Πώς να φέρετε στα μέτρα σας τις ρυθμίσεις Απορρήτου (Privacy) στο Google+

Αρκετοί από όλους μας ανησυχούμε και προσέχουμε τι δημοσιεύουμε στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούμε. Έτσι, και στο νέο Google+, καλό θα είναι να ρίξουμε μια ματιά στις πληροφορίες και το περιεχόμενο που μπορεί να δει κάποιος από τους φίλους μας ή ακόμα και κάποιος τυχαίος επισκέπτης του προφίλ μας. Η Google φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτόν τον τομέα, άλλωστε είναι και ένα από τα σημεία που θα “κονταροχτυπηθεί” με το Facebook, και μέχρι στιγμής οι επιλογές για τις ρυθμίσεις απορρήτου(privacy settings) είναι αρκετά εύκολες και κατανοητές ακόμα και για έναν αρχάριο χρήστη.

Ο τρόπος υλοποίησης είναι λίγο διαφορετικός σε σχέση με ότι είχατε συνηθίσει έως τώρα, αλλά αυτό που μας άρεσε είναι ότι οι αλλαγές γίνονται “on-the-fly”, δηλαδή την ώρα που κοιτάτε το προφίλ σας μπορείτε να αλλάζετε και τις ρυθμίσεις.Ας δούμε αναλυτικότερα τις ρυθμίσεις Απορρήτου (Privacy settings) στο Google+.

1. Πατήστε στο όνομά σας στην πάνω δεξιά γωνία της σελίδας και επιλέξτε Απόρρητο (Privacy).

2. Στην σελίδα που θα ανοίξει κάντε κλικ στην επιλογή Επεξεργασία ορατότητας στο προφίλ (Edit visibility on profile).

3. Πατώντας στον σύνδεσμο (link) θα σας μεταφέρει στο προφίλ σας, με την διαφορά όμως ότι σε όποιο σημείο του προφίλ σας κάνετε κλικ θα μπορείτε να δείτε τις επιλογές για την ρύθμιση του απορρήτου για κάθε κατηγορία.

Αρχικά, μπορεί να σας “ξενίσει” λίγο, αλλά μόλις αρχίσετε να μπαίνετε στο νόημα θα σας φανεί αρκετά εύκολο.

Πατώντας σε κάθε μία από τις διάφορες ενότητες, εκτός από την επιλογή να αλλάξετε τις πληροφορίες που εμφανίζονται, μπορείτε να επιλέξετε σε ποια άτομα θα εμφανίζονται οι πληροφορίες αυτές.

Οποιοσδήποτε στον ιστό (Anyone on the web), σημαίνει ότι θα μπορεί ο καθένας που επισκέπτεται το προφίλ σας να δει τις πληροφορίες.
Επιλέγοντας Εκτεταμένοι κύκλοι (Extended Circles) σημαίνει ότι θα μπορούν να δουν τις πληροφορίες άτομα τα οποία έχετε κοινούς φίλους, δηλαδή εκτός από τα άτομα που έχετε στους κύκλους σας θα έχουν πρόσβαση και οι φίλοι των φίλων σας.
Οι κύκλοι σας (Your cirles), εννοείται ότι μόνο άτομα που έχετε συμπεριλάβει στους κύκλους σας θα μπορούν να δουν το περιεχόμενο.
Μόνο εσείς (Only you), σημαίνει ότι κανένας άλλος εκτός από εσάς δεν θα μπορεί να δει το περιεχόμενο.
Πατώντας Προσαρμογή (Custom), μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε συγκεκριμένους κύκλους ή μεμονωμένα άτομα που θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες.

Ας δούμε, για παράδειγμα, πώς μπορείτε να αποκρύψετε τους Κύκλους (Circles) από το προφίλ σας.

1. Πατήστε πάνω στους κύκλους κάτω από την φωτογραφία σας για να εμφανιστούν οι επιλογές.

2. Μπορείτε να εμφανίσετε συγκεκριμένους κύκλους που θα επιλέξετε εσείς από το μενού σε όλους τους επισκέπτες του προφίλ σας (δημόσια) ή μόνο στους χρήστες που υπάρχουν στους κύκλους σας. Επίσης, ξε-τικάρωντας την επιλογή Να εμφανίζονται στους άλλους οι χρήστες που σας έχουν προσθέσει σε κύκλους (Show people who have added you to circles) μπορείτε να αποκρύψετε την λίστα των φίλων που σας έχουν προσθέσει στους δικούς τους κύκλους.

3. Αφού τελείωσετε με τις ρυθμίσεις πατήστε Αποθήκευση (Save) για να αποθηκευτούν οι αλλαγές σας.

Υπάρχει η δυνατότητα να διαλέξετε ποιες καρτέλες θα εμφανίζονται στο προφίλ σας. Για παράδειγμα, πατώντας στην καρτέλα Φωτογραφίες (Photos) μπορείτε να επιλέξετε αν θα εμφανίζεται στο προφίλ σας, ποια άτομα θα μπορούν να σας κάνουν “tag” σε φωτογραφίες, καθώς και την εμφάνιση των γεωγραφικών πληροφοριών των φωτογραφιών που ανεβάζετε.

Δεν υπάρχει κάποια επιλογή για την απόκρυψη της φωτογραφίας του προφίλ σας, οπότε αν δεν θέλετε να βλέπουν οι γύρω σας κάποια προσωπική φωτογραφία καλό θα ήταν να μην την επιλέξετε για να εμφανίζεται στο προφίλ σας.

Στο κάτω μέρος της σελίδας μπορείτε να επιλέξετε την ορατότητα του προφίλ σας στις μηχανές αναζήτησης. Αρχικά, η επιλογή είναι ενεργοποιημένη, που σημαίνει ότι θα μπορεί να σας βρει κάποιος με μια απλή αναζήτηση στη μηχανή της Google, ωστόσο το μόνο που μπορείτε να κάνετε προς το παρόν είναι να ξε-τικάρετε την επιλογή για να την απενεργοποιήσετε.


Αφού τελειώσετε με όλες τις ρυθμίσεις και τις αλλαγές που κρίνεται απαραίτητες, πατήστε στο κουμπί Ολοκλήρωση επεξεργασίας (Finish editing) για να αποθηκευτούν όλες οι ρυθμίσεις απορρήτου (Privacy settings).

Υπάρχει η δυνατότητα να δοκιμάσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου που επιλέξατε, βλέποντας το προφίλ σας όπως θα το έβλεπε κάποιο άτομο από τον κύκλο σας ή  ως κάποιος επισκέπτης. Θα βρείτε την επιλογή στα δεξιά του προφίλ σας.

Επίσης, όταν θέλετε να δημοσιεύσετε μια νέα ανάρτηση μπορείτε να επιλέξετε αν θα είναι δημόσια, δηλαδή ορατή σε όλους, ή αν θα εμφανίζεται στους κύκλους και μεμονωμένα άτομα που επιλέγετε εσείς.

Τέλος, κάτι που είναι καλό να θυμάστε και να το έχετε στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας όταν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε κοινωνικό δίκτυο (Facebook, Twitter, Google+, κτλ), είναι πως ότι δεν θέλετε να το μάθει κανείς δεν χρειάζεται να το δημοσιεύσετε στο internet, ακόμα και αν είστε πολύ προσεκτικοί με τις ρυθμίσεις απορρήτου.

Εσείς δίνετε βάση στο περιεχόμενο που είναι ορατό στους φίλους σας και στον υπόλοιπο κόσμο;

About Δημήτρης Τόνιας 1362 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*