Review: Ο αισθητήρας κίνησης της Xiaomi

Συνεχίζουμε το review των συσκευών του Xiaomi Smart Home και αυτή τη φορά θα δούμε αναλυτικότερα τον αισθητήρα κίνησης που στην ουσία είναι ένα φωτοκύτταρο. Στα κινέζικα, κυρίως, καταστήματα θα τον βρείτε με την ονομασία Xiaomi Smart Human Body Sensor.

Ο αισθητήρας κίνησης της Xiaomi μπορεί να βρει αρκετές εφαρμογές σε ένα έξυπνο σπίτι, τόσο σε θέματα ασφαλείας όσο και στον γενικότερο αυτοματισμό που συνδυάζεται άψογα με τις υπόλοιπες συσκευές του Xiaomi Smart Home.

Μπορεί να ανιχνεύσει την κίνηση ενός ατόμου και έπειτα να σας ειδοποιήσει, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε τον συναγερμό στο κεντρικό Xiaomi Gateway, είτε να ανάψει ένα φωτιστικό αν το συνδυάσετε με μία έξυπνη λάμπα ή έξυπνη πρίζα. Οι επιλογές είναι πολλές και είναι στο χέρι σας να επιλέξετε αυτές που ταιριάζουν στο δικό σας σπίτι.

Ας τα δούμε, όμως, λίγο πιο αναλυτικά.

Τι περιέχει η συσκευασία

Το κουτί του Xiaomi Smart Body Sensor είναι αρκετά λιτό, όπως και των υπολοίπων συσκευών του έξυπνου σπιτιού της Xiaomi, και περιέχει τα εξής:

  • Τον αισθητήρα / συσκευή
  • Μία μπαταρία λιθίου 3V CR2032, ήδη τοποθετημένη στο εσωτερικό του
  • Ένα μικροσκοπικό εγχειρίδιο χρήσης (manual) στα κινέζικα

Review: Ο αισθητήρας κίνησης της Xiaomi

Τα χαρακτηριστικά του αισθητήρα

Αρχικά, ο αισθητήρας κίνησης της Xiaomi έχει ένα αρκετά ωραίο σχεδιασμό και σε συνδυασμό με το μικρό του μέγεθος το καθιστούν ιδιαίτερα ευέλικτο για να το τοποθετήσετε σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού θέλετε να εντοπίσετε την κίνηση ενός ανθρώπου ή κατοικίδιου.

Review: Ο αισθητήρας κίνησης της Xiaomi

Στο μπροστινό μέρος υπάρχει ένα ‘τζαμάκι’ πίσω από το οποίο κρύβεται ο αισθητήρας κίνησης. Σύμφωνα με τη Xiaomi, μπορεί να ανιχνεύσει κίνηση σε 180 μοίρες έως και 7 μέτρα, ωστόσο αυτό εξαρτάται από τη γωνία που θα εντοπίσει την κίνηση. Όσο πιο κεντρικά βρίσκεται στον στόχο, τόσο μεγαλύτερη η εμβέλειά του.

Στο πλαϊνό μέρος βρίσκεται η εγκοπή που με τη βοήθεια του ειδικού εργαλείου (που παρέχεται με το Xiaomi Gateway) θα χρησιμοποιήσετε για να συγχρονίσετε τον αισθητήρα με το Gateway.

Review: Ο αισθητήρας κίνησης της Xiaomi

Τέλος, στο κάτω μέρος βρίσκεται το αυτοκόλλητο διπλής όψης με μία αρκετά γερή κόλλα που θα ασφαλίσει τον αισθητήρα σε μια λεία επιφάνεια χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να ξεκολλήσει. Να αναφέρω ότι στη συσκευασία δε παρέχεται επιπλέον ανταλλακτικό αυτοκόλλητο, γεγονός που με ξάφνιασε καθώς σε όλες τις υπόλοιπες συσκευές υπήρχε.

Σύνδεση με το Xiaomi Gateway

Για να χρησιμοποιήσετε τον αισθητήρα κίνησης της Xiaomi θα χρειαστεί αρχικά να τον συνδέσετε με το κεντρικό Xiaomi Gateway χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Mi Home που είναι διαθέσιμη για iPhone, iPad και Android smartphones / tablets.

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Από το Mi Home app, πατήστε στο + για να προσθέσετε μία νέα συσκευή, επιλέξτε τον αισθητήρα από τη λίστα και ακολουθήστε τις οδηγίες. Στην ουσία θα σας ζητηθεί να πατήσετε παρατεταμένα για ορισμένα δευτερόλεπτα το κουμπί που βρίσκεται στο πλαϊνό μέρος και μόλις ανάψει το φωτάκι στο μπροστινό μέρος, τότε η σύνδεση του αισθητήρα με το Gateway θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Review: Ο αισθητήρας κίνησης της Xiaomi

Απλά να θυμάστε ότι θα πρέπει να δηλώσετε στο Mi Home ως περιοχή χρήσης την Κίνα (China Mainland) για να εμφανιστεί ο αισθητήρας στη λίστα.

