Μέτρηση ταχύτητας δικτύου με το LAN Speed Test Lite

Μετρήστε την ταχύτητα και τις επιδόσεις του τοπικού σας δικτύου υπολογιστών με το δωρεάν εργαλείο LAN Speed Test Lite.

Το LAN Speed Test Lite είναι ένα δωρεάν και portable εργαλείο που θα σας βοηθήσει να βρείτε την πραγματική ταχύτητα του δικτύου σας είτε ενσύρματα είτε ασύρματα κατά τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ δύο υπολογιστών. Όπως θα δείτε παρακάτω, είναι ιδιαίτερα απλό στη χρήση και στην εξαγωγή αποτελεσμάτων.

Μέτρηση ταχύτητας δικτύου με το LAN Speed Test Lite

Αρχικά, κατεβάστε στον υπολογιστή σας το LAN Speed Test Lite από την επίσημη σελίδα. Αφού το αποσυμπιέσετε σε ένα φάκελο, τρέξτε το εκτελέσιμο αρχείο .exe. Το εργαλείο είναι portable που σημαίνει ότι δε χρειάζεται να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας.

Στο πεδίο Computer Name εμφανίζεται το όνομα του υπολογιστή σας και στο πεδίο IP Address η διεύθυνση IP του. Στο πεδίο Folder or Server IP πληκτρολογήστε την IP ενός υπολογιστή ή το όνομα φακέλου ενός υπολογιστή στο δίκτυο σας.

Μέτρηση ταχύτητας δικτύου με το LAN Speed Test Lite

Tip: Στο παραπάνω πεδίο μπορείτε εκτός από μία τοποθεσία δικτύου να δηλώσετε το γράμμα δίσκου ενός συνδεδεμένου USB δίσκου για να δοκιμάσετε την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων μεταξύ του υπολογιστή σας και του δίσκου USB.[/do]

Έπειτα πατήστε στο κουμπί Start Test για να ξεκινήσει η δοκιμή της ταχύτητας του δικτύου σας μεταξύ των δύο υπολογιστών σας.

Στη συνέχεια θα χρειαστεί να επιλέξετε το μέγεθος του αρχείου που θα μεταφερθεί από τον έναν υπολογιστή στον άλλο για να ληφθούν τα δεδομένα της μέτρησης. Η προεπιλεγμένη τιμή είναι τα 20 MB, ωστόσο μπορείτε να δηλώσετε το δικό σας μέγεθος αρχείου. Πατήστε ΟΚ για να ξεκινήσει η μέτρηση ταχύτητας.

Μέτρηση ταχύτητας δικτύου με το LAN Speed Test Lite

Σημείωση: Το LAN Speed Test Lite δημιουργεί αυτόματα ένα «dummy» αρχείο (.dat), δηλαδή ένα αρχείο χωρίς χρήσιμα δεδομένα με βάση το μέγεθος που δηλώσατε για να χρησιμοποιηθεί για τη διαδικασία της μέτρησης. Λόγω του ότι το αρχείο είναι πρακτικά «άχρηστο», φροντίστε να έχετε τικαρισμένη την επιλογή Delete this file when finished για να διαγραφεί αυτόματα μετά την ολοκλήρωση της μέτρησης.[/do]

Αφού ολοκληρωθεί η μεταφορά του αρχείου, τα αποτελέσματα της μέτρησης είναι άμεσα διαθέσιμα για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Μελετήστε τις στήλες Writing και Reading και συγκρίνετε τις μετρήσεις με τους υπόλοιπους υπολογιστές που βρίσκονται στο τοπικό δίκτυο.

Μέτρηση ταχύτητας δικτύου με το LAN Speed Test Lite

Τέλος, τικάροντας την επιλογή Log Window μπορείτε να δείτε και να αντιγράψετε όλες τις πληροφορίες που έχουν καταγραφεί από το LAN Speed Test Lite, σε περίπτωση που θέλετε να τις καταγράψετε ως αναφορά σε κάποιο έγγραφο.

Αρκετά εύκολο, έτσι;

Σε αυτό το σημείο καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι η ταχύτητα δικτύου εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες που προφανώς δε μπορούμε να αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο. Ωστόσο, με το LAN Speed Test Lite μπορείτε να έχετε μια εύκολη και γρήγορη μέτρηση για να σας φύγει η περιέργεια πόσο γρήγορο είναι το δίκτυο σας αλλά και να εντοπίσετε πιθανόν προβλήματα ή bottlenecks στο τοπικό δίκτυο.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*