Πώς να διαχειριστείτε διαφορετικά προφίλ χρήστη στον Firefox

Όλες οι ρυθμίσεις που έχετε αποθηκευμένες στον Firefox, όπως η αρχική σελίδα κατά την εκκίνηση, οι κωδικοί πρόσβασης, οι σελιδοδείκτες, οι εργαλειοθήκες, κτλ., αποθηκεύονται σε ένα συγκεκριμένο φάκελο ο οποίος είναι διαφορετικός για κάθε προφίλ χρήστη. Για κάθε προφίλ χρήστη; Ναι! Στον Firefox υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης πολλαπλών προφίλ χρήστη που αποθηκεύονται σε διαφορετικές τοποθεσίες, ωστόσο, το χαρακτηριστικό δε θα το βρείτε στο παράθυρο των ρυθμίσεων του browser γιατί η Mozilla φροντίζει να το κρατά “κρυφό”, κατά κάποιο τρόπο. Ο λόγος είναι ότι η δυνατότητα αυτή στοχεύει σε πιο προχωρημένους χρήστες και ιδιαίτερα για extension developers για δοκιμές και επίλυση προβλημάτων στις εφαρμογές τους.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και αν δεν είστε developer και πιστεύετε ότι θα σας χρησιμεύσει η δυνατότητα χρήσης πολλαπλών προφίλ στον αγαπημένο σας browser, δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να δημιουργήσετε και να διαχειριστείτε διαφορετικά προφίλ στον Firefox.

Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι έχετε κλείσει τελείως τον Firefox, διαφορετικά δε θα μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.

Άνοιγμα Profile Manager

Ανοίξτε την εντολή Εκτέλεση (Run command) από το μενού Έναρξη (Start Menu) ή πατώντας το συνδυασμό των πλήκτρων CtrlR, πληκτρολογήστε firefox.exe -ProfileManager και πατήστε OK.

Σε περίπτωση που δεν εμφανιστεί το παράθυρο Επιλογής προφίλ χρήστη (Profile Manager) πληκτρολογήστε ολόκληρη την διαδρομή της τοποθεσίας του εκτελέσιμου αρχείου μέσα σε εισαγωγικά, όπως για παράδειγμα
“C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe” -ProfileManager

Δημιουργία προφίλ

Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία δημιουργίας νέου προφίλ χρήστη πατήστε στο κουμπί Δημιουργία προφίλ (Create account).

Στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατήστε Επόμενο (Next) για να συνεχίσετε.

Πληκτρολογήστε το όνομα χρήστη που επιθυμείτε για το νέο προφίλ. Το νέο σας προφίλ θα αποθηκευτεί αυτόματα στην τοποθεσία που εμφανίζετε ακριβώς από κάτω. Σε περίπτωση που θέλετε να επιλέξετε διαφορετική τοποθεσία, πατήστε στο κουμπί Επιλογή φακέλου (Choose folder) και ορίστε ένα άδειο, κατά προτίμηση, φάκελο στο σκληρό σας δίσκο.

Πατήστε Τέλος (Finish) για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία.

Όπως θα δείτε, το νέο προφίλ έχει δημιουργηθεί και εμφανίζεται στη λίστα προφίλ του Profile Manager.

Μετονομασία προφίλ

Ανοίξτε τον Profile Manager, όπως περιγράψαμε παραπάνω, επιλέξτε το προφίλ που θέλετε να μετονομάσετε και πατήστε στο κουμπί Μετονομασία προφίλ (Rename profile).

Πληκτρολογήστε το νέο όνομα του προφίλ και πατήστε ΟΚ.

Να σημειώσουμε ο φάκελος που βρίσκονται αποθηκευμένα τα αρχεία του προφίλ δε θα μετονομαστεί.

Διαγραφή προφίλ

Ανοίξτε τον Profile Manager, όπως περιγράψαμε παραπάνω, επιλέξτε το προφίλ που θέλετενα διαγράψετε και πατήστε στο κουμπί Διαγραφή προφίλ (Delete profile).

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, επιβεβαιώστε την ενέργειά σας πατώντας στο κουμπί Να μη γίνει διαγραφή αρχείων (Don’t Delete Files) αν θέλετε να κρατήσετε τα αποθηκευμένα αρχεία που έχουν δημιουργηθεί από το συγκεκριμένο προφίλ για το ενδεχόμενο επαναφοράς στο μέλλον. Διαφορετικά, πατήστε στο κουμπί Διαγραφή αρχείων (Delete Files) για να διαγράψετε όλα τα αρχεία του προφίλ ολοκληρωτικά.

Πλέον, κάθε φορά που ανοίγετε τον Firefox θα εμφανίζεται ο Profile Manager ώστε να επιλέγετε το προφίλ χρήστη που επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε. Αν θέλετε να ανοίγετε ένα συγκεκριμένο προφίλ αυτόματα, φροντίστε να τικάρετε την επιλογή Χωρίς ερώτηση στην εκκίνηση (Don’t ask at startup).

Αυτό ήταν!

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*