Περιορισμοί και ρυθμίσεις ασφαλείας σε PDF

Δείτε τους περιορισμούς και τις ρυθμίσεις ασφαλείας που έχουν εφαρμοστεί σε ένα αρχείο PDF για να γνωρίζετε ποιες ενέργειες επιτρέπεται να πραγματοποιήσετε.

Σας έχει τύχει να σας ζητηθεί ο κωδικός πρόσβασης για να ανοίξετε ένα PDF; Ή να προσπαθείτε να εκτυπώσετε τις σελίδες ενός αρχείου PDF και να μη μπορείτε;

Συχνά, ο δημιουργός ενός PDF προσθέτει ρυθμίσεις ασφαλείας και περιορισμούς σε ένα αρχείο για να αποτρέψει ανεπιθύμητες ενέργειες από εκάστοτε αναγνώστες. Αν, για παράδειγμα, έχετε στα χέρια σας μία διατριβή τότε πολύ πιθανόν να έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα αντιγραφής ή/και εκτύπωσης από τον δημιουργό για να περιοριστούν τα φαινόμενα κλοπής περιεχομένου.

Οι ρυθμίσεις ασφαλείας και οι περιορισμοί που έχουν εφαρμοστεί σε ένα αρχείο PDF είναι πολύ εύκολο να τις γνωρίζει ο κάθε κάτοχος του αρχείου. Έτσι θα μπορείτε να μάθετε ποιες ενέργειες σας επιτρέπει ο δημιουργός του αρχείου και ποιες όχι. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα δείτε τη διαδικασία χρησιμοποιώντας το Adobe Reader, ωστόσο τα βήματα είναι παρόμοια με όποιο PDF Reader έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας.

Αρχικά, ανοίξτε το αρχείο PDF με το Adobe Reader στον υπολογιστή σας. Πατήστε στο μενού Αρχείο (File) και έπειτα στην επιλογή Ιδιότητες (Properties). Εναλλακτικά, πατήστε το συνδυασμό των πλήκτρων Ctrl + D αφού ανοίξετε το αρχείο PDF.

Περιορισμοί και ρυθμίσεις ασφαλείας σε PDF

Στο παράθυρο που θα ανοίξει μεταβείτε στην καρτέλα Ασφάλεια (Security). Εδώ, μπορείτε να δείτε τόσο την ασφάλεια του αρχείου PDF (αν υπάρχει) όσο και τους περιορισμούς που έχει θέσει ο δημιουργός του αρχείου.

Περιορισμοί και ρυθμίσεις ασφαλείας σε PDF

Ασφάλεια αρχείου PDF

Εδώ εμφανίζονται οι ρυθμίσεις ασφαλείας του εκάστοτε αρχείου PDF που είναι διαφορετικές για κάθε αρχείο. Αυτό εξαρτάται από το δημιουργό και το κοινό που απευθύνεται. Οι ρυθμίσεις ασφαλείας που θα συναντήσετε σε αρχεία PDF είναι η προστασία με κωδικό πρόσβασης, προστασία με πιστοποιητικό ασφαλείας, ασφάλεια διαχείρισης δικαιωμάτων ή καθόλου ρυθμίσεις ασφαλείας.

Έτσι, για παράδειγμα, ένα αρχείο PDF που περιέχει οδηγίες χρήσης για ένα προϊόν που αγοράσατε κατά 99% δε θα έχει κάποια ασφάλεια καθώς ο δημιουργός (εταιρεία) θέλει από εσάς να το χρησιμοποιήσετε ελεύθερα για να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τη συσκευής σας. Αντιθέτως, ένα αρχείο PDF που περιλαμβάνει δεδομένα που δε πρέπει να είναι διαθέσιμα σε όλους, ο δημιουργός πολύ πιθανόν να προσθέσει ορισμένες ρυθμίσεις ασφαλείας για την προστασία των περιεχομένων του αρχείου.

Περιορισμοί αρχείου PDF

Ακόμη και το PDF που έχετε κατεβάσει μπορεί να διανέμεται δωρεάν, ωστόσο ο δημιουργός του ενδεχομένως να έχει θέσει περιορισμούς για να αποτρέψει περιπτώσεις αντιγραφής, εκτύπωσης, κλπ. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τον εκάστοτε δημιουργό κάθε φορά, δεν υπάρχει γενικός κανόνας.

Όπως θα δείτε και στην εικόνα, ορισμένοι από τους πιο συνήθης περιορισμούς είναι η δυνατότητα εκτύπωσης, αντιγραφής του περιεχομένου, σχολιασμών, συμπλήρωσης φορμών, ψηφιακής υπογραφής, κλπ.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αναγνωρίσετε ποιες είναι οι ρυθμίσεις ασφαλείας και οι περιορισμοί σε ένα έγγραφο/αρχείο PDF που έχετε στον υπολογιστή σας. Προφανώς, η απορία σας τώρα είναι αν μπορείτε να παρακάμψετε αυτούς τους περιορισμούς και πώς μπορείτε να το κάνετε με τον πιο εύκολο τρόπο.

Η απάντηση είναι ότι γίνεται, θα δούμε τη διαδικασία αναλυτικά σε επόμενο άρθρο.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*