Review: Αισθητήρας πόρτας και παραθύρου της Xiaomi

Αναμφισβήτητα, η τοποθέτηση ενός αισθητήρα σε μία πόρτα ή ένα παράθυρο του σπιτιού για να γνωρίζουμε πότε ανοίγει και πότε κλείνει αποτελεί μία από τις βασικές συσκευές ενός έξυπνου σπιτιού. Πολλές φορές ο αισθητήρας αναφέρεται και ως “παγίδα”.

Ένας από τους κύριους λόγους που επενδύει κανείς στην αγορά τέτοιων αισθητήρων είναι η ασφάλεια του σπιτιού, του γραφείου, κλπ. Προφανώς, δεν αποτρέπει κάποιο άτομο να παραβιάσει πχ. μία πόρτα, ωστόσο φροντίζει ώστε να ειδοποιεί άμεσα τον ιδιοκτήτη ή τους περίοικους στέλνοντας μια ειδοποίηση στο κινητό, ενεργοποιώντας τη σειρήνα ενός συναγερμού, κλπ.

Φυσικά, όπως θα δείτε παρακάτω, οι εφαρμογές μιας τέτοιας “παγίδας” δεν περιορίζεται μόνο στην ασφάλεια. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε αναλυτικότερα τον αισθητήρα πόρτας / παραθύρου της Xiaomi που μπορείτε να τον αναζητήσετε στα κινέζικα (κυρίως) καταστήματα ως Xiaomi Smart Door and Window Sensor.

Τι περιέχει η συσκευασία

Όπως και στις υπόλοιπες συσκευές του έξυπνου σπιτιού της Xiaomi, το κουτί της συσκευασίας είναι αρκετά λιτό και περιέχει τα παρακάτω.

  • Το σετ των αισθητήρων
  • Ένα ανταλλακτικό σετ αυτοκόλλητων διπλής όψης
  • Μία μπαταρία λιθίου 3V CR2032 που είναι ήδη τοποθετημένη στον αισθητήρα
  • Ένα μικρό εγχειρίδιο χρήσης (manual) στα κινέζικα

Review Αισθητήρας πόρτας και παράθυρου της Xiaomi

Τα χαρακτηριστικά του Xiaomi Smart Window Door Sensor

Το σετ των αισθητήρων είναι αρκετά λιτό με ωραίο design. Το μικρό τους μέγεθος το καθιστούν αρκετά ευέλικτο για την τοποθέτησή τους στους περισσότερους τύπους πόρτας και παραθύρων. Να πω την αλήθεια, μοιάζουν σαν δύο μεγάλα χάπια έτσι άσπρα όπως είναι.

Review Αισθητήρας πόρτας και παράθυρου της Xiaomi

Στο μπροστινό μέρος υπάρχει το ανάγλυφο λογότυπο της Xiaomi και ένα led φως που ανάβει κατά την αρχική ρύθμιση του με το Xiaomi Gateway. Στο οπίσθιο μέρος υπάρχει το αυτοκόλλητο διπλής όψης για την τοποθέτηση στην πόρτα ή το παράθυρο.

Στο εσωτερικό του μεγαλύτερου αισθητήρα βρίσκεται η μπαταρία, που είναι ήδη τοποθετημένη από την πρώτη στιγμή, ενώ στο εσωτερικό του μικρότερου αισθητήρα βρίσκεται ένας μαγνήτης που με το συνδυασμό των δύο μερών μπορεί να ανιχνεύσει αν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους.

Review: Αισθητήρας πόρτας και παράθυρου της Xiaomi

Σύνδεση με το Xiaomi Gateway

Για να χρησιμοποιήσετε τον αισθητήρα πόρτας και παραθύρου της Xiaomi θα χρειαστεί αρχικά να τον συνδέσετε με το κεντρικό Xiaomi Gateway χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Mi Home που είναι διαθέσιμη για iPhone, iPad και Android smartphones / tablets.

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Από το Mi Home app, πατήστε στο + για να προσθέσετε μία νέα συσκευή, επιλέξτε τον αισθητήρα από τη λίστα και ακολουθήστε τις οδηγίες. Στην ουσία θα σας ζητηθεί να πατήσετε παρατεταμένα για ορισμένα δευτερόλεπτα το κουμπί (από την εγκοπή) που βρίσκεται στο κάτω μέρος και μόλις ανάψει το φωτάκι στο μπροστινό μέρος, τότε η σύνδεση του αισθητήρα με το Gateway θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Review Αισθητήρας πόρτας και παράθυρου της Xiaomi

Απλά να θυμάστε ότι θα πρέπει να δηλώσετε στο Mi Home ως περιοχή χρήσης την Κίνα (China Mainland) για να εμφανιστεί ο αισθητήρας στη λίστα.

Τοποθέτηση, χρήση και αυτοματισμός του αισθητήρα

Η τοποθέτηση του αισθητήρα είναι πραγματικά πανεύκολη. Η κόλλα του αυτοκόλλητου διπλής όψης είναι αρκετά δυνατή και συγκρατεί τα δύο μέρη σταθερά χωρίς να ανησυχείτε αν θα ξεκολλήσουν. Πριν τα τοποθετήσετε, παρατηρείστε ότι υπάρχει μία μικρή εγκοπή στο μέση της μιας μεριάς και των δύο μερών. Αυτός θα είναι ο οδηγός σας για να μην τα τοποθετήσετε ανάποδα και αναρωτιέστε γιατί δε πιάνει το σήμα. Απλά, φροντίστε οι δύο πλευρές με τις εγκοπές να “κοιτάζουν” το ένα με το άλλο.

