Απενεργοποίηση αυτόματης επανεκκίνησης υπολογιστή στα Windows 8 και 8.1

Δείτε πώς να απενεργοποιήσετε την αυτόματη επανεκκίνηση του υπολογιστή σας που προκαλείται από σφάλμα (μπλε οθόνη) στα Windows 8 και 8.1.

Όταν συμβεί ένα κρίσιμο σφάλμα στον υπολογιστή σας, τα Windows 8/8.1 εμφανίζουν τη γνωστή «μπλε οθόνη» (Blue Screen Of Death – BSOD) για λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο και στη συνέχεια γίνεται η αυτόματη επανεκκίνηση του υπολογιστή. Αυτό είναι ένα μέτρο ασφαλείας έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιπλέον ζημιές που μπορεί να προκληθούν από το εκάστοτε σφάλμα.

Η μπλε οθόνη που εμφανίζεται περιέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με το σφάλμα που συνέβη, γεγονός που θα σας βοηθήσει να βρείτε την αιτία και μετέπειτα τη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Απενεργοποιώντας την αυτόματη επανεκκίνηση, ο υπολογιστής σας θα συνεχίσει να εμφανίζει τη μπλε οθόνη και το μήνυμα σφάλματος έτσι ώστε να έχετε χρόνο να το διαβάσετε χωρίς να ανησυχείτε αν θα προλάβετε να το δείτε.

Απενεργοποίηση αυτόματης επανεκκίνησης υπολογιστή στα Windows 8 και 8.1

Τα Windows καταγράφουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τα σφάλματα που συμβαίνουν. Ακόμη και αν δεν είχατε απενεργοποιήσει την αυτόματη επανεκκίνηση, υπάρχει τρόπος να δείτε τα μηνύματα της μπλε οθόνης που έχουν συμβεί. Θα τα δούμε αναλυτικότερα σε μελλοντικό άρθρο.

Σημείωση: Τα παρακάτω βήματα είναι τα ίδια τόσο για τα Windows 8 και 8.1 όσο και για τα Windows 7 και Windows Vista.

Απενεργοποίηση αυτόματης επανεκκίνησης στα Windows 8 και 8.1

Αρχικά, ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου (Control Panel) στην επιφάνεια εργασίας μεταβείτε στην κατηγορία Σύστημα και Ασφάλεια (System and Security) και στη συνέχεια στην ενότητα Σύστημα (System). Εναλλακτικά, πατήστε δεξί κλικ στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης και πατήστε στην επιλογή Σύστημα (System) από το κρυφό μενού επιλογών που θα εμφανιστεί.

Απενεργοποίηση αυτόματης επανεκκίνησης υπολογιστή στα Windows 8 και 8.1

Στη συνέχεια, πατήστε στην επιλογή Ρυθμίσεις συστήματος για προχωρημένους (Advanced system settings) που θα βρείτε στο αριστερό μέρος του παραθύρου, όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα.

Απενεργοποίηση αυτόματης επανεκκίνησης υπολογιστή στα Windows 8 και 8.1

Στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στην καρτέλα Για προχωρημένους (Advanced) και πατήστε στο κουμπί Ρυθμίσεις (Settings) της ενότητας Εκκίνηση και αποκατάσταση (Startup and Recovery).

Απενεργοποίηση αυτόματης επανεκκίνησης υπολογιστή στα Windows 8 και 8.1

Τέλος, στο νέο παράθυρο, ξε-τικάρετε την επιλογή Αυτόματη επανεκκίνηση (Automatically restart) και πατήστε στο κουμπί OK για να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις σας και να απενεργοποιηθεί η αυτόματη επανεκκίνηση του υπολογιστή σας.

Απενεργοποίηση αυτόματης επανεκκίνησης υπολογιστή στα Windows 8 και 8.1

Αυτό ήταν! Πλέον, την επόμενη φορά που θα συμβεί ένα κρίσιμο σφάλμα στον υπολογιστή σας, θα μπορείτε να δείτε την «μπλε οθόνη» και τον κωδικό του σφάλματος που προκάλεσε το σφάλμα.

Αν έχετε απενεργοποιήσει την αυτόματη επανεκκίνηση, η μπλε οθόνη θα συνεχίζει να εμφανίζεται συνεχώς έως ότου επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας χειροκίνητα. Για να το κάνετε αυτό χρησιμοποιήστε το γνωστό συνδυασμό των πλήκτρων Ctrl + Alt + Del ή απλά πατήστε το κουμπί Reset που υπάρχει δίπλα από το κουμπί Power του υπολογιστή σας.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

5 Comments

  1. Ενδιαφερον το αρθρο θα παρακαλουσα ομως να μας πειτε και πως βρισκουμε το προβλημα που υπαρχει ωστε να το λυσουμε :/

    • Το συγκεκριμένο πρόβλημα πιθανόν να οφείλεται στη μνήμη RAM του υπολογιστή σου. Έχεις κάνει κάποια αλλαγή πρόσφατα; Τέτοιου είδους προβλήματα είναι πιο “δύσκολο” να εντοπιστούν, ωστόσο λύνονται. Για το λόγο αυτό δημιούργησα το Winuser.gr που μπορείς να μας αναφέρεις ακριβώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις και να βρούμε τη λύση.

  2. Καλησπερα,
    Ο υπολογιστής μου κάνει αυτόματα επανεκκίνηση επαναλαμβανόμενες φορές αφού μπει στην επιφάνεια εργασίας!μετα από 30 Δευτέρα περίπου.ποια μπορεί να είναι η αιτία ;τον έκλεισα τον άφησα έβγαλα τα καλώδια τα ξανά έβαλα αλλα συνεχίζει το ιδιο.ευχαριστω πολύ!εχω Windows 10

    • Ενδεχομένας κάποιος driver ή πρόβλημα στο hardware του υπολογιστή σου επηρεάζει την κανονική του λειτουργία. Για αρχή, θα έβλεπα τον event viewer για τα σφάλματα που προκύπτουν μετά την εκκίνηση του υπολογιστή.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*