Ελέγξτε αν ο υπολογιστής σας διαθέτει το TPM chip

Δείτε πώς να ελέγξετε αν ο υπολογιστής σας διαθέτει το TPM chip αλλά και πώς να το ενεργοποιήσετε μέσα από τις ρυθμίσεις του BIOS/UEFI.

Το Bitlocker αποτελεί ένα χαρακτηριστικό των Windows 10 που απαιτεί την παρουσία ενός TPM (Trusted Platform Module) chip ώστε να υποστηρίξει την κρυπτογράφηση του δίσκου. Συνήθως, στους τελευταίας γενιάς υπολογιστές το TPM chip βρίσκεται ήδη προεγκατεστημένο αν και αυτό δεν αποτελεί κανόνα.

Χωρίς να μπω ιδιαίτερα σε λεπτομέρειες σχετικά για το TPM chip, στο σημερινό άρθρο θα δείτε πώς να ελέγξετε αν υπάρχει το TPM chip στον υπολογιστή σας και αν είναι ενεργοποιημένο.

Έλεγχος με το εργαλείο διαχείρισης TPM των Windows

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να ελέγξετε αν ο υπολογιστής σας διαθέτει το TPM chip είναι μέσω του αντίστοιχου εργαλείου διαχείρισης των Windows.

Ανοίξτε το παράθυρο της Εκτέλεσης (Run) χρησιμοποιώντας το συνδυασμό των πλήκτρων Win + R, πληκτρολογήστε την εντολή tpm.msc και πατήστε Enter.

Ελέγξτε αν ο υπολογιστής σας διαθέτει το TPM chip

Στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί, μπορείτε να δείτε αν υπάρχει εγκατεστημένο το TPM chip στον υπολογιστή σας.

Ελέγξτε αν ο υπολογιστής σας διαθέτει το TPM chip

Ωστόσο, με αυτό τον τρόπο δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν υπάρχει το TPM chip στον υπολογιστή καθώς ενδέχεται να είναι απενεργοποιημένο μέσα από τις ρυθμίσεις BIOS/UEFI της μητρικής κάρτας (motherboard) και έτσι το εργαλείο να μας ενημερώνει ότι δεν υπάρχει εγκατεστημένο, όπως θα δείτε στο παρακάτω μήνυμα.

Compatible TPM cannot be found
Compatible Trusted Platform Module (TPM) cannot be found on this computer. Verify that this computer has a 1.2 TPM or later and it is turned on in the BIOS.[/do]

Δεν είναι δυνατή η εύρεση συμβατής TPM
Δεν είναι δυνατή η εύρεση συμβατής μονάδας αξιόπιστης πλατφόρμας (TPM) σε αυτόν τον υπολογιστή. Βεβαιωθείτε ότι αυτός ο υπολογιστής έχει TPM 1.2 ή μεταγενέστερη έκδοση και ότι είναι ενεργοποιημένος στο BIOS.[/do]

Έλεγχος για το TPM chip στο BIOS/UEFI του υπολογιστή σας

Δεν αποκλείεται ο υπολογιστής σας να διαθέτει ένα TPM chip αλλά να είναι απενεργοποιημένο μέσα από τις ρυθμίσεις BIOS/UEFI. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας τον έλεγχο με το παραπάνω εργαλείο διαχείρισης του TPM, τα Windows θα σας αναφέρουν ότι δεν υπάρχει εγκατεστημένο το chip. Για το λόγο αυτό, θα χρειαστεί να ελέγξετε τις ρυθμίσεις BIOS/UEFI.

Ελέγξτε αν ο υπολογιστής σας διαθέτει το TPM chip

Ενδεικτικά παραθέτω μία εικόνα από τις ρυθμίσεις BIOS ενός υπολογιστή, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν να διαφέρει στο δικό σας υπολογιστή. Γενικότερα, αναζητήστε για ρύθμιση που αναφέρεται ως Trusted Platform Module, TPM, TPM Support, TPM State, κλπ.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*