Πώς να δημιουργήσετε διαφορετικά προφίλ στον Chrome

Ένα χαρακτηριστικό που δεν είναι ακόμα επίσημα διαθέσιμο στον Chrome μέσα από τις ρυθμίσεις είναι η δυνατότητα δημιουργίας και χρήσης διαφορετικών προφίλ, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για εσάς που μοιράζεστε τον υπολογιστή σας με άλλα άτομα, όπως αδέρφια, συγκάτοικους, κτλ. Έτσι, μπορεί ο κάθε χρήστης να διατηρεί το δικό του προφίλ για τον Chrome και να κρατάει οργανωμένα και χωριστά τα δεδομένα του, αν και αυτό δε προσθέτει μεγαλύτερη ασφάλεια στο εκάστοτε προφίλ αφού ο καθένας μπορεί να ανοίξει όλα τα προφίλ. Επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε διαφορετικά προφίλ με βάση τη χρήση του, όπως προσωπικό, εργασία, διασκέδαση, κτλ για να διαχωρίσετε καλύτερα τα δεδομένα σας.

Ο παρακάτω τρόπος δημιουργίας διαφορετικών προφίλ στον Chrome δεν αποτελεί την καλύτερη λύση, ωστόσο λειτουργεί κανονικά. Η Google έχει σκοπό να ενσωματώσει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό των προφίλ στις επόμενες εκδόσεις του browser, κρίνοντας από τη pre-beta έκδοση του Chrome, Canary build, και προφανώς θα είναι αρκετά ευκολότερη η όλη διαδικασία.

Αν δε μπορείτε να περιμένετε μέχρις τις επόμενες εκδόσεις, δείτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε διαφορετικά προφίλ στον Chrome ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Αρχικά θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα φάκελο, οπουδήποτε στο σκληρό σας δίσκο, για κάθε διαφορετικό προφίλ του Chrome ώστε να αποθηκεύει τα δεδομένα του κάθε προφίλ ξεχωριστά.

1. Δημιουργήστε ένα νέο φάκελο (π.χ. ChromeWork) σε μια τοποθεσία του δίσκου (π.χ. C:).

2. Αντιγράψτε τη συντόμευση του Chrome και επικολλήστε την στο φάκελο που μόλις δημιουργήσατε.

3. Αλλάξτε το όνομα της συντόμευσης ώστε να μπορείτε να ξεχωρίζετε τα διαφορετικά προφίλ. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το φάκελο που δημιουργήσατε παραπάνω μπορείτε να την μετονομάσετε σε “Chrome Work”.

4. Ανοίξτε το παράθυρο των ιδιοτήτων της συντόμευσης πατώντας δεξί κλικ στο εικονίδιο και επιλέγοντας Ιδιότητες (Properties).

5. Μεταφερθείτε στην καρτέλα Συντόμευση (Shortcut) και συμπληρώστε την εντολή “ –user-data-dir=[εισάγετε την τοποθεσία του φακέλου] στο πεδίο Προορισμός (Target).

Πιο συγκεκριμένα, αν υποθέσουμε ότι ο φάκελος που δημιουργήσαμε βρίσκεται στην τοποθεσία C:\ChromeWork, τότε το πεδίο Προορισμός (Target) θα είναι περίπου έτσι (στα Windows 7):
C:\Users\[Όνομα χρήστη]\AppData\Local\Google\Chrome\Application\chrome.exe “ –user-data-dir=c:\chromework

6. Πατήστε Εφαρμογή (Apply) και ΟΚ για να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις σας.

Αυτό ήταν!

Μόλις ανοίξετε το νέο προφίλ του Chrome που δημιουργήσατε όλα τα δεδομένα του προφίλ θα αποθηκεύονται αυτόματα στο φάκελο που επιλέξατε παραπάνω.

Επαναλάβετε τα προηγούμενα βήματα σε περίπτωση που θέλετε να δημιουργήσετε περισσότερα διαφορετικά προφίλ για τον Chrome.

Τέλος, ένας τρόπος να ξεχωρίζετε τα προφίλ που θα δημιουργήσετε είναι να χρησιμοποιείτε διαφορετικά Θέματα (Themes) για κάθε ένα από αυτά.

Τα παραπάνω βήματα ισχύουν για το περιβάλλον των Windows. Πατήστε εδώ για να δείτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε διαφορετικά προφίλ στον Chrome για χρήστες Mac OS X και Linux.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*