Πώς να μεταφέρετε τις ρυθμίσεις του ασύρματου δικτύου μέσω ενός USB flash drive

Ας υποθέσουμε το εξής σενάριο: Έρχεται στο σπίτι ένας φίλος σας με το laptop, θέλει να συνδεθεί στο ασύρματο δίκτυο για να πλοηγηθεί στο internet αλλά δεν γνωρίζει πώς να συνδεθεί. Εσείς, από την μεριά σας, μπορείτε να του δείξετε τον τρόπο αλλά δεν θυμάστε απ’ έξω τον κωδικό πρόσβασης για το ασύρματο δίκτυο. Για να μην χρειαστεί να ψάχνετε, δείτε πώς μπορείτε να το αποφύγετε με έναν αρκετά εύκολο τρόπο.

Στα Windows 7, υπάρχει η δυνατότητα να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις του ασύρματου δικτύου σας σε ένα usb flash drive (κοινώς, “στικάκι”) και με την χρήση ενός πολύ απλού οδηγού (wizard) να μεταφέρετε τις ίδιες ρυθμίσεις σε κάθε υπολογιστή που θέλετε να συνδέσετε στο δίκτυο, χωρίς οποιαδήποτε διαδικασία εγκατάστασης όπως επίσης χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογήσετε τον κωδικό πρόσβασης για το ασύρματο δίκτυο.

1. Ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου (Control Panel) και επιλέξτε Προβολή κατάστασης δικτύου και εργασιών (View network status and tasks) από την κατηγορία Δίκτυο και Internet (Network and Internet).

2. Από το αριστερό μενού, επιλέξτε Διαχείρηση ασύρματων δικτύων (Manage wireless networks).

3. Πατήστε δεξί κλικ στο δίκτυο που θέλετε να μοιράσετε και επιλέξτε Ιδιότητες (Properties).

4. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατήστε στην επιλογή Αντιγραφή αυτού του προφίλ δικτύου σε μια μονάδα USB flash (Copy this network profile to a USB flash drive).

5. Αν δεν έχετε εισάγει το USB flash drive σε μία από τις θύρες του υπολογιστή, θα σας προτρέψει να το κάνετε για να συνεχίσετε την διαδικασία.

6. Αφού πατήσετε Επόμενο (Next), οι ρυθμίσεις δικτύου θα αντιγραφούν στο “στικάκι” αμέσως.

Αυτό ήταν!

Για να μπορέσετε να συνδέσετε έναν υπολογιστή στο δίκτυο σας θα χρειαστεί να εισάγετε το USB flash drive, που δημιουργήσατε στα προηγούμενα βήματα, στον εκάστοτε υπολογιστή και αφού “τρέξετε” το αρχείο setupSNK.exe, οι ρυθμίσεις θα αποθηκευτούν αυτόματα στον υπολογιστή.

Αμέσως μετά, η επιβεβαίωση για το δίκτυο που μόλις προστέθηκε.

Όπως θα παρατηρήσετε, αφού ολοκληρώσετε τον παραπάνω οδηγό, υπάρχουν δύο αρχεία (setupSNK.exe και Autorun.inf) και ένας φάκελος με το όνομα SMRTNTKY, αποθηκευμένα στο USB flash drive τα οποία δημιουργήθηκαν κατά τη διαδικασία που περιγράψαμε προηγουμένως. Μπορείτε να αντιγράψετε τα αρχεία αυτά καθώς και τον φάκελο σε ένα CD ή σε μια κοινόχρηστη τοποθεσία του δικτύου σας, ώστε να είναι διαθέσιμα την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να συνδεθεί κάποιος στο δίκτυο σας.

Σημείωση: Το antivirus που έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας ενδέχεται να εντοπίσει το αρχείο autorun.inf ώς κακόβουλο, κατά την διάρκεια αντιγραφής των αρχείων στο φλασάκι. Δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε αφού πρόκειται για λανθασμένο συναγερμό (false alarm). Μέσα στα αρχεία autorun.inf είχαν την δυνατότητα να “κρύβονται” αρκετοί ιοί στο παρελθόν μέσω των οποίων μόλυναν τους υπολογιστές και για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζονται ως ύποπτα και επικίνδυνα από τα antivirus.

Τέλος, φροντίστε να κρατήσετε αυτά τα αρχεία σε ένα ασφαλές μέρος, αφού αν πέσουν σε λάθος χέρια θα μπορεί οποιοσδήποτε να συνδεθεί στο δίκτυο σας.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*