Πώς να αλλάξετε την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στον browser σας

Όλοι μας, λίγο ή πολύ, χρησιμοποιούμε καθημερινά διάφορες μηχανές αναζήτησης για να βρούμε πληροφορίες στο internet. Αν και, για την Ελλάδα τουλάχιστον, επικρατέστερη φαίνεται να είναι αυτή της Google, η οποία είναι προεπιλεγμένη στους browsers Chrome και Firefox, ωστόσο μπορείτε να την αλλάξετε εύκολα και γρήγορα σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις.

Διαβάστε παρακάτω πώς να αλλάξετε την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στους browsers Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera και Safari.

Google Chrome

Στον Chrome η αναζήτηση γίνεται απευθείας από τη γραμμή διευθύνσεων. Για να αλλάξετε την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης πατήστε, αρχικά, στο κλειδί (Wrench) που βρίσκεται στην πάνω δεξιά γωνία του παραθύρου και κάντε κλικ στις Ρυθμίσεις (Settings) από το μενού που θα εμφανιστεί.

Στην καρτέλα Βασικά στοιχεία (Basic) των ρυθμίσεων επιλέξτε μία απο τις προτεινόμενες επιλογές της κατηγορίας Αναζήτηση (Search).

Διαφορετικά, πατώντας στο κουμπί Διαχείριση μηχανών αναζήτησης (Manage search engines) μπορείτε να επιλέξετε ως προεπιλογή, πατώντας στην επιλογή Ορισμός ως προεπιλογή (Make default), μία οποιαδήποτε άλλη μηχανή αναζήτησης επιθυμείτε με βάση τις ιστοσελίδες που έχετε επισκεφθεί στο παρελθόν. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε χειρωνακτικά την ιστοσελίδα της αρεσκείας σας, πληκτρολογώντας τη διεύθυνση και το όνομα στα ανάλογα πεδία.

Mozilla Firefox

Για να αλλάξετε την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στον Firefox απλά πατήστε στο βελάκι της περιοχής αναζήτησης και επιλέξτε μία από τις προτεινόμενες, που συνήθως είναι οι πιο διαδεδομένες σε όλους.

Αν δε σας ικανοποιούν οι συγκεκριμένες επιλογές πατήστε στην επιλογή Διαχείριση μηχανών αναζήτησης (Manage Search Engines) και έπειτα στο σύνδεσμο Λήψη περισσότερων μηχανών (Get more search engines) από το παράθυρο που θα εμφανιστεί.

Στη σελίδα που θα μεταφερθείτε αυτόματα προσθέστε μία ή περισσότερες μηχανές αναζήτησης κάνοντας κλικ στο κουμπί Προσθήκη στον Firefox (Add to Firefox).

Internet Explorer

Αφού ανοίξετε τον Internet Explorer κάντε κλικ στον “τροχό” που βρίσκεται στο πάνω δεξί μέρος του browser και πατήστε στην επιλογή Διαχείριση πρόσθετων (Manage add-ons).

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί μεταφερθείτε στην καρτέλα Υπηρεσίες παροχής αναζήτησης (Search Providers) της αριστερής στήλης για να δείτε τις διαθέσιμες μηχανές αναζήτησης. Για να αλλάξετε την προεπιλεγμένη μηχανή πατήστε στο κουμπί Ορισμός ως προεπιλογής (Set as default), αφού πρώτα την επιλέξετε.

Επίσης, από το ίδιο παράθυρο, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερες μηχανές αναζήτησης πατώντας στην επιλογή Εύρεση περισσότερων υπηρεσιών παροχής αναζήτησης (Find more search engines) που βρίσκεται στο κάτω αριστερό άκρο του παραθύρου.

Opera

Όπως και στον Firefox, πατήστε στο βελάκι της περιοχής αναζήτησης που βρίσκεται πάνω δεξιά και επιλέξτε μία από τις προτεινόμενες μηχανές.

Διαφορετικά, κάντε κλικ στην επιλογή Διαχείριση των μηχανών αναζήτησης (Manage search engines), σε περίπτωση που επιθυμείτε να προσθέσετε μία άλλη μηχανή αναζήτησης της αρεσκείας σας.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί έχετε τη δυνατότητα να διαχειριστείτε τη ήδη διαθέσιμες μηχανές αναζήτησης, καθώς επίσης να προσθέσετε επιπλέον μηχανές πατώντας στο κουμπί Προσθήκη (Add).

Safari

Για να αλλάξετε την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης επιλέξτε μία από τις διαθέσιμες επιλογές από το μενού που θα εμφανιστεί, πατώντας στο βελάκι πάνω δεξιά.

Διαφορετικά, την ίδια επιλογή θα βρείτε στην καρτέλα General των ρυθμίσεων του Safari, όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα.

Αυτό ήταν! Αρκετά εύκολο έτσι; Εσείς ποια μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιείτε;

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

5 Comments

  1. ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΑΠΟ ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΝ INΤΕΡΝΕΤ ΕΧPLORER ΣΕ ΜΟΖΙΛΛΑ ΚΑΙ ΕΧΩ WINWOWS 8.1

  2. Θέλω να προσθέσω γραμμή αναζήτησης google στον Explorer 11. Πως θα το κάνω;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

  3. καλημερα. πως να αλλαξω μηχανη αναζητησης στον chrome που τον εχει κλειδωμενο απο τον διαχειριστη? θελω να αφερεσω τιν μηχανη (so-v.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*