρνητικό χαρακτηριστικό της πρίζας είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη στην αγορά η ευρωπαϊκή έκδοσή της και έτσι η χρήση του αντάπτορα είναι απαραίτητη. Δε μου αρέσουν οι αντάπτορες και ούτε έχω σκοπό να γεμίσω το σπίτι με κινέζικα πολύπριζα. Επίσης, τελευταία έχω παρατηρήσει ότι η εφαρμογή Mi Home κρασάρει όταν ανοίγω την οθόνη προβολής της κατανάλωσης του ρεύματος, ευελπιστώ ότι σε μία επόμενη ενημέρωση το πρόβλημα θα λυθεί.

Γενικότερα όμως, αν υπολογίσει κανείς τη χαμηλή τιμή σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά που προσφέρει η έξυπνη πρίζα της Xiaomi, σίγουρα αποτελεί μία πολύ ελκυστική πρόταση σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.

Review Η έξυπνη πρίζα της Xiaomi

Τιμή και αγορά του Xiaomi Smart Plug

Η τιμή του Xiaomi Smart Plug κυμαίνεται συνήθως στα 10-12 ευρώ περίπου, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Βέβαια, μπορείτε να το βρείτε σε ακόμη χαμηλότερη τιμή ανάλογα με τις προσφορές των καταστημάτων που το πωλούν.

Σχετικά με την αγορά του. Τόσο η πρίζα όσο και όλη η σειρά συσκευών του έξυπνου σπιτιού της Xiaomi απευθύνεται προς το παρόν μόνο στους Κινέζους καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι επίσημα δεν έχει έρθει στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, γι’ αυτό και δε θα τα βρείτε στα καταστήματα του Skroutz για παράδειγμα. Οπότε, για να τα αποκτήσετε θα χρειαστεί να τα παραγγείλετε από κάποιο κινέζικο κατάστημα.

Προσωπικά, προτιμώ το Gearbest.com για αγορές από την Κίνα. Άσχετα με τη συνεργασία μου μαζί τους, δε θα μπορούσα να προτείνω κάποια συσκευή ή κατάστημα που δε θα χρησιμοποιούσα ο ίδιος. Μετά από αρκετές αγορές από το Gearbest τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα σε κάποια παραγγελία και μάλιστα θεωρώ ότι είναι ένα από τα καταστήματα με τις χαμηλότερες τιμές, ιδιαίτερα στα προϊόντα της Xiaomi.

Πατήστε εδώ για να αγοράσετε την έξυπνη πρίζα της Xiaomi από το Gearbest.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*