Άνοιγμα του PowerShell με δικαιώματα διαχειριστή

Το PowerShell είναι εργαλείο της Microsoft που βρίσκεται ήδη προεγκατεστημένο στα Windows 10 και δίνει τη δυνατότητα στους διαχειριστές συστημάτων να ελέγξουν κάθε πτυχή του λειτουργικού μέσω εντολών και scripts.

Δε θα μπω σε λεπτομέρειες για τη λειτουργία και τις δυνατότητες του PowerShell σε αυτό το άρθρο. Δεν είναι για όλους και το πιο πιθανό είναι να μη χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε ποτέ. Ωστόσο, σε περίπτωση που το χρειαστείτε, δείτε πώς μπορείτε να ανοίξετε το PowerShell στα Windows 10.

Το συγκεκριμένο άρθρο θα αποτελεί μία βάση για επόμενους οδηγούς που πρόκειται να δημοσιευθούν καθώς ορισμένα βήματα απαιτούν να τρέξετε εντολές μέσα από το PowerShell με δικαιώματα διαχειριστή. Ας δούμε όλους τους τρόπους έναν προς έναν.

Ανάλογα με τις ρυθμίσεις ελέγχου χρήστη που έχετε ενεργοποιημένες, πολύ πιθανόν να σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε την ενέργεια σας πατώντας Ναι (Yes) στο μήνυμα που θα εμφανιστεί.

Άνοιγμα του PowerShell με δικαιώματα διαχειριστή

Χρησιμοποιώντας την αναζήτηση

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους να ανοίξετε οποιαδήποτε εφαρμογή όπως και το PowerShell. Ανοίξτε το μενού της Έναρξης ή χρησιμοποιείστε το συνδυασμό των πλήκτρων Win + S και αρχίστε να πληκτρολογείτε τη λέξη powershell. Πατήστε δεξί κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο και έπειτα στην επιλογή Εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή (Run as administrator) για να το ανοίξετε.

Άνοιγμα του PowerShell με δικαιώματα διαχειριστή

Χρησιμοποιώντας την Έναρξη

Αν δε σας αρέσει η αναζήτηση, μπορείτε να βρείτε τη συντόμευση του PowerShell στον αντίστοιχο φάκελο του μενού Έναρξη, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Πατήστε δεξί κλικ στο εικονίδιο και από το μενού Περισσότερα (More) πατήστε στην επιλογή Εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή (Run as administrator).

Άνοιγμα του PowerShell με δικαιώματα διαχειριστή

Χρησιμοποιώντας το κρυφό μενού της Έναρξης

Πατήστε δεξί κλικ στο εικονίδιο της Έναρξης και έπειτα στην αντίστοιχη επιλογή του PowerShell από το μενού που θα εμφανιστεί.

Άνοιγμα του PowerShell με δικαιώματα διαχειριστή

Χρησιμοποιώντας τη Διαχείριση Εργασιών (Task Manager)

Σε ένα ανοικτό παράθυρο της διαχείρισης εργασιών πατήστε στην επιλογή Εκτέλεση νέας εργασίας (Run new task) του μενού Αρχείο (File).

Άνοιγμα του PowerShell με δικαιώματα διαχειριστή

Στο νέο παράθυρο, πληκτρολογήστε τη λέξη powershell και πριν πατήσετε Enter ή ΟΚ για να ανοίξει το PowerShell, ενεργοποιήστε την επιλογή Δημιουργήστε αυτήν την εργασία με δικαιώματα διαχειριστή (Create this task with administrative privileges)

Άνοιγμα του PowerShell με δικαιώματα διαχειριστή

Χρησιμοποιώντας τον File Explorer

Σε ένα ανοικτό παράθυρο του File Explorer, πατήστε στο μενού Αρχείο (File) και έπειτα στην επιλογή Άνοιγμα Windows PowerShell ως διαχειριστής (Open Windows PowerShell as administrator) από την ομώνυμη ενότητα.

Άνοιγμα του PowerShell με δικαιώματα διαχειριστή

Μάλιστα, χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, το PowerShell θα ανοίξει ‘δείχνοντας’ στο συγκεκριμένο φάκελο που βρίσκεστε ήδη.

Χρησιμοποιώντας τον φάκελο εγκατάστασης του

Το PowerShell είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας στην παρακάτω τοποθεσία.

C:\Windows\System32\WindowsPowerShell\v1.0

Πατήστε δεξί κλικ στο αρχείο powershell.exe και έπειτα στην επιλογή Εκτέλεση ως διαχειριστής (Run as administrator) ή στο αντίστοιχο κουμπί του ribbon ενώ έχετε επιλεγμένο το αρχείο.

Άνοιγμα του PowerShell με δικαιώματα διαχειριστή

Αυτοί ήταν οι πιο κοινοί τρόποι για να ανοίξετε το PowerShell με δικαιώματα διαχειριστή στα Windows 10. Δεν έχει σημασία ποιο τρόπο θα επιλέξετε, αρκεί να χρησιμοποιήσετε αυτόν που σας είναι πιο εύκολο για εσάς.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*