Πώς να διαχειριστείτε το ιστορικό των συζητήσεων (chat) στον Google λογαριασμό σας

Αρκετοί από εσάς χρησιμοποιείτε τον Google λογαριασμό σας για να συνομιλείτε με τους φίλους και τους συνεργάτες σας είτε μέσω του chat απευθείας από το Gmail είτε μέσω του Google Talk που έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας. Όπως συμβαίνει σε κάθε instant messenger, έτσι και εδώ, όλες οι συνομιλίες που πραγματοποιείτε καταγράφονται και αποθηκεύονται στο λογαριασμό σας αυτόματα, χωρίς βέβαια να έχει κάποιος πρόσβαση εκτός από εσάς άμεσα. Αν και αποτελεί ένα αρκετά χρήσιμο χαρακτηριστικό σε περιπτώσεις που αναζητάτε προηγούμενες συνομιλίες, ωστόσο αν μοιράζεστε τον υπολογιστή σας με τρίτους, όπως οικογένεια, συγκάτοικο, κτλ., εμμέσως αποκτούν και οι ίδιοι πρόσβαση στις συνομιλίες σας αν έχετε παραμείνει συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας. Βέβαια, αν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή μόνο εσείς δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.

Οπότε, θα χρειαστεί να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο λύσεις οι οποίες είναι είτε να απενεργοποιήσετε εντελώς το ιστορικό των συζητήσεων (chat) σας ώστε να μην αποθηκεύεται αυτόματα, είτε να είναι διαθέσιμο το ιστορικό αλλά κάθε φορά που θέλετε να αποκρύψετε μια συνομιλία να χρησιμοποιείτε την επιλογή Μη καταγραφόμενης συζήτησης, “off the record” που λένε και οι φίλοι μας στο εξωτερικό.

Ας δούμε, λοιπόν, αυτές τις δύο επιλογές πιο αναλυτικά.

Να μη γίνεται ποτέ αποθήκευση του ιστορικού συζήτησης (chat)

Μπορείτε να απενεργοποιήσετε την αποθήκευση του ιστορικού συζήτησης με δύο τρόπους, είτε μέσω των ρυθμίσεων του Gmail είτε μέσω των ρυθμίσεων του Google Talk.

Μέσω του Gmail:

Αφού συνδεθείτε στο Gmail λογαριασμό σας, πατήστε στον τροχό που βρίσκεται πάνω δεξιά και επιλέξτε Ρυθμίσεις Mail (Mail Settings).

Αμέσως μετά, μεταφερθείτε στην καρτέλα Συζητήσεις (Chat).

Όπως θα δείτε, είναι ήδη ενεργοποιημένη η επιλογή Αποθήκευση ιστορικού συζήτησης (Save chat history). Για να την απενεργοποιήσετε κάντε κλικ στην επιλογή ακριβώς από κάτω Να μην γίνεται ποτέ αποθήκευση του ιστορικού συζήτησης (Never save chat history).

Έπειτα, πατήστε στο κουμπί Αποθήκευση (Save) στο κάτω μέρος της σελίδας για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας.

Μέσω του Google Talk:

Ανοίξτε και συνδεθείτε στο λογαριασμό σας στο Google Talk και πατήστε στην επιλογή Ρυθμίσεις (Settings) που βρίσκεται πάνω δεξιά στο κεντρικό παράθυρο.

Στο παράθυρο των ρυθμίσεων που θα εμφανιστεί μεταβείτε στην καρτέλα Συζητήσεις (Chat).

Εδώ, κάντε κλικ στην επιλογή Να μην αποθηκεύεται το ιστορικό συζητήσεων στο λογαριασμό Gmail μου (Don’t save chat history on my gmail account).

Τέλος, πατήστε ΟΚ για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας.

Βέβαια, ακόμα και αν έχετε απενεργοποιήσει την αποθήκευση του ιστορικού συζήτησης, είναι πολύ πιθανόν ο συνομιλητής σας να την έχει ενεργοποιημένη. Σε περίπτωση που δε θέλετε να γίνει καμία καταγραφή και από τις δύο μεριές θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την επιλογή της Μη καταγραφόμενης συνομιλίας (Off the record chat) που θα δούμε παρακάτω.

Μη καταγραφόμενη συζήτηση (Off the record chat)

Στην περίπτωση της μη καταγραφόμενης συζήτησης (Off the record chat) καμία συνομιλία δε θα αποθηκευτεί στο λογαριασμό σας όπως και στο λογαριασμό του συνομιλητή σας. Αν ενεργοποιήσετε αυτή τη λειτουργία με ένα συνομιλητή σας θα παραμείνετε σε αυτή την κατάσταση έως ότου κάποιος από τους συνομιλητές την αλλάξει. Εννοείται ότι σε κάθε αλλαγή θα ενημερώνονται και οι δύο πλευρές για την κατάσταση καταγραφής ή μη της συζήτησης.

Τα βήματα που θα δούμε παρακάτω ισχύουν και από το παράθυρο συνομιλίας στο Gmail αλλά και στο Google Talk.

Στο παράθυρο συνομιλίας πατήστε στην επιλογή Ενέργειες (Actions) και επιλέξτε Μετάβαση σε μη καταγραφόμενη συζήτηση (Go off the record).

Όπως θα δείτε και από την παρακάτω εικόνα, εμφανίζεται ένα μήνυμα που σας ενημερώνει ότι βρίσκεστε σε κατάσταση μη καταγραφόμενης συζήτησης.

Επίσης, το ίδιο μήνυμα εμφανίζεται και στον συνομιλητή σας για να ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Αν θέλετε να επιστρέψετε ξανά στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή στην καταγραφή της συνομιλίας, πατήστε στην επιλογή Ενέργειες (Actions) και επιλέξτε Διακοπή μη καταγραφόμενων συζητήσεων (Stop chatting off the record).

Όπως και πριν, θα ενημερωθούν και οι δύο συνομιλητές ότι η συνομιλία πλέον καταγράφεται.

Αυτό ήταν!

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

1 Comment

  1. Καλημέρα,

    Δυστυχώς δεν μπόρεσα να κάνω την αναίρεση έτσι ώστε να καταγράφονται οι συνομιλίες.Στο πεδίο “συζητήσεις”, δεν έχει την επιλογή να αποθηκεύονται οι συζητήσεις……
    Μέσω google talk δεν μπορώ….
    Τι να κάνω;

    Ευχαριστώ…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*