Μάθε τα πάντα για τα Charms στα Windows 8

Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά που θα συναντήσει κανείς στα Windows 8 είναι τα Windows 8 Charms που βρίσκονται στο δεξί μέρος της οθόνης και παρέχουν αρκετές χρήσιμες λειτουργίες και ρυθμίσεις για το νέο λειτουργικό. Πρόκειται για ένα ολοκαίνουριο χαρακτηριστικό που προφανώς δεν είχαμε συναντήσει έως τώρα στις προηγούμενες εκδόσεις των Windows, γι’ αυτό θα δούμε με λεπτομέρειες όλες τις διαθέσιμες επιλογές που προσφέρουν συμβάλλοντας στην καλύτερη εμπειρία χρήσης του νέου λειτουργικού σε υπολογιστές με ή χωρίς οθόνες αφής.

Μεταφέρετε το δείκτη του ποντικιού στην πάνω δεξιά ή κάτω δεξιά γωνία της οθόνης για να εμφανιστεί μια προεπισκόπηση του μενού Windows 8 Charms, όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα. Ο λόγος που αρχικά εμφανίζεται κατ’ αυτό τον τρόπο είναι για την περίπτωση που δεν είχατε σκοπό να ανοίξετε τα Charms αλλά, για παράδειγμα, να κλείσετε ένα παράθυρο από την πάνω δεξιά γωνία.

Για να εμφανίσετε κανονικά τα Windows 8 Charms μεταφέρετε το δείκτη του ποντικιού σας σε μία από τις δύο γωνίες στο δεξί μέρος της οθόνης και σύρετε κάθετα ελαφρώς προς τα κάτω ή προς τα πάνω, ανάλογα με τη γωνία που επιλέξατε. Όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα, εμφανίζεται μία νέα μπάρα επιλογών στα δεξιά της οθόνης καθώς επίσης η ημερομηνία, ώρα και ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του υπολογιστή σας στο κάτω αριστερό μέρος της οθόνης. Για να εμφανίσετε τα Charms σε οθόνη αφής σύρετε με το δάκτυλο από τη δεξιά πλευρά της οθόνης προς το κέντρο. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το συνδυασμό του πλήκτρου των Windows και του C.

Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά όλες τις διαθέσιμες επιλογές στα Windows 8 Charms αλλά και πώς να τις χρησιμοποιήσετε.

Search

Πατώντας στο εικονίδιο Search (Αναζήτηση) των Charms θα μεταφερθείτε αυτόματα στη metro εμφάνιση της αναζήτησης από την οποία μπορείτε να αναζητήσετε αρχεία, εφαρμογές και ρυθμίσεις των Windows στον υπολογιστή σας ή να εμφανίσετε τα αποτελέσματα της αναζήτησης για μία Metro εφαρμογή που θα επιλέξετε.

Αν βρίσκεστε ήδη σε μία ανοικτή Metro εφαρμογή, όπως για παράδειγμα το Windows Store, και χρησιμοποιήσετε την επιλογή Search τότε η αναζήτηση θα πραγματοποιηθεί αυτόματα για τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Φυσικά, έχετε και πάλι τη δυνατότητα διαφορετικών επιλογών αναζήτησης.

Εναλλακτικά, η συντόμευση για το άνοιγμα του Search είναι ο συνδυασμός του πλήκτρου των Windows και του Q.

Share

Χρησιμοποιώντας την επιλογή Share έχετε τη δυνατότητα να μοιραστείτε πληροφορίες με διαφορετικά άτομα μέσω e-mail, κοινωνικών δικτύων, κλπ., απευθείας από το αριστερό μενού επιλογών που θα εμφανιστεί χωρίς να χρειαστεί να κλείσετε την εκάστοτε εφαρμογή. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι διαθέσιμο μόνο για Metro εφαρμογές και προς το παρόν μόνο λίγες εφαρμογές έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Η συντόμευση για το μενού Share είναι ο συνδυασμός του πλήκτρου των Windows και του H.

Start

Η λειτουργία του Start (Έναρξη) στα Charms είναι η ίδια με αυτή στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης και είναι υπεύθυνη για την εναλλαγή μεταξύ της οθόνης Start και της προηγούμενης ανοικτής εφαρμογής. Φυσικά, αυτή η μέθοδος προορίζεται περισσότερο για συσκευές με δυνατότητες αφής, ωστόσο μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε κανονικά με το ποντίκι.

