Περιορίστε τα ανεπιθύμητα προγράμματα με το Unchecky

Σίγουρα σας έχει τύχει. Κάνατε εγκατάσταση ένα δημοφιλές δωρεάν πρόγραμμα στον υπολογιστή σας και χωρίς να το καταλάβετε, διαπιστώσατε αργότερα ότι ο υπολογιστής σας έχει γεμίσει με διάφορα παιχνίδια και προγράμματα που ποτέ δεν εγκαταστήσατε. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζετε.

Όταν, λοιπόν, προχωράτε τα βήματα της εγκατάστασης όσο πιο γρήγορα γίνεται με “Next – Next – Finish”, λες και σας κυνηγάει κάποιος, τότε σε ένα από αυτά τα βήματα δε προσέξατε ότι συμφωνήσατε να γίνει και η εγκατάσταση κάποιου τρίτου προγράμματος. Κάτι παρόμοιο που συμβαίνει με τους όρους χρήσης που αποδεχόμαστε τυφλά.

Συμβαίνει σε όλους, μη νιώθετε άσχημα.

Πώς να περιορίσετε την εγκατάσταση ανεπιθύμητων προγραμμάτων με το Unchecky

Στο σημερινό άρθρο, θα δείτε πώς να περιορίσετε την εγκατάσταση ανεπιθύμητων προγραμμάτων στον υπολογιστή σας με τη βοήθεια του Unchecky. Τι κάνει αυτό το Unchecky;

Στην ουσία, φροντίζει να σας ειδοποιεί κατά την εγκατάσταση ενός προγράμματος έτσι ώστε να σας αποτρέψει να εγκαταστήσετε προγράμματα που δεν πρέπει να έχετε στον υπολογιστή. Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε ακριβώς πώς να το κάνετε αυτό.

Λήψη και εγκατάσταση του Unchecky

Αρχικά, μεταβείτε στην ιστοσελίδα του Unchecky και κατεβάστε το αρχείο εγκατάστασης στον υπολογιστή σας.

Περιορίστε τα ανεπιθύμητα προγράμματα με το Unchecky

Αφού ‘τρέξετε’ το αρχείο, προχωρήστε στην εγκατάσταση του Unchecky πατώντας στο αντίστοιχο κουμπί.

Περιορίστε τα ανεπιθύμητα προγράμματα με το Unchecky

Όπως θα δείτε, το Unchecky ξεκινά να ‘τρέχει’ στον υπολογιστή σας αυτόματα και πλέον υπάρχει στην περιοχή ειδοποιήσεων στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης. Παρεμπιπτόντως, μπορείτε να διαβάσετε εδώ πώς να διαχειριστείτε ποια εικονίδια θα εμφανίζονται σε αυτή την περιοχή του υπολογιστή σας.

Περιορίστε τα ανεπιθύμητα προγράμματα με το Unchecky

Το περιβάλλον του Unchecky

Ρίχνοντας μια πρώτη ματιά στο περιβάλλον του προγράμματος, η Αρχική (Home) καρτέλα σας ενημερώνει ότι το Unchecky είναι ενεργό στον υπολογιστή σας και το Μητρώο δραστηριότητας (Activity log) σας καταγράφει όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει κατά την εγκατάσταση προγραμμάτων. Μιας και μόλις τώρα το εγκαταστήσετε, η λίστα αυτή είναι κενή.

Περιορίστε τα ανεπιθύμητα προγράμματα με το Unchecky

Επίσης, πατώντας στο κουμπί Αναστολή λειτουργίας (Suspend service) μπορείτε να σταματήσετε, προσωρινά, τη λειτουργία του. Ωστόσο, μετά την επανεκκίνηση του υπολογιστή σας, το Unchecky θα ξεκινήσει και πάλι να ‘τρέχει’. Αν δε θέλετε να γίνεται παράλληλα η εκκίνησή του μαζί με τα Windows, θα πρέπει να σταματήσετε την υπηρεσία (services) μέσα από την αντίστοιχη ενότητα των Windows.

