Όλες οι κρυφές λειτουργίες των Windows 8 στις γωνίες της οθόνης

Εκτός από τη διαφορετική εμφάνιση των νέων Windows 8 και τις νέες λειτουργίες θα συναντήσετε ένα διαφορετικό τρόπο πλοήγησης μεταξύ των παραθύρων και των εφαρμογών, χωρίς όμως να σημαίνει ότι θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα. Προφανώς, στην αρχή είναι λογικό να σας φανεί “ξένο” σε σχέση με τον τρόπο που έχετε συνηθίσει έως τώρα, ωστόσο μόλις ξεπεράσετε την πρώτη αντίδραση θα δείτε ότι δεν πρόκειται για κάτι τόσο δύσκολο στο τέλος της ημέρας.

Σε υπολογιστές χωρίς τη δυνατότητα αφής οι γωνίες της οθόνης είναι υπεύθυνες για αρκετές από τις νέες λειτουργίες και την πλοήγηση στο λειτουργικό ενώ, αντίθετα, σε υπολογιστές με οθόνες αφής τις λειτουργίες θα τις βρείτε στις πλευρές της οθόνης. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα εξετάσουμε τις γωνίες χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο και το ποντίκι.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύθηκε για τη δοκιμαστική έκδοση των Windows 8. Δείτε εδώ το ανανεωμένο άρθρο για την τελική έκδοση των Windows 8.[/do]

Πάνω και κάτω δεξιά γωνία

Μεταφέρετε το δείκτη του ποντικιού στην πάνω δεξιά ή κάτω δεξιά γωνία της οθόνης για να εμφανιστεί μια προεπισκόπηση του μενού Charms, όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα. Ο λόγος που αρχικά εμφανίζεται κατ’ αυτό τον τρόπο είναι για την περίπτωση που δεν είχατε σκοπό να ανοίξετε τα Charms αλλά, για παράδειγμα, να κλείσετε ένα παράθυρο από την πάνω δεξιά γωνία.

Για να εμφανίσετε την κανονική προβολή των Charms, μεταφέρετε και πάλι το δείκτη του ποντικιού σε μία από τις δύο γωνίες στο δεξί μέρος της οθόνης και σύρετε κάθετα ελαφρώς προς τα πάνω ή κάτω ανάλογα με τη γωνία που επιλέξατε. Για παράδειγμα, αν ο δείκτης του ποντικιού βρίσκετε στην πάνω δεξιά γωνία σύρετε κάθετα προς τα κάτω και αντίστοιχα, αν βρίσκετε στην κάτω δεξιά γωνία σύρετε κάθετα προς τα πάνω. Προφανώς, για να ενεργοποιήσετε μία από τις διαθέσιμες επιλογές απλά πατήστε στο εκάστοτε εικονίδιο των Charms.

Επίσης, μπορείτε να εμφανίσετε τα Charms χρησιμοποιώντας το συνδυασμό του πλήκτρου των Windows και του C.

Πάνω αριστερή γωνία

Μεταφέροντας το δείκτη του ποντικιού στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης εμφανίζεται μία μικρογραφία της εφαρμογής που είχατε χρησιμοποιήσει προηγουμένως. Πατώντας αριστερό κλικ στο σημείο αυτό θα μεταφερθείτε αμέσως στην εφαρμογή και με διαδοχικά κλικ του ποντικιού γίνεται εναλλαγή, κυκλικά, μεταξύ όλων των ανοικτών εφαρμογών του υπολογιστή σας.

Αν στην ίδια γωνία πατήσετε δεξί κλικ, όταν εμφανιστεί η μικρογραφία της προηγούμενης εφαρμογής, εμφανίζεται ένα μενού επιλογών το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να την κλείσετε ή να την καρφιτσώσετε σε μία από τις δύο πλευρές της οθόνης χρησιμοποιώντας το χαρακτηριστικό “snap”.

Επίσης, μπορείτε να δείτε τη λίστα των ανοικτών εφαρμογών του υπολογιστή σας μεταφέροντας το δείκτη του ποντικιού στην πάνω αριστερή γωνία και σέρνοντας το ποντίκι ελαφρώς κάθετα προς τα κάτω. Προφανώς, πατώντας σε μία από τις μικρογραφίες θα μεταφερθείτε αμέσως στην εφαρμογή που επιλέξατε ενώ με δεξί κλικ θα εμφανιστεί το μενού επιλογών που αναφέραμε παραπάνω.

Αν σας αρέσουν οι συντομεύσεις μπορείτε να εμφανίσετε τις ανοικτές εφαρμογές χρησιμοποιώντας το συνδυασμό του πλήκτρου των Windows και του Tab.

Μιας και η κλασική εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας υπολογίζεται ως Metro εφαρμογή, κατά κάποιο τρόπο, για το λόγο αυτό δε εμφανίζονται οι εφαρμογές που είναι ανοικτές σε αυτό το μενού.

Μπορείτε, φυσικά, να χρησιμοποιήσετε το συνδυασμό Alt + Tab για εναλλαγή μεταξύ των ανοικτών παραθύρων και εφαρμογών.

Τέλος, από το ίδιο μενού που εμφανίζεται στην αριστερή πλευρά της οθόνης μπορείτε να καρφιτσώσετε μία εφαρμογή κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σέρνοντας το δείκτη στο σημείο που επιθυμείτε.

Κάτω αριστερή γωνία

Ίσως η αγαπημένη γωνία για τους περισσότερους μιας και στο σημείο αυτό υπήρχε το κλασικό μενού της Έναρξης (Start) των Windows. Πλέον, μεταφέροντας το δείκτη του ποντικιού στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης εμφανίζεται μία μικρογραφία της νέας έναρξης ή της προηγούμενης ανοικτής εφαρμογής, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεστε. Πατώντας με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού γίνεται εναλλαγή μεταξύ της κλασική εμφάνισης της επιφάνειας εργασίας και της οθόνης της έναρξης, ή εναλλαγή στην εφαρμογή που είχατε ανοίξει προηγουμένως από οποιοδήποτε άλλο σημείο βρίσκεστε.

Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλήκτρο των Windows για τις ίδιες ενέργειες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Διαφορετικά, πατώντας δεξί κλικ στο συγκεκριμένο σημείο εμφανίζεται ένα νέο μενού επιλογών για γρήγορη πρόσβαση σε ρυθμίσεις των Windows. Διαβάστε περισσότερα εδώ.


Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει κανείς για το νέο τρόπο πλοήγησης στα Windows 8 είναι ότι απαιτεί περισσότερα κλικ με το ποντίκι ή έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με πριν. Αυτή η αίσθηση πιστεύω ότι θα φύγει καθώς χρησιμοποιείτε τα Windows 8 όλο και περισσότερο και αντιληφθείτε τη φιλοσοφία του νέου λειτουργικού.

Σημείωση: Ο συγκεκριμένος οδηγός δημοσιεύτηκε για τη δοκιμαστική έκδοση Consumer Preview των Windows 8. Ενδέχεται να υπάρχουν αλλαγές στην τελική έκδοση του λειτουργικού.[/do]
About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*