Review: Αισθητήρας πόρτας και παράθυρου της Xiaomi

Από εκεί και πέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Mi Home app για να ρυθμίσετε τι θα συμβαίνει όταν ο αισθητήρας ανοίγει ή κλείνει, δηλαδή όταν ανοίγει ή κλείνει η πόρτα ή το παράθυρο. Οι διαθέσιμες επιλογές που θα βρείτε (στα κινέζικα) είναι:

  • Ανοιχτή πόρτα / παράθυρο
  • Κλειστή πόρτα / παράθυρο
  • Ανοιχτή πόρτα / παράθυρο παραπάνω από 1 λεπτό

Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε τον αυτοματισμό που θέλετε να εκτελείτε ανάλογα με την περίπτωση. Για παράδειγμα, στη δική μου περίπτωση που έχω τοποθετήσει τον αισθητήρα στην εξώπορτα του σπιτιού, το έχω ρυθμίσει να μου έρχεται μία ειδοποίηση (push notification) κάθε φορά που η πόρτα ανοίγει. Επιπλέον, έχω ρυθμίσει όταν ο συναγερμός είναι ενεργοποιημένος και ανοίγει η πόρτα, τότε να χτυπάει ο συναγερμός του Xiaomi Gateway.

Φυσικά, μπορείτε να κάνετε τα δικά σας σενάρια με βάση τις δικές σας ανάγκες, είτε απλά για να πληροφορήσουν είτε για λόγους ασφαλείας.

Συμπεράσματα

Ένας αισθητήρας για την πόρτα, το παράθυρο ή τη μπαλκονόπορτα είναι μία από τις πιο βασικές συσκευές που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς σε ένα σπίτι ή το γραφείο. Μιας και πρόκειται παράλληλα για θέμα ασφάλειας, το να αγοράσεις μόνο έναν αισθητήρα ενδεχομένως να μην αρκεί σε περίπτωση που θέλετε να έχετε πλήρη επίγνωση σε όλο το χώρο.

Εδώ και περίπου ένα μήνα που χρησιμοποιώ τόσο τον Xiaomi Windows Door Sensor, όσο και την υπόλοιπη σειρά έξυπνου σπιτιού της Xiaomi, μπορώ να πω ότι με έχει αφήσει αρκετά ευχαριστημένο. Δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα με τη λειτουργία του και δεν έχει ‘χάσει’ την αποστολή κάποιας ειδοποίησης.

Από θέμα μπαταρίας δε μπορώ να εκφέρω γνώμη καθώς δεν έχει τύχει να τελειώσει σε αυτό το χρονικό διάστημα, ωστόσο από αναφορές που έχω διαβάσει online, η διάρκειά της κρατά ένα χρόνο, ίσως και περισσότερο.

Review: Αισθητήρας πόρτας και παράθυρου της Xiaomi

Ένα, όχι και τόσο αρνητικό, στοιχείο που θα ήθελα για τον συγκεκριμένο αισθητήρα είναι η δυνατότητα επιλογής χρώματος εκτός του άσπρου. Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι το design της εταιρείας, ωστόσο θα προτιμούσα να υπήρχε, για παράδειγμα, ο ίδιος αισθητήρας σε καφέ απόχρωση έτσι ώστε να ταιριάζει περισσότερο με την πόρτα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού (που είναι σε καφέ χρώμα) για να μη ‘χτυπάει’ τόσο στο μάτι.

Τιμή και αγορά του Xiaomi Window Door Sensor

Η τιμή του Xiaomi Window Door Sensor κυμαίνεται συνήθως στα 10-12 ευρώ, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Βέβαια, μπορείτε να το βρείτε σε ακόμη χαμηλότερη τιμή ανάλογα με τις προσφορές των καταστημάτων που το πωλούν.

Σχετικά με την αγορά του. Τόσο ο αισθητήρας όσο και όλη η σειρά συσκευών του έξυπνου σπιτιού της Xiaomi απευθύνεται προς το παρόν μόνο στους Κινέζους καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι επίσημα δεν έχει έρθει στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, γι’ αυτό και δε θα τα βρείτε στα καταστήματα του Skroutz για παράδειγμα. Οπότε, για να τα αποκτήσετε θα χρειαστεί να τα παραγγείλετε από κάποιο κινέζικο κατάστημα.

Προσωπικά, προτιμώ το Gearbest.com για αγορές από την Κίνα. Άσχετα με τη συνεργασία μου μαζί τους, δε θα μπορούσα να προτείνω κάποια συσκευή ή κατάστημα που δε θα χρησιμοποιούσα ο ίδιος. Μετά από αρκετές αγορές από το Gearbest τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα σε κάποια παραγγελία και μάλιστα θεωρώ ότι είναι ένα από τα καταστήματα με τις χαμηλότερες τιμές, ιδιαίτερα στα προϊόντα της Xiaomi.

Πατήστε εδώ για να αγοράσετε τον αισθητήρα πόρτας και παραθύρου της Xiaomi από το Gearbest.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*