Αυτόματη αλλαγή προεπιλεγμένου εκτυπωτή στα Windows 10

Δείτε πώς να απενεργοποιήσετε την αυτόματη αλλαγή του προεπιλεγμένου εκτυπωτή σας στα Windows 10 για να εκτυπώνετε πάντα σε αυτόν που έχετε ορίσει.

Στις προηγούμενες εκδόσεις των Windows υπήρχε η δυνατότητα να επιλέξετε ποιος θα είναι ο προεπιλεγμένος εκτυπωτής του υπολογιστή σας έτσι ώστε να στέλνετε απευθείας όλες τις εκτυπώσεις αυτόματα σε αυτόν που έχετε δηλώσει, εκτός και αν είχατε επιλέξει κάποιο διαφορετικό.

Στα Windows 10, η Microsoft άλλαξε λιγάκι αυτή τη δυνατότητα και πλέον ο προεπιλεγμένος εκτυπωτής αλλάζει αυτόματα σε αυτόν που έχετε χρησιμοποιήσει την τελευταία φορά. Αυτό μπορεί να είναι και καλό και κακό ταυτόχρονα ανάλογα με τον τρόπο που προτιμάτε. Για παράδειγμα, αν έχετε συνδέσει περισσότερους από έναν εκτυπωτές στον υπολογιστή σας και χρησιμοποιείτε έναν εκτυπωτή για να στέλνετε συγκεκριμένου είδους εκτυπώσεις ενώ αυτός που χρησιμοποιείτε περισσότερο είναι άλλος τότε είναι ιδιαίτερα “ενοχλητικό” να επιλέγετε κάθε φορά το σωστό εκτυπωτή.

Ευτυχώς για όλους, υπάρχει εύκολος τρόπος να διορθώσετε αυτή τη συμπεριφορά των Windows και να επιλέξετε ποιος θα είναι ο προεπιλεγμένος εκτυπωτής χωρίς να αλλάζει αυτόματα κάθε φορά που εκτυπώνετε σε κάποιο διαφορετικό από αυτόν που έχει δηλωθεί ως προεπιλεγμένος.

Απενεργοποίηση αυτόματης αλλαγής προεπιλεγμένου εκτυπωτή στα Windows 10

Ανοίξτε το παράθυρο των Ρυθμίσεων (PC Settings), μεταβείτε στην κατηγορία Συσκευές (Devices) και έπειτα στην ενότητα Εκτυπωτές και σαρωτές (Printers and scanners). Εδώ μπορείτε να δείτε τη λίστα όλων των εγκατεστημένων εκτυπωτών του υπολογιστή σας.

Αυτόματη αλλαγή προεπιλεγμένου εκτυπωτή στα Windows 10

Προς τα κάτω, βρείτε τη ρύθμιση Να επιτρέπεται στα Windows η διαχείριση του προεπιλεγμένου εκτυπωτή μου (Let Windows manage my default printer) και θέστε το διακόπτη στη θέση Ανενεργό (Off) για να απενεργοποιήσετε την αυτόματη αλλαγή του προεπιλεγμένου εκτυπωτή από τα Windows.

Αυτό ήταν! Απλό έτσι;

Τέλος, στην παραπάνω λίστα, επιλέξτε τον εκτυπωτή που θέλετε να ορίσετε ως προεπιλεγμένο για όλες σας τις εκτυπώσεις και πατήστε στο κουμπί Ορισμός ως προεπιλογής (Set as default) για να είστε σίγουροι ότι όλες οι εκτυπώσεις θα στέλνονται αυτόματα σε αυτόν που επιλέξατε.

Αυτόματη αλλαγή προεπιλεγμένου εκτυπωτή στα Windows 10

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

2 Comments

  1. mpori na exo se kathe programa diaforetiko ektipoti diladi na thimate me pion ektiposa tampelakia kai na ektiponi se auton kai otan eimai sto word na ektiponi se auton pou ixa ektiposi teleutea fora word?

    • Αυτή η δυνατότητα υποστηρίζεται μόνο με τη χρήση κάποιας τρίτης εφαρμογής, όπως το Automatic Printer Switcher. Στην ουσία, η εφαρμογή “διαβάζει” τα ανοικτά προγράμματα του υπολογιστή σου και εκεί δηλώνεις ποιο πρόγραμμα θα εκτυπώνει σε ποιον εκτυπωτή. Σε Windows 10 που το δοκίμασα στα γρήγορα είδα ότι λειτουργεί για ορισμένες εφαρμογές όπως Word, Outlook, OneNote, κλπ., ωστόσο στους browsers δεν άλλαζε τον εκτυπωτή που δήλωνα. Είναι δωρεάν, οπότε μπορείς να το δοκιμάσεις για να δεις αν σε βολεύει αυτή η λύση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*