Devices

Από την περιοχή Devices (Συσκευές) μπορείτε να ρυθμίσετε την αλληλεπίδραση μεταξύ των Windows 8 και των περιφερειακών συσκευών του υπολογιστή σας, όπως μία δεύτερη οθόνη, ένα προβολέα για παρουσίαση, ένα εκτυπωτή, κλπ., χωρίς να χρειαστεί να μεταφερθείτε στις ρυθμίσεις της εκάστοτε συνδεδεμένης συσκευής.

Η συντόμευση για γρήγορη πρόσβαση στα Devices είναι ο συνδυασμός του πλήκτρου των Windows και του Κ.

Settings

Στα Settings εμφανίζονται κάθε φορά διαφορετικές επιλογές και ρυθμίσεις για το Desktop, το Start, τις Metro εφαρμογές, κλπ., ανάλογα με τη θέση που βρίσκεστε. Ωστόσο, ορισμένες από τις επιλογές παραμένουν σταθερές ανεξάρτητα από τη θέση σας. Για να ανοίξετε τα Settings από το πληκτρολόγιο χρησιμοποιήστε το συνδυασμό του πλήκτρου των Windows και του I.

Στο κάτω μέρος των Settings θα βρείτε ένα μενού επιλογών, το οποίο παραμένει το ίδιο ανεξάρτητα από την περιοχή που βρίσκεστε (κλασική ή metro εμφάνιση), παρέχοντας τη δυνατότητα να ρυθμίσετε τις συνδέσεις δικτύου, την ένταση του ήχου, τη φωτεινότητα της οθόνης, την προσωρινή απόκρυψη των ειδοποιήσεων, την εναλλαγή της γλώσσας γραφής καθώς επίσης να τερματίσετε ή να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας από την επιλογή Power. Επιπλέον, η επιλογή Change PC Settings θα σας μεταφέρει σε μία γκάμα ρυθμίσεων του υπολογιστή σας όπως είδαμε αναλυτικότερα σε προηγούμενο άρθρο.

Το επάνω μέρος των Settings μεταβάλλεται ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκεστε, είτε στην επιφάνεια εργασίας είτε σε μία Metro εφαρμογή, κλπ., εμφανίζοντας κάθε φορά διαφορετικές επιλογές. Για παράδειγμα, στα Settings της επιφάνειας εργασίας θα βρείτε τις επιλογές Control Panel, Personalization, PC Info και Help. Προφανώς, κάνοντας κλικ σε μία από τις επιλογές θα ανοίξει το αντίστοιχο παράθυρο ρυθμίσεων που επιλέξατε.

Στην περίπτωση που βρίσκεστε στη νέα οθόνη της Έναρξης (Start), όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα, οι διαθέσιμες επιλογές είναι Tiles και Help.

Διαφορετικά, όταν βρίσκεστε σε μία ανοικτή Metro εφαρμογή και επιλέξετε Settings θα βρείτε ένα μενού επιλογών σχετικά με ρυθμίσεις της εκάστοτε εφαρμογής. Για παράδειγμα, όπως θα δείτε στην εικόνα που ακολουθεί, στην εφαρμογή Mail έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε διαφορετικούς λογαριασμούς, να αλλάξετε τα δικαιώματα καθώς επίσης να βαθμολογήσετε την εφαρμογή, αφού μεταφερθείτε αυτόματα στο Windows Store.

Αυτά είναι τα Windows 8 Charms στο νέο λειτουργικό της Microsoft. Όπως είδατε, η χρήση τους είναι αρκετά εύκολη και γρήγορη προσφέροντας ένα μεγάλο πλήθος επιλογών και ρυθμίσεων στο χρήστη ανάλογα με την περιοχή που βρίσκετε. Αρχικά, θα χρειαστείτε λίγο χρόνο για να τα συνηθίσετε ωστόσο όπως θα διαπιστώσετε στην πορεία τα Windows 8 Charms αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του λειτουργικού.

Σημείωση: Ο συγκεκριμένος οδηγός δημοσιεύτηκε και ενημερώθηκε για τη δοκιμαστική έκδοση Release Preview των Windows 8. Ενδέχεται να υπάρχουν αλλαγές στην τελική έκδοση του λειτουργικού.[/do]
About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

2 Comments

  1. Εμένα γιατί όταν πάω το ποντίκι πάνω δεξιά θέλει κλικ με το ποντίκι για να εμφανιστεί ενώ όταν πάω κάτω αριστερά εμφανίζεται αμέσως?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*