Στη δεύτερη καρτέλα, στις Ρυθμίσεις (Settings), μπορείτε να αλλάξετε τη γλώσσα εμφάνισης του προγράμματος καθώς επίσης να απενεργοποιήσετε την εμφάνιση του εικονιδίου στην περιοχή ειδοποιήσεων και των μηνυμάτων προειδοποίησης, ενεργοποιώντας τις αντίστοιχες επιλογές.

Περιορίστε τα ανεπιθύμητα προγράμματα με το Unchecky

Τέλος, πατώντας στο κουμπί Προηγμένες ρυθμίσεις (Advanced settings) της ίδιας καρτέλας, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις αυτόματες ενημερώσεις του προγράμματος και τη χρήση των κανόνων του αρχείου Hosts. Προτείνω να μην αλλάξετε τις δύο αυτές επιλογές.

Περιορίστε τα ανεπιθύμητα προγράμματα με το Unchecky

Το Unchecky στην πράξη, πώς λειτουργεί

Ας πάμε, λοιπόν, να δούμε τη χρησιμότητα του Unchecky κατά την εγκατάσταση ορισμένων δωρεάν προγραμμάτων που προσπαθούν παράλληλα να εγκαταστήσουν ανεπιθύμητα εφαρμογές στον υπολογιστή.

Για αρχή, δοκιμάζω με το GOM Player, ένα δημοφιλή media player. Όπως θα δείτε, κατά την εγκατάσταση μου προτάθηκε να εγκαταστήσω ένα παιχνίδι. Όταν το ποντίκι πήγε στο κουμπί Accept, εμφανίστηκε το αντίστοιχο μήνυμα που με προειδοποιούσε για αυτή την ανεπιθύμητη ενέργεια.

Περιορίστε τα ανεπιθύμητα προγράμματα με το Unchecky

Στη συνέχεια, δοκιμάζω με το Foxit PDF Reader, έναν δωρεάν reader για αρχεία PDF. Καθώς προχωράει η εγκατάσταση, κάποια στιγμή το Unchecky με ειδοποιεί για προσπάθεια εγκατάστασης ανεπιθύμητου προγράμματος. Μάλιστα, αν δείτε στην εικόνα, έχει ενεργοποιήσει αυτόματα την επιλογή για τη μη εγκατάστασή του.

Περιορίστε τα ανεπιθύμητα προγράμματα με το Unchecky

Τα δύο παραπάνω παραδείγματα είναι τα πιο χαρακτηριστικά καθώς χρησιμοποιείτε το Unchecky στην καθημερινότητά σας. Πιστεύω ότι πήρατε μια ιδέα πώς λειτουργεί.

Είναι τόσο καλό όσο φαίνεται;

Να σας πω την αλήθεια, όχι και τόσο. Μπορεί να φαίνεται ιδανικό, ωστόσο έχει και αυτό τις αδυναμίες του.

Για παράδειγμα, στην προσπάθειά μου να εγκαταστήσω το μTorrent και το Filezilla, δύο πάρα πολύ δημοφιλή προγράμματα, το Unchecky δε κατάφερε να με αποτρέψει από την εγκατάσταση τρίτων εφαρμογών. Μάλιστα, μετά την εγκατάσταση του μTorrent, έγινε η εγκατάσταση του Avast Antivirus στο παρασκήνιο χωρίς να έχω καμία απολύτως ειδοποίηση!

Το Unchecky προσφέρει μία καλή λύση για να περιορίσετε την εγκατάσταση ανεπιθύμητων προγραμμάτων στον υπολογιστή σας, αλλά δεν αρκεί αυτό. Θα χρειαστεί να είστε λιγάκι προσεκτικοί όταν κάνετε εγκατάσταση ένα δωρεάν πρόγραμμα. Αν δεν πηγαίνετε ‘τυφλά’ στον οδηγό με Next.. Next.. Finish και διαβάζετε τα βήματα που ακολουθείτε, θα δείτε ότι μπορείτε να αποτρέψετε ένα μεγάλο μέρος αυτών των προγραμμάτων, χωρίς μάλιστα να χρειάζεστε κανένα Unchecky.

Γι’ αυτό και ο τίτλος του άρθρου αναφέρεται σε ‘περιορίστε’ και όχι αποτρέψτε.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*