Χρήση του αισθητήρα και αυτοματισμός

Η λειτουργία του αισθητήρα είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς απλά εντοπίζει αν υπάρχει κίνηση ή όχι. Από εκεί και πέρα, μέσα από το Mi Home app μπορείτε να ρυθμίσετε τι θα συμβαίνει ότι εντοπίσει κίνηση με βάση τους αυτοματισμούς των Scenes που παρέχει η εφαρμογή.

Οι διαθέσιμες επιλογές για αυτή την περίπτωση είναι οι εξής:

  • Εντοπισμός κίνησης
  • Καμία κίνηση για 2 λεπτά
  • Καμία κίνηση για 5 λεπτά
  • Καμία κίνηση για 10 λεπτά
  • Καμία κίνηση για 20 λεπτά
  • Καμία κίνηση για 30 λεπτά

Οπότε, για παράδειγμα, μπορείτε να ρυθμίσετε να λαμβάνετε μία ειδοποίηση στο κινητό (μέσω push notification) όταν ο αισθητήρας εντοπίζει κίνηση ή να ανάβει το φως μιας λάμπας (που είναι συνδεδεμένη με το Xiaomi Smart Plug). Εναλλακτικά, μπορεί να σβήνει το φως όταν δεν εντοπίζει κίνηση για 10 λεπτά, κλπ. Όπως καταλαβαίνετε, τα σενάρια είναι πολλά και μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας μέσα από την εφαρμογή.

Review: Ο αισθητήρας κίνησης της Xiaomi

Συμπεράσματα

Το Xiaomi Smart Body Sensor, αλλά και γενικότερα ένας αισθητήρας κίνησης, θεωρώ ότι είναι μία από τις πρώτες συσκευές που θα αναζητήσει κανείς όταν θέλει να δημιουργήσει ένα έξυπνο σπίτι. Άλλωστε, εκτός από το άναμμα μιας λάμπας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ασφάλεια του χώρου σας εντοπίζοντας την κίνηση κάποιου πιθανώς μη εξουσιοδοτημένου ατόμου.

Προσωπικά, στο διάστημα που χρησιμοποιώ τον συγκεκριμένο αισθητήρα (περίπου ένα μήνα), είμαι αρκετά ευχαριστημένος από τη λειτουργία του. Προτίμησα να τον τοποθετήσω στην έξω μεριά του σπιτιού ώστε να καλύπτει την πόρτα και τον χώρο γύρω από αυτήν, έτσι ώστε να ειδοποιούμαι άμεσα όταν κάποιος πλησιάζει την πόρτα.

Αυτό που μου έκανε θετική εντύπωση είναι το γεγονός ότι καταφέρνει να ανιχνεύει κίνηση ακόμη και σε συνθήκες με ιδιαίτερα χαμηλό φωτισμό καθώς επίσης και ότι λειτουργεί εξίσου καλά και σε εξωτερικό χώρο (στεγανό όμως, δεν είναι αδιάβροχο). Να φανταστείτε ότι τις ημέρες που είχε χιονίσει εδώ στην Καβάλα και η θερμοκρασία ήταν λίγο κάτω από το μηδέν, συνέχιζε να λειτουργεί κανονικά.

Review: Ο αισθητήρας κίνησης της Xiaomi

Μάλιστα, έχω ήδη παραγγείλει ακόμη δύο ίδιους αισθητήρες από το Gearbest.com καθώς τόσο η χαμηλή τιμή όσο και η χρησιμότητά τους με έπεισαν να προχωρήσω.

Τιμή και αγορά του Xiaomi Smart Body Sensor

Η τιμή του Xiaomi Smart Body Sensor κυμαίνεται συνήθως στα 10-14 ευρώ, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Βέβαια, μπορείτε να το βρείτε σε ακόμη χαμηλότερη τιμή ανάλογα με τις προσφορές των καταστημάτων που το πωλούν.

Σχετικά με την αγορά του. Τόσο ο αισθητήρας όσο και όλη η σειρά συσκευών του έξυπνου σπιτιού της Xiaomi απευθύνεται προς το παρόν μόνο στους Κινέζους καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι επίσημα δεν έχει έρθει στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, γι’ αυτό και δε θα τα βρείτε στα καταστήματα του Skroutz για παράδειγμα. Οπότε, για να τα αποκτήσετε θα χρειαστεί να τα παραγγείλετε από κάποιο κινέζικο κατάστημα.

Προσωπικά, προτιμώ το Gearbest.com για αγορές από την Κίνα. Άσχετα με τη συνεργασία μου μαζί τους, δε θα μπορούσα να προτείνω κάποια συσκευή ή κατάστημα που δε θα χρησιμοποιούσα ο ίδιος. Μετά από αρκετές αγορές από το Gearbest τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα σε κάποια παραγγελία και μάλιστα θεωρώ ότι είναι ένα από τα καταστήματα με τις χαμηλότερες τιμές, ιδιαίτερα στα προϊόντα της Xiaomi.

Πατήστε εδώ για να αγοράσετε τον αισθητήρα κίνησης της Xiaomi από το Gearbest.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*